«Януковича справді переслідують — ви тільки почитайте пресу...»

07.07.2005
«Януковича справді переслідують — ви тільки почитайте пресу...»

Ельбрус Тедеєв.

      Як учора вже повідомляла «УМ», п'ятеро українських олімпійських чемпіонів Афін-2004 вирішили повернути свої преміальні державі на знак протесту проти тиску, який чиниться на колишнього Прем'єр-міністра, екс-кандидата в президенти України Віктора Януковича. Крім Валерія Гончарова, Наталії Скакун, Юрія Нікітіна й Ірини Мерлені, висловився на підтримку екс-президента НОК і київський борець Ельбрус Тедеєв. Кореспондентові «УМ» вдалося зв'язатися зі спортсменом, котрий нині є президентом Федерації вільної боротьби України.

      — На мою думку, Януковича справді переслідують — ви тільки почитайте пресу чи подивіться телевізор. Ця людина справді любила й підтримувала спорт, — каже Тедеєв. — А тепер на зборах борців в Алушті нам виділяють лише по 23 гривні добових і хочуть бачити при цьому блиск олімпійських медалей!

      — Ви погодили своє рішення з іншими чемпіонами Олімпіади?

      — Так, ми спілкуємося з іншими спортсменами, підтримуємо один одного. У нас виникло бажання допомогти Януковичу, але як ми можемо це зробити? Вирішили відмовитися від державних премій за золоті медалі (100 тисяч доларів мінус податки), аби його не переслідували за розтрату «олімпійських» коштів із бюджету, вважаючи це гріхом. Владі треба розвивати масовий спорт, а не займатися тиском на людину.

      — На вашу думку, залишити посаду президента НОК Януковича також змусили?

      — Та ні. Наскільки відомо, він сам із неї пішов, нехай і сказавши, що йому заважають працювати.

      — Як давно ви спілкувалися з Януковичем?

      — Я його не знаю особисто, ніколи не розмовляв, лише зустрічав на засіданнях НОК. Але мені дуже шкода його як людину.

* * *

      Тим часом прес-служба НОК заявила, що «подібні акції протесту на підтримку колишнього глави Національного олімпійського комітету можна розцінювати як провокацію, не більше». «Керівництво НОК не одержувало ніяких офіційних підтверджень щодо намірів українських спортсменів протестувати проти переслідувань Януковича шляхом відшкодування нинішнiй владi грошових премій», — підкреслили у комітеті.

      Утім, якщо можна ставити під сумнів наміри спортсменів повернути державі дуже великі гроші, то їхню позицію щодо підтримки колишнього лідера — навряд. У зв'язку з цим керівник Мінмолодьспорту Юрій Павленко ініціює зустріч олімпійців за «круглим столом», у тому числі за участю правоохоронців, для роз'яснення проблеми «переслідування» пана Януковича та підстав для цього.