Міні-Майдан на Грушевського

27.07.2005
Міні-Майдан на Грушевського

(УНІАН.)

      На позавчорашньому розширеному засіданні уряду за участю Президента, глави парламенту і голів облдержадміністрацій відбулася розмова, якої давно потребували всі її учасники. Можливо, тому ця зустріч тривала майже вісім годин. На відміну від попереднього засідання, яке було присвячено ста дням уряду, позавчорашнє відбувалося в закритому режимі й без трансляції до прес-центру. Президент виглядав стомленим (певно, критичний запал був витрачений минулого тижня на силовиків) і висловлював критичні зауваження, не називаючи прізвищ. Утім, спілкуючись із представниками ЗМІ, Віктор Ющенко заявив, що задоволений соціально-економічною політикою уряду, і наголосив на єдності «команди влади».

      Глава держави підкреслив, що при досить щедрій соціальній політиці вдалося втримати високі макроекономічні показники. Реальне зростання ВВП у країні за перше півріччя становило 4 відсотки, що, на думку глави держави, свідчить про позитивний розвиток економіки. Обсяг промисловості, як зазначив Президент, збільшився на 5%, сільського господарства — на 7,7%, експорту товарів та послуг — на 10,3%, реальні доходи населення зросли на 26,2%, зарплата — на 17%. У півтора раза в порівнянні з минулим роком зросли надходження до зведеного бюджету, що становить 57,7 млрд. грн. Здійснюється соціальна програма з підвищення зарплат, пенсій, різноманітних допомог. Інфляція в 6,4% позначилася здебільшого на цінах на продукти харчування, загалом же певний контроль над роздрібними цінами втримати вдалося, вважає Президент. Він також повідомив, що за перше півріччя було створено 489500 робочих місць iз 500 тисяч запланованих.

      За результатами засідання буде підготовлено низку урядових документів і президентський указ стосовно пріоритетних питань. «Ми повинні витримати характеристики, які забезпечують у другому півріччі політику економічного зростання», — зазначив Віктор Ющенко. Він відчуває позитивні зрушення щодо кількох основних напрямів, які можуть забезпечити хорошу динаміку зростання ВВП. Зокрема, за словами глави держави, йдеться про нормальне управління державними фінансами і забезпечення бездефіцитного бюджету. Крім того, за словами Президента, потрібно до 1 вересня здійснити перегляд 5, 5 тисячі регуляторних актів, які не відповідають засадам ринкової економіки (з них 621— урядові, 1765 — центральних органів влади і 3198 — місцевого, так би мовити, виробництва). Віктор Ющенко пообіцяв звільнити «губернаторів» та міністрів, які в зазначений термін не переглянуть ці акти, і нагадав, що вже двічі подовжував термін, до якого влада повинна була це зробити. Ми маємо дуже обтяжливу регуляторну систему, яка стала основним гальмом приросту іноземних інвестицій, вважає Президент. Він також наголосив, що слід прискорити процес виділення земельних ділянок для будівництва й зробити правильні висновки з проблем у паливно-енергетичному комплексі та з квітневої ревальвації гривні, яка стимулювала імпорт, але водночас охолодила експорт.

      А Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що ніякого охолодження економіки не спостерігається. Коментуючи показник ВВП у цьому році, глава уряду запропонувала зважити на реальні цифри. За її словами, якщо у першому півріччі 2004 року номінальний ВВП становив 143,7 млрд. грн., то у першому півріччі цього року — 173,5 млрд. грн., що засвідчує 20,7-відсоткове зростання. Юлія Тимошенко підкреслила, що всі економічні показники в першому півріччі мають позитивне значення, з чого, на її думку, належить зробити висновок: якщо Україна під час президентських виборів для світу стала територією надії і свободи, то після того, як почала працювати нова команда, Україна стала територією успіху. «І так буде завжди», — підсумувала свій виступ леді Ю.

      Належне законодавче підгрунтя цьому обговоренню надав Голова Верховної Ради Володимир Литвин, ще один учасник наради. Він висловив думку, що головне — не у відсотках зростання макропоказників, а у створенні системи економічних перетворень. За його словами, Україна потребує сталої, визначеної концепції економічного зростання з чітко визначеними пріоритетами. Це потрібно хоча б тому, зазначив спікер, що нинішня соціально спрямована політика уряду викликає певне звикання у населення і попит на поліпшення соціальних стандартів. Пан Литвин нагадав, що досі не існує закону про Кабінет Міністрів, хоча вже минає 14 років незалежності, і пообіцяв, що цей документ розглянуть відразу, як його проект зареєструють у Верховній Раді. Спікер також висловив переконання у тому, що якби закон про уряд нарешті ухвалили, то «менше було б розмов про політичну реформу».

      У свою чергу, Президент підкреслив, що новому уряду потрібно звернути увагу на командний стиль роботи. «Ми представляємо ту команду, яка була єдиною на Майдані. У нас нічого не змінилося», — запевнив він, наголосивши, що парламент і уряд повинні бути разом. Віктор Ющенко запропонував Прем'єру і Голові Верховної Ради підписати політичний пакт про консолідацію зусиль, аби впродовж шести місяців, які передуватимуть парламентським виборам, «ми бачили працюючий парламент, який відданий нашій європейській інтеграції, питанням СОТ, питанням стосунків iз Росією», — зазначив глава держави. І Володимир Литвин, і Юлія Тимошенко під час прес-конференції заявили про свою готовність підписати такий документ. «Документ єдності», — уточнила пані Тимошенко, маючи на увазі, що в цьому акті мають бути зафіксовані прізвища тих народних депутатів, які мають добру волю спільно з урядом вирішувати всі питання, розв'язання яких потребує Україна.

      Спікер парламенту зазначив, що не бачить нічого поганого у формалізації стосунків між ВР та урядом, тим більше, враховуючи те, що в українській політичній еліті вже досить довго існує практика формалізації стосунків.

 

ЦИТАТИ

Юлія Тимошенко —

про успішність нової владної команди:

      — Якщо Україна під час виборів для світу стала територією надії, свободи, то після того, як почала працювати наша спільна нова команда влади, Україна стала територією успіху. І так буде завжди!

      Сьогоднішнє наше засідання пройшло у прекрасному ритмі. Я пам’ятаю, як я була на одному зібранні, яке проводив колишній Президент, — «губернатори» і урядовці йшли на цю нараду, як на прийом до стоматолога-самоучки. А зараз це була командна робота. Це як тренер з командою, яка перший тайм відіграла позитивно.

Віктор Ющенко —

про спільний похід на вибори:

      — Я вірю, що «Народний Союз «Наша Україна», Народна партія (Литвина. — Ред.) і Блок Тимошенко підуть разом на вибори до Верховної Ради у 2006 році. Я чомусь упевнений, що буде так. Розумію складність такого об'єднання, бо за кожною з політичних сил стоять прибічники, а в них є політичні амбіції. Це не солодкий шлях... Тут потрібно вміти багато чого пробачати.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>