«Зоря»! Зарплату за «Зорю»!

27.07.2005

      Луганщина й досі з невимовною ностальгією згадує перемогу своєї «Зорі» (тоді — представниці міста Ворошиловград) у чемпіонаті СРСР 1972 року. Тому вболівальники дуже болісно сприймають чергові «прольоти» улюбленої футбольної команди. У минулому турнірі першої ліги луганці посіли третє місце, лише трохи не дотягнувши до підвищення в класі, але відтак склалася ситуація, коли «Зоря» ризикує опинитися за межами не лише першого дивізіону, а й професійного футболу взагалі. З вини власників футбольного клубу утворився борг із зарплат гравцям і тренерам; під загрозою й щорічний обов'язковий внесок до ПФЛ, без якого клуб може перетворитися на звичайну дворову команду.

      Як на гріх, новий занепад колись славного клубу почався якраз після того, коли в області змінилася влада — прийшли «помаранчеві». А тут ще й новий обласний голова Олексій Данилов у пориві відвертості зізнався, що футбол не входить до числа його улюблених видів спорту. Однак зіграти на футбольній «залежності» луганцiв так званій опозиції не вдалося. А на одній із прес-конференцій, відповідаючи на дошкульні запитання журналістів щодо катастрофічного становища «Зорі», «губернатор» прикинувся необізнаним: «Розумієте, я готовий допомогти, але скажіть мені, хто власник клубу, з ким мені вести переговори?» І раптом: «Ось тут мені підказують, що клубом володіє Ігор Олександрович Єфремов, син мого попередника...»

      ...Як бабця пошептала. Про негативну роль нової влади в розвитку луганського спорту взагалі й футболу зокрема «опозиційна» преса тепер геть не згадує. Але ж із «Зорею» потрібно щось робити. Обласні керманичі мають рятувати команду якщо не з любові до окремого виду спорту, то принаймні з міркувань політичної доцільності.

      «Я категоричний противник нестабільності «Зорі», викликаної зміною влади у регіоні. Клуб повинен міцно стояти на футбольному полі, тому пропоную принципово іншу систему: треба зробити клуб акціонерним товариством відкритого типу, щоб залучити якомога більше інвесторів, котрі бажають стати акціонерами ФК», —  заявив Олексій Данилов уже на наступній прес-конференції. Відтак голова обласної держадміністрації запропонував бізнесменам, спортсменам та уболівальникам створити замість закритого максимально відкрите АТ «Футбольний клуб «Зоря» Луганськ» із широким колом учасників. При цьому засновниками можуть стати як приватні особи, так і підприємства. «Але суто на добровільних засадах», — неодноразово підкреслював Данилов. Він також зауважив, що обласна державна адміністрація не може брати участі у цьому проекті, але можливе долучення до ВАТ обласної ради, якщо депутати приймуть таке рішення на сесії. Обладміністрація готова допомогти тільки в координації зусиль на початковому етапі заснування акціонерного товариства. Далі справа перейде під контроль акціонерів.

      Цим хитрим пострілом Олексій М'ячеславович убив, як мінімум, двох зайців: по-перше, репрезентував себе як рятівника команди і, по-друге, акуратно переклав відповідальність на свого давнього візаві Віктора Тихонова. Того самого голову облради, якому зараз «шиють» справу про сепаратизм.

      Це що стосується стратегії. А щодо питань оперативно-тактичних, то завдяки молодечій енергії Данилова на сьогодні вже є 12 бізнесменів, які дали згоду брати участь у цьому проекті. Серед них АТЗТ «Сіверськодонецьке об'єднання «Азот», «Укркомунбанк» (до речі, дітище Олександра Єфремова, але його в цьому зв'язку ніхто не згадує), «Луга-Нова» та інші великі підприємства області. Власники нафтопереробного «ЛиНОСу» — ТНК-Бі-Пі — дали згоду на одноразовий, але досить солідний внесок.

      За словами «губернатора», місячний бюджет «Зорі» нині становить близько 600 тис. грн. При цьому найближчим часом необхідно зібрати десь 2,5 млн. грн., щоб вирішити всі болючі питання щодо формування команди, оплатити заявку на участь у чемпіонаті, який стартує вже 30 липня.  Для консолідації коштів було вирішено скористатися розрахунковим рахунком громадської організації зі сприяння розвитку футболу. «Цей процес буде максимально прозорим та відкритим, щоб до нього змогли долучитися всі бажаючі, в тому числі вболівальники», — пояснює Данилов.

      Сам обласний голова пообіцяв перерахувати на рахунок свіжоспеченого футбольного ВАТ свою «найближчу» зарплату.