ХРОНІКА

17.06.2005

Портфелі

      Виконавчий комітет Національного олімпійського комітету України позавчора прийняв відставку Віктора Януковича з посади президента НОК. Генеральна асамблея комітету, яка обере нового главу олімпійського відомства, призначена на 23 червня. Нагадаємо, що на посаду президента НОК претендують четверо достойників — це народні депутати Сергій Бубка (який учора навіть вийшов зі складу фракції «Регіони України») та Валерій Борзов (СДПУ(о)), досвідчений спортивний чиновник, екс-президент НОК Іван Федоренко та Микола Марценюк, віце-президент Федерації бейсболу і софтболу.

Теніс

      Троє українок, які пробилися до другого кола кваліфікації Уїмблдону, пройшли і через цей етап. 16-річна Вікторія Кутузова перемогла американку Шікху Юберуа — 6:4, 7:5, так само по два сети виявилося достатньо Юлії Вакуленко та Катерині Бондаренко, які здолали двох хорватських тенісисток, відповідно, Іванну Абрамович (7:6, 6:0) та Сильвію Талаю (7:5, 6:3). До заключного раунду кваліфікації потрапив і наш Сергій Стаховський, який обіграв чеха Павела Шнобеля — 7:6, 4:6, 6:3.

Шахи

      Після 5-го туру жіночого чемпіонату Європи юна українка Катерина Лагно стала одноосібною лідеркою змагань. Після перемоги над росіянкою Козинцевою у Каті стало 4,5 очка, далі йдуть десять шахісток, які набрали по 4 пункти.

Плавання

      У Монако відбувся завершальний, четвертий, етап комерційного турніру «Маре Нострум». Українець Андрій Сердінов позавчора став другим у запливі на 50 м батерфляєм, поступившись нашому ж співвітчизнику Сергію Бреусу (23,83 проти 23,98 сек.), зате виграв стометрівку батерфляєм із рекордом турніру — 52,59 сек. Відтак у загальному заліку «Маре Нострум» Сердінов із 3819 очками посів підсумкове третє місце, за що отримав 3 тисячі євро призових. Таку позицію він виборює вже третій рік поспіль, а попереду цього разу виявилися угорець Ласло Чех (3956) та росіянин Микола Скворцов (3822 балів).

Баскетбол

      Український центровий Григорій Хижняк (216 см зросту) підписав дворічний контракт із переможцем Євроліги ФІБА-2005 «Динамо» (Санкт-Петербург). Перед цим екс-гравець БК «Київ» виступав у грецькому «Македонікосі», з яким став фіналістом Кубка УЛЄБ, а раніше захищав кольори «Перістері» (Греція), «Памеси» (Іспанія) та «Жальгіріса» (Литва).

* * *

      Після річної перерви знаменитий баскетбольний тренер Філ Джексон знову очолив «Лос-Анджелес лейкерз». До 2004-го він працював з «озеряними» впродовж п'яти років і тричі приводив команду до чемпіонського титулу. Два роки під керівництвом Джексона в «Лейкерз» провів українець Стас Медведенко, зараз він залишається у клубі й вітає повернення наставника. Новий контракт із «ЛАЛ» Джексон уклав на три сезони, за рік він отримуватиме зарплатню в 10 млн. доларів. Нагадаємо, що без Філа у сезоні 2004/05 «Лейкерз» не спромоглися навіть вийти до «плей-оф».