«Силовикам» послаблень немає

20.07.2005
«Силовикам» послаблень немає

На нарадi у Служби безпеки. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Ліквідація ДАІ була не останнім гучним розпорядженням Президента, відданим на позавчорашній нараді з керівництвом правоохоронного відомства. Віктор Ющенко в пориві «дорожнього» гніву також доручив скасувати всі спеціальні автомобільні номери, включно з президентськими, урядовими, «синіми», серій МІ, КМ, ВР тощо. Також глава держави зобов'язав МВС протягом 30 днів розробити спеціальну операцію з боротьби з незаконним обігом акцизних марок. Крім того, Міністерство внутрішніх справ разом із Мінохоронздоров'я має підготувати окрему програму, яка б запобігала зростанню обігу наркотичних речовин.

      Окремим рядком Ющенко зажадав розслідування кримінальних справ, пов'язаних із минулими виборами. «Прошу взяти на контроль і дати відповідь, хто стояв за транзитним сервером ЦВК, де він був, хто там був залучений», — заявив Президент. А ще він вимагає розслідування справи про побиття людей під Центрвиборчкомом напередодні першого туру виборів.

      А вінцем «шороху», наведеного Ющенком у МВС, можна вважати доручення цьому відомству вкупі з Мін'юстом, Генпрокуратурою і Верховним Судом розробити національну програму боротьби з корупцією. «Я хочу, щоб ви представили зрозумілу систему дій, які виглядатимуть як система, а не як епізод», — наголосив Президент, зауваживши, що подібні програми повинні бути і в регіонів.

      Паралельно Президент встиг «наїхати» і на прокуратуру. Адже «матеріали, які надходять від МВС і СБУ до прокуратури, там своєчасно не розглядаються. А потім пропадають. Думаю, що не безоплатно».

      На міліцейській колегії Ющенко відзначив, що сьогодні приблизно половина звернень громадян, які надходять на адресу Секретаріату Президента, стосуються незадовільної роботи міліції, СБУ та прокуратури. «Основна змістовна частина скарг — відмова у порушенні кримінальних справ, їхнє безпідставне закриття, затягування слухань та неправомірні дії представників міліції», — каже Президент. І у зв'язку з цим наголошує: «Я хочу, щоб ми домовилися про одне: людська оцінка вашої діяльності — це найвищий критерій, і ви всі повинні орієнтуватися на нього».

      Розібравшись із колегією міністра Луценка, В.Ю. перейшов на колегію Служби безпеки України, де головою — Олександр Турчинов. І хоча на «есбеушників» наші громадяни скаржаться також багато, критичного запалу на цю структуру у Президента не вистачило. А може, підстав для критики менше. Принаймні речниця голови СБУ Марина Остапенко за результатами закритого засідання зробила висновок: Віктор Андрійович не має серйозних зауважень до роботи Служби безпеки, бо не висловив серйозних зауважень. Відтак, на відміну від МВС із його примусовими відставками та ліквідаціями, «жодних кадрових і структурних перестановок за результатами колегії в СБУ не передбачається».

      Засідання, що тривало теж немало — чотири з половиною години, пройшло в «робочій конструктивній атмосфері», повідомила пані Остапенко. Серед інших проблем Президент відзначив необхідність кадрового відновлення СБУ, а також вирішення проблеми незаконного прослуховування. Глава держави також поставив перед спецслужбою конкретні завдання у питаннях контррозвідувального захисту держави, боротьби з контрабандою і корупцією.

 

ДО РЕЧІ

Демарші СБУ

      Голова Служби безпеки Олександр Турчинов в ексклюзивному інтерв'ю УНІАН повідомив про те, що з початку цього року ініційоване дострокове відкликання з України 8 іноземних дипломатів-розвідників. Торкаючись результатів роботи контррозвідки як одного з основних напрямів діяльності СБУ, він зазначив, що за цей самий перiод в'їзд в Україну було закрито для 41 іноземця, а видворено сімох; за державну зраду було засуджено одного громадянина України, стосовно ще трьох відкриті кримінальні справи. З початку 2005 року контррозвідувальними підрозділами в рамках заходів щодо обмеження розвідувальної активності іноземних спецслужб в Україні проведено сім так званих демаршів офіційним представникам іноземних розвідок. Також цього року попереджено 56 спроб залучення громадян України до співпраці із спецслужбами і правоохоронними органами іноземних держав.

      «Я хочу сказати, що порівняно зі статистикою, яка є в інших державах, у нас результати на рівень вищі. Навіть у тих державах, де виділяється набагато більше фінансування для спецслужб», — підкреслив Турчинов.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>