Нашi цiнностi — лiпшi?

20.07.2005
Нашi цiнностi — лiпшi?

Українська сторона вже домовилася (поки що лише з поляками) про те, що фінальний матч Євро-2012 відбудеться на НСК «Олімпійський». Але для цього головну київську арену доведеться суттєво реконструювати. (Фото Данила IВАНIВА.)

      Завтра завершується перший — лише «кваліфікаційний» —етап великого змагання за право прийняти футбольне Євро. 21 липня — останній термін подання заявок на участь у конкурсі на проведення чемпіонату Європи-2012. Перед відправленням до штаб-квартири УЄФА, розташованої у швейцарському Ньоні, документів спільної заявки та її обгрунтування Польщі й України у Києві відбулося засідання робочої групи щодо підготовки нашої країни до тендеру. Головував на зібранні віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних та соціальних питань Микола Томенко, польську сторону представляв заступник міністра національної освіти і спорту РП Єжи Чишевський.

      Учасники засідання затвердили остаточний перелік регіонів України, які братимуть участь у тендері (тобто матимуть шанс прийняти на своїх стадіонах матчі Євро-2012): Київ, Донецька, Львівська та Дніпропетровська області. За результатами обговорення, з переліку виключили Одещину й Харківщину, оскільки вони не надали необхідних документів.

      Робоча група схвалила спільне досьє заявки України та Польщі до першого етапу тендеру. Чорно-білий варіант заявки (за вимогами УЄФА) складається з двох томів по 400 сторінок кожний. У документах подано концепцію проведення європейського футбольного форуму та гарантії уряду, фінансові розрахунки і запрошення провести в Україні Євро-2012 особисто від Президента Віктора Ющенка, Голови Верховної Ради Володимира Литвина, Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко та президентів національних футбольних асоціацій України і Польщі — Григорія Суркіса й Міхала Лісткевича.

      «Є певна готовність і впевненість, що умови, цінності та ідеї, які пропонує спільна робоча група України й Польщі, є принципово іншими, ніж у наших конкурентів», — заявив журналістам Микола Томенко. За його словами, нашими головними конкурентами на проведення Євро-2012 є Італія та Туреччина. У свою чергу, міністр молоді і спорту Юрій Павленко зазначив, що спортивна інфраструктура як у Польщі, так і в Україні ще не відповідає європейським стандартам, але саме підготовка та проведення чемпіонату дасть можливість двом нашим країнам дорости до євростандартів.

       Чи потрапила Україна в другий тур тендеру (туди проходять троє «півфіналістів»), можна буде дізнатися у листопаді цього року. Переможець стане відомий 8 грудня 2006-го.

      На засіданні також обговорювали готовність до проведення в Україні у 2008 році фінальної частини першості Європи серед юнаків віком до 19 років. Основними претендентами на проведення цього чемпіонату є Київський та Донецький регіони. Рішення щодо того, в якій саме області відбуватиметься турнір, Мінмолодьспорт оголосить до 31 липня.