Уїмблдонський Бог любить трійцю

05.07.2005

      Минулої неділі у передмісті Лондона фінішував найстаріший з нині існуючих тенісних турнірів. Переможці одиночного розряду і в чоловіків, і в жінок приз Уїмблдону підняли над головою втретє у своїй кар'єрі.

      Ніхто так і не зумів скласти гідної конкуренції першому номеру світового рейтингу ATP — швейцарцю Роже Федереру. У п'ятничному півфіналі він змусив зачохлити ракетку австралійця Ллейтона Х'юїтта (6:3, 6:4, 7:6) і в суботу очікував на свого суперника по фіналу. Через дощ американцю Енді Роддіку довелося доводити свою перевагу над шведським ветераном Томасом Йоханссоном упродовж двох днів. У запеклій боротьбі на трьох тай-брейках він зміг-таки пробитися до головного матчу — 6:7 (6:8), 6:2, 7:6 (12:10), 7:6 (7:5).

      Але там чи то сил не вистачило, чи насправді таким непереможним є Федерер... Зрештою, 22-річний «янкі» капітулював у трьох сетах, лише в одному довівши справу до «тенісних пенальті». Причому загалом Роддік на траві Всеанглійського клубу лаун-тенісу й крикету програв швейцарцеві вже втретє, і вдруге — у вирішальній дуелі. Минулого року, нагадаємо, Федерер на Уїмблдоні також був найкращим, віддавши Роддіку у фіналі аж одну партію. За теперішній успіх Роже, який протягом усієї кар'єри не знає поразки вже в 20 фіналах, отримав чек на 630 тисяч фунтів стерлінгів.

      Жіночий же фінал 2005 року став найдовшим за всю історію турніру. Дві години і 45 хвилин з'ясовували стосунки перша й 14-та ракетки турніру — американки Ліндсей Девенпорт та Венус Уїльямс. Старша з темношкірих сестер зуміла-таки схилити шальки терезів на свою користь і виграти разом із третьою лондонською «тарелею» (за вісім років участі у турнірі) й 600 тисяч фунтів. Як бачимо, жіночі гонорари вже майже наздогнали за розміром чоловічі винагороди, хоча раніше представниці слабкої статі про це могли лише мріяти.

      Через славнозвісні англійські примхи погоди у мішаному розряді і півфінали, і фінал довелося проводити в останній день змагань. Харків'янка Тетяна Перебийніс разом з австралійцем Полом Хенлі виграли перший матч неділі у «сіяного» під четвертим номером дуету Ульє/Хубер (Зімбабве/ПАР) — 6:3, 6:4. Проте у фіналі «міксту» українка й австралієць без особливої боротьби поступилися славнозвісній француженці Марі Пірс та майстрові парної гри з Індії Бхупаті. Однак, зауважмо, вже сам вихід на центральний корт Уїмблдону є для 22-річної Тетяни значним досягненням. Досі у фіналах турнірів серії «Великого шолому» «доросла» українка грала лише одного разу — у 1999 році Олена Татаркова також в Англії виступала у вирішальному матчі жіночого парного розряду.

 

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Англії.

Фінали

      Чоловіки: Федерер (Швейцарія, 1) — Роддік (США, 2) — 6:2, 7:6 (7:2), 6:4

      Жінки:  В. Уїльямс (США, 14) — Девенпорт (США, 1) — 4:6, 7:6 (7:4), 9:7

      Чоловічі пари: Хусс/Муді (Австралія/ПАР) — Б. Брайєн/М. Брайєн (США, 2) — 7:6, 6:3, 6:7, 6:3

      Жіночі пари: Блек/Хубер (Зімбабве/ПАР, 2) — Кузнецова/Моресмо (Росія/Франція) — 6:2, 6:1

      Мікст: Бхупаті/Пірс (Індія/Франція) — Хенлі/Перебийніс (Австралія/Україна) — 6:4, 6:2