Ковалівка: мелодрама після бойовика

14.07.2005
Ковалівка: мелодрама після бойовика

Депутатка Засуха боїться, що її чоловiка вб’ють, i де вiн, не знає. (Фото Василя ГРИБА.)

      Події навколо незвичайного села Ковалівка, де мешкає родина Засух, цього тижня отримали нове забарвлення. Бо у вівторок екс-«губернатора» Київщини Анатолія Засуху оголошено в міжнародний та міждержавний розшук. При цьому де він перебуває, нібито не відомо. Адже якщо раніше пан Засуха, якого міліція обвинувачує у цілій низці службових злочинів, нібито лежав «із тиском» у спальні своєї дружини, то тепер, за словами Тетяни Засухи, зник i на зв'язок не виходить. Відповідей на чимало запитань не дав i організований Селянською партією виїзд журналістів на місце подій — у Ковалівку, навпаки, ще більше все заплутав. При цьому якщо сама пані Засуха порівнює спецназівський штурм її будинку з американським бойовиком, то цього разу влаштовану нею прес-конференцію у сільському Будинку культури можна вважати мильною оперою. З поганенькою грою головної актриси.

      На шістдесятому кілометрі траси Київ—Одеса набитий представниками мас-медіа автобус звертає з магістралі вбік i прямує через лани агрофірми «Світанок». Незвичний для сільської місцевості шик починається вже у Вінницьких Ставах, якi теж належать до господарства. I справа не лише у свіжопофарбованих бордюрах, євробудівлях агрофірми i придорожніх кафе, а й у впорядкованих газонах, на яких поралося з десяток селян із газонокосилками.

      Важко повірити, що такий добробут можна створити лише на сільгоспприбутки, особливо враховуючи те, що, за даними силовиків, саме у «Світанок» Анатолій Засуха регулярно «вбухував» бюджетні кошти області. Щороку по 4-5 мільйонів гривень. Звісно, вже в Ковалівці Тетяна Засуха «такі підозри» преси заперечила, мовляв, на одних буряках здатна заробити i на школу вартістю 15 мільйонів гривень, i на церкву. Бо прийшла в сильне господарство i весь цей час складала «травинку до травинки». Та й, мовляв, не одне її село таке.

      I це дійсно так. Подібне євросело автор цих рядків уже бачив на Чернігівщині. Йдеться про Чайкине — батьківщину Леоніда Кучми. Натомість незрозуміло, чому за 10 років президентства Кучми i 9 — «губернаторства» Засухи по всій країні можна побачити переважно вмираючі села? З огляду на останнє немає нічого дивного в тому, що в таких-от євроселах вірність «благодєтєлям» зашкалює. Хоча у випадку Ковалівки це стосується, як з'ясувалося, лише тих селян, хто працює у «Світанку». До речі, є ще одна версія господарського добробуту Засухи. Ще у лютому новий «губернатор» Київщини Євген Жовтяк стверджував, що у «Світанку» вирощують опійний мак.

      А позавчора в центрі Ковалівки проходив мітинг Селянської партії на підтримку свого лідера Тетяни Засухи. Людей — трохи більше двохсот, хоча сама Засуха «скромно» заявила про дві тисячі. До того ж майже півтори сотні були вдягнуті у футболки i кепки з партійною символікою «селян» i, як з'ясувалося, приїхали сюди з різних регіонів України. Про це красномовно свідчили 4 автобуси та 5 мікроавтобусів біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці, побудованої Засухою 8 років тому. Приїжджі реагували гучними оплесками на виступи своїх обласних керівників, тримали прапори партії різних зразків i кольорів та транспаранти з гучними гаслами: «Хочемо жити як в Ковалівці!», «Ні свавіллю Луценка i Жовтяка!», «Люстрація — інквізиція варварів ХХІ століття» та інші «руки геть» чи «вимагаємо зупинити». Як результат було ухвалене звернення до Президента з проханням «припинити міліцейську сваволю». Цікаво, як із цим мітингом в'яжеться поширене гасло «селян» на парламентських виборах 2002 року: «Набридло годувати морду панську — голосуй за партію Селянську!»...

      Самих ковалівців на дійстві була лише купка і стояли вони осторонь від гостей. Жіночка, яка проїжджала площу на велосипеді, розповіла «УМ», що все це їй ні до чого, бо в «Світанку» не працює, а щодо Засухи краще промовчить («здоровіша буду»), хоча все, що відбувається в селі останнім часом, її непокоїть («швидше б уже кого-небудь посадили»). Інші селяни виявилися краще ідеологічно підкутими, бо готові захищати свою Тетяну Володимирівну ледь не з вилами. А те, що в міліції питання не до пані Засухи, а до її чоловіка, їх особливо не обходить, «ображають нашу годувальницю» i все тут.

      Та головне шоу відбувалося в Будинку культури, де «годувальниця» проводила прес-конференцію. Власне, продемонструвавши в черговий раз «бойовик» з орлами Луценка i коментуючи запис новин про штурм, вона продовжує стверджувати, що міліція хотіла вбити її чоловіка, i з офіційною версією МВС ніяк не згодна. Мало того, вже згодом зазначила кореспонденту «УМ», що 6 липня до Васильківської міліції телефонувала не вона, а інший дзвінок аноніма в обласний УБОЗ, який повідомив про підготовку вибуху на території її садиби i, відповідно, загрозу життю нардепа (власне, цей дзвінок i спричинив появу в селі гелікоптера зі спецпідрозділом «Сокіл», бійці якого нейтралізували приватних охоронців із «Гюрзи», бо підозрювали їх у замаху на Тетяну Засуху), вона вважає вигадкою МВС. При цьому, хто саме хоче вбити її, Засуху, пані Тетяна не в курсі («Якби знала, хто хоче вбити мого чоловіка, я б уже їх убила»).

      Саме тому на камери пані Засуха декілька разів показушно молила Луценка залишити посаду міністра внутрішніх справ, а згодом їй узагалі здалося, що на цій посаді вона виглядала б краще. Щодо самого Анатолія Засухи, то його пані Тетяна востаннє бачила 7 липня, перед поїздкою до парламенту, де вона доповідала про «кілерів у масках».

      «Я чоловіка пестила всі 10 років i боялася... десь скомпрометувати його чисте i красиве ім'я, боялася, щоб, не дай Бог, на нього не «наїхав» Президент (Кучма. — Авт.). А тепер я не знаю, що з ним, може, вже вбили... може, викрала міліція. Луценко, де мій чоловік? Приїхала з Ради — його немає. Ніякої звістки. Якщо він мене чує, дорогий мій, ховайся, якщо вбитий — знай, я буду триматися до кінця, бо в мене є син i донька, заради яких я живу», — такими емоціями i криком були наповнені відповіді Тетяни Засухи на гострі запитання журналістів. До речі, за її словами, пані депутатка була змушена відправити свою дочку з будинку і тепер ховає її. Крім того, заборонила сину дзвонити, щоб не знайшли i його.

      Пізніше, спілкуючись із пресою в сільському ресторані (чоловік ніби зник, а дружина знаходить час на застілля), Тетяна Володимирівна навіть пустила «скупу жіночу сльозу» й артистично манірно прохала не знімати її на камери, щоб «Луценко не побачив її слабкою та беззахисною». Журналісти ж не могли зрозуміти, що це за «мило» — «Багаті теж плачуть» чи «Бідна Настя»... До речі, сам Юрій Луценко вважає історію щодо нібито захоплення будинку депутата «жіночою істерією».

      Тим часом ситуацію в селі вважають напруженою i правоохоронці, які довго не могли виконати судові рішення й вручити повістку Анатолію Засусі, аби допитати його та доправити в суд під вартою. Їм перешкоджають як селяни, підбурювані пані Засухою, так i охоронці з «Гюрзи». При цьому пані Тетяна привселюдно заявила, що «в Ковалівці є свій закон та своя конституція», повідомляє Департамент громадських зв'язків МВС. I це не зважаючи на постанову суду про затримання обвинуваченого Засухи та постанову слідчого Генпрокуратури про оголошення його в розшук. За словами начальника обласної міліції Київщини Віталія Яловенка, ще в понеділок представники прокуратури та обласного Управління боротьби з економічними злочинами МВС намагалися вручити екс-«губернатору» повістку, проте правоохоронців до маєтку не пустили селяни i «Гюрза». Не вийшла i сама господиня. Тож міліція поїхала до матері пана Анатолія, яка мешкає в сусідніх Пологах, і вручила повістку цій 82-річній жінці.

      А тим часом Анатолія Засуху у вівторок було оголошено в міжнародний та міждержавний розшук по лінії Інтерполу. Вчора Юрій Луценко зазначив журналістам, що у справі Засухи міліція керуватиметься тільки нормами законодавства. «Ми не керуємося емоціями і не затримуємо кого нам захочеться», — наголосив міністр і повідомив, що дії міліції дещо ускладнюються через витоки інформації. Адже вже через 15 хвилин після того, як заступник Генпрокурора Шокін дав дозвіл на затримання Засухи, його дружина знала про це. Отже, де зараз Анатолій Засуха, сказати важко. З одного боку, цілком логічним був би його виїзд із села, навіть за межі держави. З іншого — якщо врахувати, що міліція перевіряла кожне авто, що залишало село, можливо, він i досі ховається під спідницею своєї дружини з чоловічим характером. Відповідь на це має дати обшук маєтку в Ковалівці — відповідний дозвіл правоохоронці отримали вчора за рішенням Печерського райсуду Києва.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>