Який берег Ла-Маншу кращий?

05.07.2005
Який берег Ла-Маншу кращий?

      У середу на 117-й сесії Міжнародного олімпійського комітету, яка пройде у Сінгапурі, назвуть державу-щасливицю — господарку ювілейної ХХХ Олімпіади 2012 року. Основна боротьба за право прийняти Ігри, як уже повідомляла «УМ», точиться між столицями Великої Британії та Франції. У фіналі конкурсу представлені ще три міста — Нью-Йорк, Мадрид та Москва, чиї шанси дещо нижчі. Так вважає й оціночна комісія МОК (вона поставила Англії та Франції найвищу оцінку — «дуже висока якість») і букмекерські контори.

      Владці двох провідних західноєвропейських країн, зрозумівши, що вхопили фортуну принаймні за півбороди, вирішили: якщо вже піаритися, то на повну котушку. Відтак представляти свої країни у Сінгапур їдуть чиновники найвищого рівня — президент Франції Жак Ширак та прем’єр Британії Тоні Блер. Це при тому, що на 6 липня у них мали б бути інші плани: якраз цього дня — от халепа! — відбудеться зустріч країн «Великої вісімки». Добре, що церемонія оголошення господаря Ігор на сесії МОК триватиме недовго (десь до 14.00 за шотландським, — а саме там збереться «G-8», — часом), тож керманичі Франції та Британії можуть встигнути побувати і на сесії Олімпійського комітету, і на зустрічі «вісімки».

      Щодо інших країн, то, скажімо, за повернення в Росію Олімпіади через 32 роки «воюватиме» мер Москви Юрій Лужков. «Я буду в Сінгапурі відстоювати честь Москви, і представляти її буду англійською мовою», — заявив «мер у кепці». Однак запальна вдача Лужкова, який прорік це майже так само гордо, як на відомому з’їзді у Сіверськодонецьку (тоді він був готовий «зняти свою улюблену кепку, щоб бути схожим на Януковича»), навряд чи допоможе Росії: її рівень підготовки олімпійські «комітетники» оцінили як найгірший. Хоча москвичі не засмучуються і навіть випромінюють оптимізм. Одне з інтернет-видань, приміром, написало: «За певними даними, за російську столицю у першому турі голосуватимуть 28 членів МОК із 99, що мають право голосу. Якщо ці дані є правдивими, то Москва точно вийде у фінальний тур голосування». Почекаймо до завтра.

У Сiнгапурi вибирають iз п'яти кандидатiв. (Фото РЕЙТЕР.)