Випробування кільцем «Автограда» пройшли далеко не всі

17.06.2005
Випробування кільцем «Автограда» пройшли далеко не всі

Геннадій Прохоренко — переможець харківських перегонів у класі SS-600.

      На харківському треку «Автоград» відбувся другий етап чемпіонату України iз шосейно-кільцевих перегонів. Тут трапився рідкісний випадок, коли неприємні сюрпризи під час змагань спіткали не кількох пілотів, а тією чи іншою мірою — абсолютно усіх.

      Ще в перший день етапу гонщикам довелося безуспішно рятувати намети від шаленого вітру та граду величиною з голубине яйце. Відповідно, кваліфікацію перенесли на наступний день, і вона не принесла високих результатів. Коли ж після урочистого відкриття було дано старт першому заїзду, глядачі одержали справжнє видовище, а фахівці — ледь не розпач. Організатори вдруге об'єднали класи В-600, В-1000 та SS-400, через що глядачі побачили численні обгони. Водночас різниця у класі між професіоналами та новачками стала причиною двох падінь. Уже на другому колі при спробі обійти Гліба Старостенка не впорався з керуванням Андрій Іванов, заробивши осколковий перелом ключиці. Старостенко став свідком і другого падіння новачка — Олега Мацарського, але цього разу обійшлося без серйозних ушкоджень.

      Виграв же перегони досвідчений київський гонщик Анатолій Єфимов, який раніше виступав у кросових мотогонках. Лише представник команди Info Rasing Team, Олександр Масоцький з Одеси, зміг нав'язати лідерові боротьбу. Проте після того, як на виході з другого внутрішнього повороту одесит наїхав на грудку (недолік харківської траси!) і ледь утримав мотоцикл, про атаки на позицію Єфимова вже не йшлося. Третім у класі В-600 став Старостенко. У класі ж В-1000 кращим цього разу був Валерій Откидач, бо виявився... єдиним у цьому різновиді перегонів.

      Перемогу в класі SS-400 святкував Віктор Прохоренко, другим картатий прапор побачив Сергій Прохоренко, а третім став Олександр Мірошниченко, який подарував насолоду глядачам боротьбою з Глібом Старостенком.

      Заїзд класів SS-600 та SBK, де виступало по шість учасників, виявився видовищним також через труднощі. Вже збільшення дистанції удвічі — до 40 кіл — для багатьох стало проблемою. Старт у SS-600 виграв Геннадій Прохоренко, проте на першому повороті він ледь втримався через... тріщину в трасі й поступився лідерством Павлу Калініну. Той вів «гонку» до 12-го кола, коли проїхав повз внутрішній поворот. Переміг тут-таки Прохоренко. У тому числі й через те, що вже до десятого кола тут втратив у швидкості перший пілот Info 300 — Андрій Оністрат, який пошкодив праву підніжку на своєму «Кавасакі» і їхав фактично з притиснутою ногою. Хоча він витримав перегони до кінця і став кращим у класі SBK, очоливши особистий залік.

      Найцікавіша ж історія сталася з донецьким пілотом Ігорем Ковалевським. Десь у середині змагань він скинув швидкість і щоразу, проїжджаючи повз бокси, прагнув щось показати жестикуляцією. Коли ж до нього побігла людина з відром бензину і лійкою, стало зрозуміло: глядачі стали свідками рідкісного явища — дозаправки у шосейно-кільцевих перегонах. Ковалевський у підсумку приїхав третім, але відстав від «срібного» призера — Калініна — аж на чотири кола.