Угорський бар'єр і «круглий стіл»

05.07.2005

      15—17 липня в донецькому тенісному клубі «ВікКорт», який розташований на території готельного комплексу «Вікторія», відбудеться матч ІІ групи Євро-Африканської зони Кубка Девіса між національними збірними України та Угорщини. Напередодні поєдинку в рамках неофіційного чемпіонату світу серед чоловічих команд у столиці відбулася представницька прес-конференція, яка прогнозовано вийшла за рамки самого матчу.

      Як відомо шанувальникам тенісу України, понад п'ять місяців тому відбулася конференція національної Федерації тенісу, яка призвела до невизначеності щодо посади президента ФТУ. Вибори виграв, нагадаємо, уславлений український тенісист Андрій Медведєв, однак із цим категорично не погодилися представники харківського і донецького регіонів, де є досить потужні клуби і меценати тенісу. Дійшло до судових розборок. А нещодавно ситуація загострилася ще й через те, що тишком-нишком було зареєстровано Всеукраїнську громадську організацію «Українська тенісна асоціація». Оскільки УТА ще ніяк не позиціонувалася стосовно ФТУ, передбачити подальший розвиток подій було б важко. І от за справу серйозно взялися посередники з державних структур. Принаймні «нашу» прес-конференцію відкрив керівник Мінмолодьспорту Юрій Павленко, який чітко розставив акценти у згаданій проблемі: «Після матчу Кубка Девіса у Донецьку ми проведемо «круглий стіл» усіх зацікавлених у розвитку українського тенісу людей і, сподіваюся, остаточно владнаємо всі протиріччя. Бо як одна, так і друга сторона хочуть розвивати цю гру в Україні. А нам потрібні не міжусобні війни, а робота на перемогу».

      Андрій Медведєв, якого міністр — у відповідь на «питання руба» — попросив вважати чинним керівником ФТУ, абсолютно спокійно зауважив, що насправді більшість проблемних моментів уладнано, і за «круглим столом» буде вирішено лише деякі робочі моменти. «Дуже сподіваюся, що після Донецька робота Федерації вийде на той рівень, коли на перемоги збірної можна буде не сподіватися, а прогнозувати, — додав найтитулованіший вітчизняний тенісист. — Від себе особисто хочу додати, що для мене не має принципового значення звання президента. Просто я хочу свій досвід і кошти вкласти у розвиток тенісу. Якщо хтось хоче саме президентського статусу, то будь ласка».

      Упевненість у тому, що всі проблеми буде знято саме в Донецьку, з'явилася і після ідеї, яку висловив Юрій Павленко: «У рамках Кубка Девіса перед парним поєдинком буде проведено показовий матч, у якому зіграють Микола Томенко (віце-прем'єр-міністр. — Авт.) у дуеті з Андрієм Медведєвим чи Германом Беньяміновим (попередній президент ФТУ, протегувальник Медведєва. — Авт.) проти Сергія Бубки-старшого з кимось із «донецько-харківської групи».

      До речі, Бубка-молодший — надія нинішньої української збірної — спостерігатиме за поєдинком з трибун. Причина — травма коліна. При цьому Медведєв висловив упевненість, що в Сергія є необхідний потенціал, аби вже невдовзі стати лідером вітчизняного тенісу. Загалом у збірної цього «скликання» є гарні можливості, і все залежить від зусиль та бажання цих хлопців. Принаймні Андрій Медведєв вважає, що Сергій Ярошенко, Орест Терещук, Михайло Філіма, Олександр Недовєсов та Олександр Долгополов (а саме їх капітан збірної Володимир Богданов викликав на підготовку) мають усі шанси увійти до перших 50-ти світового рейтингу.

      Загалом учасники прес-конференції в тій чи іншій формі висловили упевненість у перемозі над угорцями. Хоча, слід зауважити, що це досить рівна за підбором гравців команда. Корнел Бардоськи (464-й), Себо Кіс (596-й) та Дьордь Балаш (617-й) стоять у рейтингу вище за наших Терещука та Ярошенка, котрі перебувають у середині сьомої сотні. Михайло Філіма, якому бракує турнірної практики, взагалі десь у другій тисячі. Але, на думку Медведєва, на боці наших тенісистів буде підтримка трибун на 1300 місць та хардове покриття, яке є зручнішим саме для українців.

      Нагадаємо, що на угорців наша збірна вийшла після перемоги у березні над норвежцями у Києві — 4:1. У разі ж подолання угорського бар'єру українці у вересні мають зустрітися з переможцем пари Фінлянція — Болгарія за право вийти у перший дивізіон.