Нездорова ситуація

20.07.2005

      Єдиний в Україні заклад охорони здоров'я ІV рівня, який протягом останніх 6 місяців пережив 11 перевірок, знову потрапив «на мушку» прискіпливих членів комісії — Міністерство охорони здоров'я оголосило про початок службового розслідування щодо ситуації навколо «Охматдиту». Причиною, за словами міністра Миколи Поліщука, стали численні звернення матерів, які буквально до ночі сиділи під Кабміном, щоби дочекатись закінчення засідання уряду, знайти міністра і поскаржитись на «нехороших» працівників дитячої лікарні: «Президент сказав: сьогоднішній уряд повинен реагувати на звернення громадян. Якщо одночасно приходить більше двадцяти мам зі скаргами, ми на це повинні реагувати адекватно. І реагуємо. Здебільшого це батьки діточок досить важкої патології — онкогематології. Звісно, це важкий контингент, і ми розуміємо, що там можуть бути як обгрунтовані скарги, так і необгрунтовані. Для того, щоб можна було розібратися в ситуації, ми якраз і сформували комісію. Але зауважте: там, де все добре, ніхто ні на кого не жаліється, там, де погано, завжди будуть скарги».

      Як зазначається в офіційному прес-релізі міністерства, на сьогоднішній день до МОЗу надійшло понад 100 скарг щодо обслуговування в «Охматдиті»: батьки, чиї діти там консультувались або проходили курс лікування, вказують на антисанітарні умови лікування, скаржаться на використання препаратів, у яких уже вийшов термін придатності. Міністр, щоправда, не захотів конкретизувати, у чому ж саме звинувачують люди керівництво лікарні, мовляв, комісія розбереться, що й до чого...

      Найцікавіше, що працівники лікарні дізналися про майбутню перевірку не від представників МОЗу, а із засобів масової інформації: хто з інтернету, хто з вечірнього випуску теле- чи радіоновин. Як зауважив генеральний директор «Охматдиту» Юрій Гладуш, він був прикро вражений, коли побачив сюжет по телевізору: «Що це за хворі, які саме скарги — мені невідомо. Про які прострочені препарати йдеться? Я теж не в курсі. Звідки взялася ця інформація в Міністерстві охорони здоров'я? Не знаю. А щодо службового розслідування... Як часто повинна перевіряти КРУ лікарню? Раз на 3 роки. За півроку вона була в нас двічі. Висновки робіть самі».

      До речі, щодо висновків. Шквал перевірок, якими комісії мучили «Охматдит» протягом останніх півроку, почався саме тоді, коли заварилася каша з переїздом МОЗу до приміщень дитячої лікарні. Втім це може бути простим збігом обставин.