ХРОНІКА

06.07.2005

Велоспорт

      Уже другу перемогу на трьох етапах багатоденки «Тур де Франс» святкував позавчора бельгієць Том Боонен. Як і напередодні, незабаром після старту сформувалася група втікачів, яку пелетон наздогнав незадовго до фінішу, і все вирішувалося у спринтерському змаганні. Українці завершили гонку у загальній групі, хоча місця посіли доволі різні: Кривцов — 39-те, Попович — 82-ге, Густов — 105-те, Гончар — 149-те, Гривко — 153-тє.

      У загальному заліку трійка лідерів не змінилася: Забріськи (США), Армстронг (США, відставання 2 сек.), Бодродь (Угорщина, + 47 сек.). Кращий з українців — Ярослав Попович — 18-та позиція (+ 1 хв. 18 сек.).

Футбол

      У рамках підготовки на участь у тендері на право проведення чемпіонату Європи 2012 року ФФУ й Польська футбольна асоціація затвердили логотип своєї заявки. Партнери обумовили, що у випадку перемоги в конкурсі України й Польщі жеребкування кваліфікації Євро-2012 та матч-відкриття відбудуться у Варшаві, а жеребкування фінальної частини і завершальний двобій турніру — в Києві.

* * *

      Контрольні матчі: «Баулмес» (Швейцарія, перший дивізіон) — «Шахтар» — 1:3 (Ньянке, 42 — Беркеуан, 71, 89; Жадсон, 85), «Кривбас» — «Сталь» — 0:1, 0:0; «Закарпаття» — «Волинь» — 4:1, 3:2; «Дніпро» — «Ворскла» — 2:0, 4:0; «Металург» (Д) — «Металіст» — 0:0, «Іллічівець» — «Закарпаття» — 2:0.

Хокей

      Єдиний професійний клуб України — київський «Сокіл» — розпочав підготовку до нового сезону. Команда Олександра Сеуканда впродовж літнього антракту вже втратила нападаючих Сергія Харченка (поїхав грати у Німеччину), Романа Сальникова («Керамін» (Мінськ)), Костянтина Касянчука («Трактор» (Челябінськ)), Євгена Пастуха (ХК «Бєлгород»), воротаря Вадима Селіверстова («Нафтовик» (Альметьєвськ), як і дві попередні команди — вища ліга Росії). Натомість до лав киян приєдналися форварди Олександр Бобкін та Олександр Яковенко, котрі виступали у Росії, повернувся з Румунiї захисник Євген Ємельяненко.

Волейбол

      Відбулося жеребкування єврокубків сезону 2005/06. У другому раунді Кубка ЄКВ маріупольський «Маркохім» 11-13 листопада у Бельгії зіграє з місцевим «Мененом», фінським «Тампере» і німецьким «Мерсером». Черкаський «Азот» у Фінляндії битиметься з білоруською командою «Шахтоспецстрой», господарями — «Рованіємі» — та одним із «кваліфаєрів».

      У жіночому Кубку топ-команд черкаський «Круг» відразу потрапив до групового турніру, де його суперниками будуть «Єдинство» з Сербії і Чорногорії, а також дві команди з попередніх раундів. У Кубку ЄКВ одеська «Дженестра» поїде до Австрії змагатися з іспанським «Бенідормом», місцевим «Лінцем» та переможцем відбірного змагання. «Хімволокно» у Черкасах прийматиме турецький «Бешикташ», грецький «Керацині» і делегата кваліфікації.

Веслування

      На представницькому турнірі у Великій Британії українська жіноча четвірка парна виграла «Кубок виклику принцеси». Представниці ЦСКА здобули перемогу на берегах Темзи після дворічної перерви.

Гандбол

      22-річний гравець чемпіона України — запорізького ЗТР — Сергій Шельменко переходить до хорватського «Загреба». Кращий бомбардир українців у минулій Лізі чемпіонів привернув увагу чемпіонів Хорватії і фіналістів Кубка кубків 43 влучними пострілами у головному клубному турнірі континенту.

Скелелазіння

      Харків'янка Олена Репко у Мюнхені стала триразовою чемпіонкою світу в змаганнях на швидкість. Попередні нагороди українка здобула у 2001 й 2003 роках. У чоловіків Максим Стенковий обмежився «сріблом», хоча на попередніх першостях піднімався на найвищу сходинку п'єдесталу.