Кому потрібен футбол у Сумах

27.07.2005

      Коли в тому чи іншому місті виникають проблеми з фінансуванням футбольної команди, завжди пригадуються слова Леоніда Буряка, коли він тренував збірну України: «А чому ми повинні грати ліпше, ніж західноєвропейські команди? У нас що, економіка більш розвинута?» Навряд чи відтоді ми стали жити краще за данців, греків і турків, але ж випереджаємо їх у відборі до чемпіонату світу. Значить, не лише в «економіці» проблема. Тим більше що в нас вистачає олігархів, які не проти «погратися» у футбол та клубне господарство. Але не у кожному місті є такі «благодійники», бо не кожне «дитя дикого капіталізму» бажає перекладати гроші з народної кишені у «футбольну». І не скрізь місцеві громади та представники регіональної виконавчої влади мають утримувати футбольні клуби.

      Тому постановка питання, яке ставить у своєму відкритому листі прес-служба ФК «Спартак» Суми»: «Кому потрібен футбол у Сумах?», не зовсім правильна. Бо власне футбол, звичайно, потрібен мешканцям міста, а ось клуб повинен цікавити передусім місцевий бізнес. Влада ж може лише порадити багатіям допомогти «Спартаку» чи створити умови, щоб вони захотіли вкладати в професіональний футбол кошти. І при цьому діяти в рамках закону.

      Попередній «губернатор» створив у Сумах своєрідну філію Донецька, тому нікого не дивує, що побудований за часів Володимира Щербаня стадіон виявився «мертвонародженим дитям». Мало того, що «Ювілейний», попри сучасний вигляд, має суттєві функціональні недоробки, так ще й виявився боржником донецької фірми «Прометей» (їй потрібно віддати 2 млн. грн.). Стадіон «описаний» виконавчою службою. І де має проводити тепер «Спартак» домашні матчі?..

      Клуб ще зовсім недавно ставив завдання про підвищення у класі до рівня «вишки», а тепер ледь животіє. Вигуки «СОС» тут, звісно, доречні, але говорити слід не лише про потреби (в тому числі й щодо покриття боргів «старого» клубу), а про нові ідеї та способи відродити сумський футбол.

      Наразі ж команда намагається вижити в окремо взятому сезоні. У своєму «листі відчаю» сумчани нарікають на те, що створена недавно громадська організація ФК «Спартак» починала добре; було досягнуто домовленості, що міська та обласна влади візьмуть на себе по 30 відсотків витрат на утримання команди, а інші кошти клуб зароблятиме сам. «Що ж маємо на даний момент? Міська влада практично усунулася від проблем команди. Частину грошей обласного бюджету виділено, але керівництво не може на ці гроші навіть закупити екіпірування для команди, не кажучи вже про оплату праці футболістів... Керівництво клубу розробило близько 20 бізнес-планів, однак усі вони були «поховані» в кабінетах влади, — йдеться в заяві «спартаківців». — Реальна допомога надходить лише від заступника голови ОДА Олега Медуниці, а так — чути лише обіцянки...»