Неолімпійська Олімпіада

21.07.2005
Неолімпійська Олімпіада

На найвищій сходинці п'єдесталу — сумоїст з України. (Фото Мінмолодьспорту.)

      Для багатьох спортсменів Олімпійські ігри є найголовнішим змаганням їхнього життя. Але що робити представникам тих видів спорту, які не входять до програми Олімпіад? От вони й вирішили не відставати від більш везучих колег, об'єдналися й створили свої старти. Перші Всесвітні ігри у 1981 році відбулися, що цікаво, під патронатом Міжнародного олімпійського комітету. Тоді до США приїхало 1265 спортсменів з 18 країн. Відтоді представники видів спорту, що не потрапили до програми Олімпіад, кожні чотири роки проводять «нетипові» Ігри.

      Україна дебютувала на таких змаганнях у 1997 році у Фінляндії, коли кількість учасників сягнула вже 78 країн. Наші спортсмени були представлені лише у спортивних танцях, акробатиці й пауерліфтингу, але без медалей не залишилися — отримали два «золота» й два «срібла». На минулих, VІ Іграх 2001 року в Японії число держав, чиї спортсмени вибороли медалі, збільшилося до 55. Трійку кращих склали Росія (44 медалі), США (31 медаль) і Франція (23 медалі). Українці здобули по одній золотій нагороді в обов'язкових (Олена Чабаненко у стрибках на акробатичній доріжці) і в показових видах (жіноча команда з пляжного гандболу), посівши 35-те місце у неофіційному командному заліку.

      Нинішні Всесвітні ігри проходять у німецькому Дуйсбургу з 14 по 24 липня. До програми включено 33 обов'язкових і шість показових видів спорту. Серед них — пауерліфтинг, бодібілдинг, спортивна акробатика, спортивні танці, акробатичний рок-н-рол, стрибки на батуті, парашутний спорт, спортивне орієнтування, боротьба сумо, підводний спорт, скелелазіння. В Іграх беруть участь більше трьох з половиною тисяч спортсменів із 102 країн світу! Особливою їхньою відзнакою є участь у змаганнях національних делегацій, а не окремих збірних команд з різних видів спорту.

      Напередодні від'їзду національної команди до Німеччини у Міністерстві у справах молоді та спорту відбулися урочисті проводи. Вдалих виступів нашим спортсменам від імені Президента, Прем'єр-міністра та Голови Верховної Ради побажав заступник глави Мінмолодьспорту Володимир Бринзак. Делегацію очолює сам «спортивний» міністр Юрій Павленко, а до складу власне спортивної команди увійшли 90 чоловік з 12 регіонів.

      За присутності 27 тисяч глядачів Ігри оголосив відкритими міністр внутрішніх справ Німеччини Отто Шилі. З вітальним словом до учасників звернулися президенти МОК Жак Рогге і Міжнародної асоціації Всесвітніх ігор Рон Фреліх. Парадні колони, святкове шоу — все так, як на справжніх Олімпіадах. Українські акробати викликали захоплення глядачів вже під час церемонії відкриття, зробивши імпровізовану людську піраміду на полі стадіону.

      До дев'яти медалей, виграних у попередні дні (про що «УМ» писала), у вівторок наші спортсмени додали ще дві нагороди вищої проби. Турнір у першій ваговій категорії став тріумфом українського сумо. Серед жінок перемогла знайома читачам «УМ» Аліна Бойкова з Чернігівщини, а у чоловіків — харків'янин Віталій Тихенко. Якщо Віталій не дав жодних шансів своїм суперникам і, не програвши жодної сутички, красиво переміг у фіналі росіянина Ігоря Курінного, то Аліна змусила за себе похвилюватися. Виходячи на старт у ранзі фаворитки змагань (все ж таки чемпіонка світу), вона після програшу трьох сутичок майже втратила шанси на вихід до фіналу. Лише після проведення повторного раунду серед трьох спортсменок, які набрали однакову кількість балів, Бойкова пробилася у півфінал. Потім, наче прокинувшись, двічі здолала суперниць, зокрема, у фіналі — росіянку Катерину Салахову. Цікаво, що п'єдестали пошани виглядали однаково і у чоловіків, і у жінок: «золото» — Україні, «срібло» — Росії, й лише «бронза» — японцям — родоночальникам цього виду спорту.

      Станом на ранок учорашнього дня українська збірна посідала третє місце у командному заліку, маючи в активі 6 золотих, 2 срібні й 3 бронзові медалі. Попереду лише росіяни (10+11+3) й господарі Ігор — німці (9+6+7).