Грузини сказали: «Поїхали!»

14.07.2005

      У вівторок шістьма матчами взяв старт 15-й Національний чемпіонат у вищій лізі. І відразу потішив уболівальників кількома несподіваними результатами.

      Перший чемпіон країни — «Таврія» — напередодні сезону заявила про намір вести боротьбу за місце у єврокубках. Здавалося б, що в цьому нічого дивного немає — подібні амбіції має ледь не півліги. Але саме до «Таврії», очевидно, варто ставитися найсерйозніше. Адже друге коло минулої першості сімферопольці провели за графіком призерів, демонструючи привабливу для глядача гру. До того ж власником клубу став відомий баскетболіст Олександр Волков — людина зі зв’язками й грішми, яка не визнає посередніх завдань. Та й наставник кримчан Олег Федорчук минулого року довів, що не лише має прогресивні погляди на футбол, а й здатен їх втілювати у результати. Тому загалом нікого не повинно дивувати, що «Таврія» в першому турі так упевнено підтвердила серйозність своїх намірів у Дніпропетровську. Тим більше що визнаний авторитет тренерського корпусу України Євген Кучеревський у новий сезон увійшов із кадровими втратами (Ротань, Венглинський та Шевчук) і без відповідного поповнення. Щоправда, прихильники «Дніпра» у цьому контексті пригадують 1988 рік, коли після переїзду в Київ Протасова і Литовченка команда під керівництвом того ж Кучеревського здобула «золото» союзного чемпіонату. Однак у ті часи, очевидно, на гравців впливати було легше, ніж сьогодні, хоча у «Дніпрі» і грає з півдюжини патріотичних кандидатів у національну збірну.

      Після матчу, програного «Дніпром» із рахунком 1:3, Євген Мефодійович змушений був визнати майже повний «комплект» провальної гри — шкутильгала тактика і самовідданість, катастрофічно помилявся захист (і це з Єзерським, Русолом, Матюхіним і Радченком!), безхитрісно діяла атака. Кучеревський навіть заявив, що для користі справи готовий навіть піти у відставку.

      Що ж до «Таврії», то вона блискучу перемогу здобула навіть без свого найкращого бомбардира минулих років — Васіла Гігіадзе, який цього дня забивав уже за «Кривбас», та двох бразильців — Едмара та Жуніора. Дебютували ж у кримчан голкіпер Деонас (екс-«Борисфен») та Постолатьєв (форвард із «Зорі»).

      Перший ігровий день чемпіонату взагалі пройшов під знаком грузинських голеадорів. Якщо «кривбасівець» Гігіадзе допоміг своїй команді «зачепитися» за нічию на полі дебютанта ліги — ФК «Харків», — то Георгій Деметрадзе й Лаша Джакобія своїми голами заклали фундамент «сухих» перемог, відповідно, донецького «Металурга» та «Металіста». До речі, обидві команди готувалися до сезону на новій базі «метадонів» у Донецьку. І якщо «Металургу» зі старим-новим тренером Севідовим на чолі було не надто важко розгромити «дочірню» «Сталь» з Алчевська, то «Металіст» заслуговує особливої відзнаки. Адже Мирон Маркевич зі своїм помічником Сергієм Ковальцем дебютували як наставники харків’ян і спромоглися здивувати футбольну громадськість не лише Маріуполя. «Іллічівець», який має стабільний і зіграний склад з акцентом на атаку, поступився з рахунком 0:2. За визнанням самого Маркевича, його підопічні реалізували класичну схему гри «другим номером», нівелювали сильні якості приазовців, використали моменти у контратаках.

      Команди з приблизно рівними можливостями й амбіціями — «Чорноморець» та «Арсенал» — зіграли бойову нічию, причому Косирін, залишившись в Одесі, продовжив забивати.

      Щодо нульової нічиєї у Полтаві, то вона відповідає такому ж (нульовому) стану «Ворскли» й «Закарпаття». За визнанням Віктора Ряшка, чимало ужгородців грало «з листа», тому така і якість. Чи є майбутнє у цієї команди, поки відповісти важко. У досвідченого Віктора Носова у Полтаві грають ще молодші хлопці (середній вік команди — 22 роки), яким треба значно «підтягувати» технічну, фізичну і тактичну підготовку.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Вища ліга. 1-й тур.

Результати матчів вівторка:

«Дніпро» — «Таврія» — 1:3

      10 000 глядачів

      Голи: Корніленко, 27 — Ковпак, 15; Корнєв, 58; Гоменюк, 88

«Металург» (Д) — «Сталь» — 5:0

      6 000 глядачів

      Голи: Деметрадзе, 7, 58; Ристич, 20; Шищенко, 68, 81

«Ворскла» — «Закарпаття» — 0:0

      6 200 глядачів

«Іллічівець» — «Металіст» — 0:2

      10 500 глядачів

      Голи: Джакобія, 32; Ярош, 88

ФК «Харків» — «Кривбас» — 1:1

      7 000 глядачів

      Голи: Самборський, 59 — Гігіадзе, 62

«Чорноморець» — «Арсенал» — 1:1

      6 000 глядачів

      Голи: Косирін, 45+1 — Ганчар-жик, 79