В України відібрали корону

05.07.2005

      Аж надміру захоплюючим вийшло завершення чемпіонату Європи у Варшаві. Номер останнього — 13-го — туру став нещасливим для представника Словенії — Олександра Белявського. У дуелі лідерів колишній львів'янин білими фігурами поступився румуну Лівіу-Дітеру Нісіпяну, фактично звівши 28-річного гросмейстера на континентальний трон. Скориставшись осічкою 51-річного екс-українця Белявського, на другий рядок підсумкової таблиці вскочив молодий Тимур Раджабов з Азербайджану. Перемігши — знову ж таки чорними — росіянина Олексія Дреєва, він набрав 9,5 очка і відстав від Нісіпяну на півпункта.

      Аж семеро шахістів набрали по 9 очок, і серед них аж четверо українців. В останньому турі двоє з них — Олександр Моїсеєнко і минулорічний чемпіон Європи Василь Іванчук — розписали «мирову». Харків'янин Павло Ельянов скористався перевагою білих фігур у зустрічі з угорцем Сабою, а юний Сергій Карякін також впорався з представником Угорщини Сангом, але чорними. Аби з'ясувати володаря бронзової медалі, організаторам довелося проводити додаткові партії зі скороченим контролем часу. Відтак польська столиця стала свідком фактично україно-вірменського протистояння. Спочатку Іванчук впевнено переграв вірменина Асряна (2:0), Ельянов — Белявського (3:1), а Моїсеєнко взагалі поступився Ароняну з Вірменії — 0,5:1,5. У другому раунді тай-брейку 13-річний Левон Аронян узяв гору над досвідченим Іванчуком, а Карякін так само 1,5:0,5 впорався з Ельяновим. Моїсеєнко не зміг протистояти й Асряну. За підсумком цих партій «бронза» розігрувалася між Ароняном і Карякіним. Дві партії з 10-хвилинним контролем часу переможця не виявили, і лише у наступній вірменський вундеркінд здолав не набагато дорослішого за нього гросмейстера краматорської школи. П'яте місце, змусивши двічі капітулювати Ельянова, посів Іванчук. Моїсеєнко обійняв 9-й рядок підсумкового протоколу.

      Крім, власне, виявлення кращих у Європі, у Польщі шахісти розігрували й право виступити на чемпіонаті світу ФІДЕ за нокаут-системою. До згаданих вище наших співвітчизників приєднався і 19-річний Олександр Арещенко, котрий у «плей-оф» виявив більше витримки й концентрації за поляка Соцка — 2,5:1,5.