Сто тисяч. Кожному

14.07.2005
Сто тисяч. Кожному

«Лідер спортивної опозиції» Ельбрус Тедеєв. (Фото РЕЙТЕР.)

Дорога ціна олімпійського «золота»

      На Олімпіаді в Афінах влітку минулого року українські спортсмени вибороли 9 золотих, 5 срібних і 9 бронзових медалей. За «золото» українцям було обіцяно по 100 тисяч доларів, за нагороди нижчого гатунку, відповідно, 70 і 50 тисяч. Нагадаємо також, що ще під час Ігор виникли сумніви щодо гандбольної жіночої команди — платити за сенсаційне третє місце кожній чи виділити 50 тисяч на всю команду. Цілком справедливо було вирішено, що по півсотні «зелених» «штук» одержить кожна гандболістка. Щоправда, через це значно зросла сума, яку держава повинна була виділити олімпійцям. Сюрпризом мільйони доларів преміальних стали, як виявилося, і для Держкомспорту. Принаймні відразу після Олімпіади тодішній керівник спортивного відомства заявив, що грошей на такі виплати немає.

      Нагадаємо, що ця ситуація виникла напередодні президентських виборів, тож один із кандидатів, який і обіцяв підвищені премії, вважав за потрібне «відповісти за базар» і знайти гроші будь-якою ціною. Тепер компетентні органи з'ясовують, а чи мав право Прем'єр-міністр Віктор Янукович давати розпорядження про виплату премій олімпійцям із Резервного фонду Кабміну, який існує на випадок катастроф чи війн. Водночас, звертаємо увагу, слідство не розглядає питання, чи заслужили олімпійці щедрі преміальні. Безумовно, що так. Але, як уже писала «УМ», чемпіони Афін-2004 Ельбрус Тедеєв, Ірина Мерлені, Валерій Гончаров, Юрій Нікітен та Наталя Скакун вирішили відмовитися від державних премій на знак протесту проти переслідувань новою владою пана Януковича.

      У понеділок в агентстві УНІАН Тедеєв, Мерлені та ще один олімпійський чемпіон Юрій Білоног пояснювали свою позицію із цього приводу.

Захисники Януковича

      «Віктор Янукович зробив усе, щоб матеріальна винагорода за олімпійські досягнення була гідною наших перемог. А тепер ми з гіркотою та подивом дізнаємося, що за цю турботу його переслідують правоохоронні органи. Боляче чути, що гроші ми одержали невиправдано. Ми впевнені, що заслужили й отримали олімпійські премії саме від держави, а не від Януковича. Тому ми повернемо гроші. Звичайно, частину їх уже витрачено, але ми зберемо кошти завдяки допомозі друзів-спортсменів СНД», — заявив борець Тедеєв. За його словами, «в нас (спортсменів. — Авт.) інші вибори — чемпіонати України, Європи, світу. Ми хочемо бути поза політикою, але вітчизняний спорт серйозно хворий, і нам потрібно щось робити. Після Афін, скажімо, були розмови, ніби вдалий виступ на Олімпіаді — це ледь не фінансова катастрофа для країни. Якщо справи підуть так і надалі, то в Пекіні ми взагалі будемо без нагород».

      «Озолочений» штовхальник ядра Юрій Білоног, у свою чергу, емоційно додав: «Виходить, ми теж є співучасниками цього неіснуючого злочину, який скоїв Янукович? Нам дорікають, що американці одержали за своє «золото» по 25 тисяч доларів, а ми — у чотири рази більше. Вибачте, але в інших країнах провідні спортсмени мають багатомільйонні контракти. Раніше ми одержували стипендії по 60 грн. і зарплату 400 грн., а з ініціативи Прем'єра Януковича стипендію нам підняли до 9 тис. грн, зарплату — до 1700 грн. До речі, по 9 тисяч нам припинили виплачувати після Олімпіади...»

140 премій від Ющенка — це більше, ніж навіть при Кучмі—Януковичу

      Занепокоєння спортсменів зрозуміле. Як і те, що їм більше до вподоби передвиборчі фінансові «реверанси» екс-президента НОК Януковича, аніж «голодний пайок» від нової влади. Жити ж якось треба, а ще — перемагати. При цьому можна посперечатися, чи відбувся б такий «стрибок цін» на олімпійське «золото», якби президентські вибори в Україні відбулися на рік-два пізніше. Однак питання про необхідність державної підтримки спорту з порядку денного ніхто не знімав. І, можливо, саме виступ «відмовників» прискорив підписання відповідного указу Президента Віктора Ющенка. Ось що йдеться в документі, який набув чинності того ж понеділка: «З метою відзначення досягнень видатних спортсменів та стимулювання творчої праці тренерів, створення сприятливих умов для ефективного розвитку фізичної культури і спорту як важливої складової здорового способу життя:

      — заснувати 140 стипендій Президента України для видатних спортсменів з олімпійських видів спорту;

 — згідно з указом, фінансування витрат, пов'язаних із виплатою стипендій, здійснюється у межах видатків, передбачених законом України про держбюджет на відповідний рік міністерству в справах молоді та спорту;

      — у 2005 році виплату стипендій спортсменам та їхнім тренерам здiйснювати відповідно до цього указу в межах коштів, які передбачені на зазначені цілі».

      Нагадаємо, що Леонід Кучма планував надати стипендії для 100 спортсменів. Ющенко, повертаючись обличчям до спорту, дає навіть на 40 «ставок» більше. До того ж у межах запланованих бюджетних видатків, а не з Резервного фонду. Чим не вихід?

Питання вичерпано?

      А остаточно нова влада «розрулила» конфлікт уже у вівторок. Під час «круглого столу» зі спортсменами керівник Міністерства молоді, сім'ї та спорту Юрій Павленко, зокрема, роз'яснив, що кількість президентських стипендій переможцям і призерам Олімпіад, чемпіонатів світу та Європи у майбутньому не буде обмежуватися, оскільки планувати кількість медалей неможливо. «Чим їх буде більше, тим краще», — підкреслив Юрій Олексійович.

      Ось основні тези Павленка: «Ми запрошували на цю зустріч для роз’яснень щодо дій і «переслідувань» пана Януковича представників Генпрокуратури, але в силу специфіки їхньої роботи прокурори попросили можливості прийти трохи пізніше. Я ж уповноважений дати таке роз'яснення: цю справу не слід розглядати як переслідування колишніх посадовців. Рахункова палата виявила нецільове використання коштів Резервного фонду на 21 млн. грн. Генпрокуратура перевіряє незаконність цієї постанови, яка суперечить 27-й статті Бюджетного кодексу. Це ніяким чином не стосується тих людей, які перемогли на олімпіадах. Олімпійці, без сумніву, заслужили ці премії, а продовження розгляду справи щодо зловживань коштами Резервного фонду ніяк не повинне змушувати спортсменів повертати виплачені гроші державі.

      Щодо президентських стипендії, то вони повинні були виплачуватися з 1 січня, а попередній Президент мав підписати відповідний указ ще в листопаді, та не зробив цього. Не було це зроблено аж до лютого, і лише у березні, коли до Міністерства сім'ї та молоді приєднався Держкомспорт, ми впритул узялися за цю справу. Тепер, коли Президент Віктор Ющенко підписав указ, 140 спортсменів і тренерів одержуватимуть ці стипендії, починаючи з наступного місяця. Адже ми чудово розуміємо, що важко досягти високих результатів за відсутності відповідних умов».

      Президент НОК Сергій Бубка ще раз подякував спортсменам, які працюють на імідж і престиж держави, і також «зняв усі питання»: «Питання не стоїть «заслужено чи не заслужено», адже ви ці премії заробили своєю працею і ніяких повернень грошей з вашого боку не повинно бути. Ми й надалі залишаємось єдиною олімпійською родиною. А роль і завдання НОК полягають у тому, щоб ви почувалися комфортно і зараз, і в житті після спорту. Ви повинні відчувати себе захищеними».

      Найголовнішим результатом зустрічі стало створення робочої групи, яка працюватиме над концепцією розвитку фізичної культури і спорту та визначить дієву систему захисту прав спортсменів і тренерів. Разом із Юрієм Павленком це рішення підписали Бубка, Тедеєв, Мерлені, Гончаров, Разорьонов, Білоног, Безсонова та інші спортсмени. Крім того, олімпійці стали радниками міністра у справах молоді та спорту.

      Ельбрус Тедеєв, якого пан Павленко по-дружньому охрестив «лідером опозиції», потрапив у щільне кільце представників російських телеканалів і видань, яких, очевидно, не влаштувало швидке залагодження конфлікту. Олімпійський чемпіон з вільної боротьби, який зараз очолює національну федерацію з цього виду спорту, відповів відверто і чесно: «Загалом зустріччю задоволений, але від свого наміру відмовлятися не збираюся». Чому? Тедеєв пояснює вже по-іншому: «Будемо чекати рішення Генпрокуратури, а тоді — вирішувати питання про повернення грошей. Якщо буде доведено факт порушення при нецільових виплатах із Резервного фонду, то я особисто ці гроші поверну. Бо не можу тримати в себе крадене».