Що виплавить «Металург»?

21.07.2005

      Головною сенсацією першого туру національної першості стала нічия запорізького «Металурга» у протистоянні в Києві з самим «Динамо», роздратованим після поразки в матчі за Суперкубок. Набрати перше очко в чемпіонаті підопічним Яремченка вдалося завдяки фантастичній грі свого голкіпера Андрія Глущенка. Водночас футболісти запорізької команди дедалі більше потерпають від невизначеності. Можливо, саме це й стало однією з причин поразки гостям із «Волині» в другому турі.

      У Запоріжжі говорять про дефіцит кадровий, маючи на думці, звісно ж, фінансовий. Такий висновок мимоволі напрошувався й після почутого в аеропорту «Запоріжжя», ще коли команда поверталася додому після навчально-тренувального збору в Хорватії (на «курорті» «металурги», зокрема, програли з рахунком 1:5 місцевій «Рієці» (саме цей клуб очолив свого часу Іван Каталінич, який зі скандалом залишив Запоріжжя)). З'ясувалося, що знекровленню «Металурга» «посприяв» «Шахтар», який відкликав додому своїх гравців Євгена Бредуна й Даніеля Флорю. Щоправда, за добу до поєдинку з «Динамо» контракт із Бредуном запоріжани таки підписали, а ось орендований румун Флоря з Донецька так і не повернувся. До поєдинку з «Динамо» мав готуватися лише один новачок — 20-річний центральний захисник збірної Албанії Тефік Османі, за якого виклали 190 тисяч доларів. Доведеться виходити з існуючих реалій, кажуть наставники «Металурга», нарікаючи на травми Вишняка, Кривенцова, Годіна та Модебадзе. Кадровий голод посилить і ймовірний перехід до іншого клубу Армена Акопяна. Трохи тішить тренерів хіба те, що заявочна кампанія у «вишці» не завершена і до 5 серпня ще можна буде знайти підсилення. Треба шукати передовсім форвардів, бо передня лінія команди є найслабшою ланкою. Власне, подібну проблему має більшість клубів вищої ліги.

      А ще в «МЗ» є головні болі іншого роду. Команда грає на газоні стадіону «Торпедо», тоді як рідний «Металург» у місті з потужним промисловим потенціалом ніяк не добудують. До того ж клуб і його президент Межейко «вляпалися» в історію iз кримінальним функціонуванням фонду «За добробут Запорізького краю». Слідчі «нарили» вже багато чого цікавого. Один лише приклад: закортіло міському голові-відпускнику Карташову у своїх приватних справах злітати до Києва — і футбольний клуб виклав майже 22 тисячі гривень для організації чартерного рейсу. А скільки таких фактів?

      У незручній «позі» і спонсор «Металурга» — комбінат «Запоріжсталь» зі своїми керівниками. Аби не потрапити до «чорного списку» реприватизації, металургійний гігант взявся фінансувати низку недешевих проектів, ініційованих новою владою задля дійсно добробуту таки Запорізького краю. Відтак із фінансуванням футбольної команди буде ще сутужніше. А на голому ентузіазмі довго не протримаєшся...