Шість пишемо, сім — передбачаємо?

05.07.2005
Шість пишемо, сім — передбачаємо?

На трасі «Тур де Франс» — Ярослав Попович із Дрогобича. (Фото РЕЙТЕР.)

      Перемогти у багатоденці «Тур де Франс» — все одно, що для тенісиста виграти Уїмблдонський турнір або для футболіста — Лігу чемпіонів. Минулої суботи славнозвісна «Велика петля» взяла старт на заході Франції — у містечку Фроментен, аби впродовж трьох тижнів «витиснути» зі 189 професійних гонщиків усі соки й виявити найкращого. Спортсмени змагатимуться на 21 етапі (вперше з 1998 року їх більше 20) загальною довжиною 3607 км. Фінішує 92-й «Тур» 24 липня на Єлисейських Полях у Парижі.

      Фаворитом перегонів знову вважається американська легенда — Ленс Армстронг. Людина, яка перемогла ракову недугу, протягом 1999—2004 років здобула шість поспіль великих перемог на шляхах Франції. Багато хто нині пророкує Ленсові й сьомий головний приз. Для нас же є визначальним той факт, що з цього року партнерами Армстронга по команді «Діскавері ченнел» (так називається колишня «Ю-Ес Постал») стали двоє українців — бронзовий призер «Джиро д’Італія-2003» Ярослав Попович і Володимир Білека. Щоправда, учасником липневої гонки став лише уродженець Львівщини, головний кандидат на заміну Ленса у команді — Попович. Американець уже оголосив про завершення кар’єри наприкінці року (тобто цей «Тур» буде для нього останнім), тож боси «Діскавері» підшукали його «заступника» в особі 25-річного українця.

      Крім Попо, як називають у світі профі-велоспорту Ярослава, на «Тур де Франс-2005» заявлені ще четверо наших співвітчизників — український рекорд «Великої петлі». Юрій Кривцов із команди «Превойанс» у 2003 році посів у Франції 36-те місце. На рік раніше Володимир Густов («Фасса Бортоло») опинився на 40-му місці, а ветеран українського велоспорту Сергій Гончар («Доміна Ваканца») — на 65-му. Дебютує на «Великій петлі» одноклубник Гончара Андрій Гривко.

      Напередодні старту всі гонщики пройшли медичний огляд, у тому числі й допінг-тести. Але навіть попри це за день до першого етапу в Армстронга несподівано взяли аналізи ще раз. Можливо, такий психологічний тиск і не дозволив йому виграти 19-кілометровий «пролог». Він поступився своєму співвітчизникові Забріськи двома секундами. Третій результат показав представник Казахстану Олександр Винокуров, у Поповича — 17-й час.

      Другий етап довжиною 181,5 км фінішним спуртом виграв бельгієць Том Боонен. Кращим серед українців став Кривцов — 14-те місце.

 

РЕЙТИНГИ

      Міжнародний союз велосипедистів (ЮСІ) відновив рейтинг професійних гонщиків. У червневому табелі про ранги на першому місці розташтувався італієць Ді Лука (184 очки), на другому — бельгієць Боонен (112), третій — італієць Петаккі (111). Ярослав Попович посідає 18-ту позицію, маючи 50 пунктів. Такий пристойний показник він має завдяки перемозі на «Турі Каталонії».

      У рейтингу країн лідирують Італія (540), Іспанія (336) й Бельгія (223). Україна з 86 очками значиться на почесному восьмому місці.