А диски не здам

30.06.2005
А диски не здам

Через цi диски — суцiльна ДИСКредитацiя.

      Парламент почав розглядати представлений урядом пакет законопроектів, спрямованих на гармонізацію національного законодавства з нормами та принципами СОТ. Хоча напередодні лунали оптимістичні прогнози спікера Володимира Литвина і Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, день виявився не дуже втішним. Із чотирнадцяти проектів законів, поданих у пакеті, було схвалено лише три. З-поміж них, як повідомляє сайт Верховної Ради, у другому читанні і в цілому — закон про внесення змін до Митного тарифу України. Тим самим парламент знизив або відмінив ввізне мито на деякі види металопрокату, феросплавiв, труб, техніки, лісоматеріалiв, техніки для обробки інформації та сигналiв, електродвигунів, меблів та іграшок. Голосування щодо цього документа було досить дружним — за його прийняття висловилися 328 народних депутатів. Пояснюється така узгодженість тим, що парламентарії внесли до цього законопроекту 589 пропозицій, і понад половину з них було враховано повністю або частково.

      У сесійній залі також підтримали законопроекти про внесення змін до закону про аудиторську діяльність та закону про страхування, необхідні при вступі України до СОТ, — обидва у першому читанні. Таким чином, Верховна Рада виявила намір зняти заборону працювати на цьому ринку філіям і страховикам нерезидентів і дозволити іноземцям займатися аудиторською діяльністю в Україні. Верховна Рада, крім того, прийняла у першому читанні Закон «Про деякі питання ввезення на митну територію транспортних засобів», у якому йдеться про транспортні засоби, що були у вжитку. Ці зміни до чинного законодавства стосуються підвищення граничного віку автобусів та вантажних автомобілів, що ввозяться на митну територію для постійного користування, з п'яти до восьми років. У них повинен бути сертифікат відповідності. Тим самим, за словами міністра економіки Сергія Терьохіна, «ми закриваємо можливість ввезення сюди екологічно брудних транспортних засобів».

      Зате депутати провалили голосування за двома основними законопроектами, що мають пріоритетне значення для вступу до Світової організації торгівлі. Насамперед це проект закону №7032 про внесення змін до деяких законів України щодо імплементації законодавства до вимог багатосторонньої Угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (ТРІПС) СОТ у другому читанні. Після того як парламентарії розглянули поправки до законопроекту, він набрав 215 голосів із потрібних 226 і був відхилений. При цьому не голосували деякі члени фракції «Наша Україна» і соціалісти, які входять до урядової коаліції. Нагадаємо, зміни стосуються регулювання діяльності, пов'язаної з виробництвом, експортом й імпортом дисків для лазерних систем зчитування, зокрема встановлення кримінальної відповідальності за незаконний обіг дисків, а також розширення сфери ліцензування в цій галузі.

      На думку Сергія Осики (фракція «Єдина Україна»), який підготував цей документ, його прийняття дасть можливість зняти санкції з боку США стосовно українського імпорту й одержати статус країни з ринковою економікою. Іншу точку зору має щодо цього представник фракції «Наша Україна», член Бюджетного комітету Валерій Асадчев. «Від України вимагають прибрати перепони для доступу імпорту, який поки що є традиційно більш конкурентоспроможним, — зазначив він, — а серед запропонованих законопроектів якраз містяться щонайменше чотири, які можуть болісно вдарити по українському виробнику, а саме: законопроекти, пов'язані з ввізним митом на соняшник, на чорний і кольоровий метал, металобрухт, а також закон про інтелектуальну власність (виробництво компакт-дисків)».

      Прогноз пана Асадчева частково справдився: депутати відхилили проект закону про внесення змін до Закону України «Про ставки ввізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур», який також входить до переліку законопроектів, необхідних для вступу України в СОТ.

      Міністр економіки Сергій Терьохін, який був присутній на розгляді цих законопроектів у Верховній Раді, уникнув коментарів, і тому наразі невідомо, чи спробує уряд винести ці законопроекти на розгляд на наступному сесійному тижні — останньому перед парламентськими канікулами, хоча це й суперечить регламенту Верховної Ради. Нагадаємо, Україна підписала протоколи про взаємний доступ на ринки товарів та послуг із 32 країнами і планує завершити процес приєднання до СОТ до кінця цього року. Для цього потрібно до середини вересня завершити підписання двосторонніх протоколів та ухвалити низку законодавчих змін. Словом, Верховна Рада досить повільно реагує на рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 травня цього року «Про заходи щодо забезпечення вступу України до Світової організації торгівлі» і на відповідний указ Президента від 15 червня. Під питанням залишається і доцільність утворення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення впровадження державної політики у сфері зовнішньоекономічної діяльності та міжнародного співробітництва.