ХРОНІКА

15.07.2005

Футбол

      Ліга чемпіонів. Перший кваліфікаційний раунд. Перші матчі. Результати середи: «Хака» (Фінляндія) — «Пюнік» (Вірменія) — 1:0, «Ліверпуль» (Англія) — ТНС (Уельс) — 3:0 (Джеррард — хет-трик), «Гленторан» (Північна Ірландія) — «Шелбурн» (Ірландія) — 1:2, «Торсхавн» (Фарери) — «Каунас» (Литва) — 2:4, «Дюделанж» (Люксембург) — «Зрінськи» (Боснія і Герцеговина) — 0:1, «Горіца» (Словенія) — «Тірана» (Албанія) — 2:0.

      * * *

      Суперник київського «Динамо» у другому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів — швейцарський «Тюн» — здобув чергову перемогу в контрольному матчі, перегравши турецький «Трабзонспор» — 3:1.

      * * *

      Кабінет Міністрів на своєму позавчорашньому засіданні уповноважив Міністерство фінансів підписати гарантійні листи для включення до проекту досьє заявки на участь нашої країни в першому етапі тендеру на право проведення фіналу Євро-2012. Про це «УМ» поінформував віце-прем’єр-міністр, голова робочої групи з підготовки до тендеру Микола Томенко. Він висловив переконання, що Україна й Польща вчасно нададуть усі необхідні документи для участі у змаганні за право проведення чемпіонату Європи 2012 року, і таким чином наша країна матиме ще один реальний шанс заявити про себе на світовому рівні.

      Тим часом у Києві створено столичну робочу групу з підготовки столиці до участi в євротендері. Відповідне розпорядження підписав мер Олександр Омельченко. Очолює робочу групу, до складу якої входить 21 фахівець, перший заступник голови КМДА Валерій Борисов, президент ФК «Арсенал-Київ».

Велоспорт

      Перемогу на 11-му етапі багатоденки «Тур де Франс» (173 км) здобув представник Казахстану Олександр Винокуров. Гонщик команди «Те-мобайл» уже через 33 км після старту разом зі ще кількома спортсменами пішов у відрив. Витримати темп Винокурова до самого фінішу зміг лише колумбієць Ботеро, який на останніх метрах таки визнав перевагу казахстанця. Наш Ярослав Попович і ще 25 велосипедистів приїхали через 1 хв. 15 сек. У загальному заліку продовжує лідирувати Ленс Армстронг. Попович зберіг відставання від американця у 6 хв. 25 сек., але опустився з 14-го місця на 15-те.

Баскетбол

      На юнацькому чемпіонаті Європи серед 20-річних у місті Чехов українська збірна знову програла, цього разу — хорватам, 61:90. Для того щоб зберегти прописку у вищому дивізіоні, підопічним Юрія Шаповалова в останньому матчі в Росії учора було потрібно здолати чехів. Не без проблем, але перемогу українці таки здобули — 79:71 (Печеров (19 + 17 підборів), Орленко (16)).

Бокс

      На Кубку світу, що проходить у Москві, збірна України виграла перший матч у команди Південної Кореї — 7:4. Наступними суперниками наших співвітчизників будуть спортсмени з Азербайджану.

Хокей

      У Північній Америці завершився локаут, через який було скасовано сезон-2004/05. Профспілка хокеїстів (НХЛПА) і ліга (НХЛ) підписали нову 6-річну угоду, про що офіційно буде оголошено 21 липня після її ратифікації у таборі кожної зі сторін. Фахівці визнають, що гравці зазнали поразки в переговорах, бо погодилися на обмеження командної зарплатні планкою у 37 мільйонів доларів, хоча взимку ліга пропонувала їм 42,5, а профспілка наполягала тоді на 49 мільйонах.