Ішов у президенти — піде й у депутати?

15.06.2005
Ішов у президенти — піде й у депутати?

Роман Безсмертний. (Василя ГРИБА.)

       «Віктор Ющенко очолить список коаліції на виборах 2006 року». Так на вчорашній прес-конференції заявив голова політради президентської партії «Народний союз «Наша Україна» Роман Безсмертний. Заявив дуже категорично. Чи то віце-прем'єру з адмінтерреформи вже набридли запитання про можливе лідерство Президента у списку, чи то це питання вже вирішене остаточно.
      Значить, «справа у капелюсі», і Ющенко вже дав своє «добро»? Не зовсім. Голова політради НСНУ описав фабулу розмови з Президентом так: «Безсмертний запропонував. А Віктор Ющенко відповів: якщо це треба для спільних інтересів нації, то він готовий очолити коаліцію». Виходить, що дуже «треба».

      І не лише тому, що саме ім'я Ющенка загітувало б голосувати за блок тих українців, які осібно не підтримують НСНУ, БЮТ або НПУ, але вірять йому, «помаранчевому», лідеру. А ще й тому, що Президент міг би стати ланцюгом, який зібрав би ті політичні сили в одну коаліцію, таким собі гуру-миротворцем. Бо між НСНУ Безсмертного—Порошенка тощо, БЮТі Тимошенко й Народною партією Литвина стосунки хоча й партнерські, але не такі, з якими вже хоч зараз бери та й об'єднуйся в блок. От і Роман Безсмертний, розповідаючи про кістяк можливого блоку (НСНУ—БЮТі—НПУ), починає зі словосполучення: «Ми зберігаємо надію, що...».

      За словами Безсмертного, якщо політичні сили Ющенка, Тимошенко і Литвина підуть на вибори разом, то за них проголосує близько 52 відсотків громадян. «Ми можемо взяти конституційну більшість», — рахує приблизні мандати Безсмертний. Окремо ж ці сили візьмуть близько сорока відсотків, «прикинув» Роман Петрович і додав, що такими є результати соціологічного опитування, участь у якому взяли майже 12 тисяч потенційних виборців. «Спрацьовує суспільне очікування, і більше 50 відсотків, які набирає блок, — це те, заради чого відбувся Майдан, заради чого народ довірив владу цим людям», — зазначив Безсмертний. І додав, що заради цієї, «майданної», мети він зараз готовий терпіти і пробачати всю критику та обурення, які висловлюють імовірні учасники блоку.

      Звичайно, остаточних обрисів коаліція набуде у процесі переговорів між її потенційними учасниками. Однак цим питанням займатимуться і всередині НСНУ. Зокрема, на наступному з'їзді партії, який відбудеться 9 липня. Таку дату з'їзду визначила політична рада НСНУ на своєму нещодавньому засіданні.

      Політрада також зобов'язала керівні органи партії провести роботу із залучення до її лав нових учасників. Це, зокрема, стосується партії «Наша Україна», більш відомої як ПРП. Пан Безсмертний висловив сподівання, що НСНУ та «НУ» проведуть спільний об'єднавчий з'їзд. «Відбулося декілька дуже серйозних зустрічей між керівництвом партій, — зазначив «адміністративний» віце-прем'єр. — Незважаючи на те, що низка осередків «НУ» категорично проти зближення та об'єднання, ми дуже тісно співпрацюємо з Віктором Пинзеником і сподіваємося провести об'єднавчий з'їзд». Окрім того, НСНУ покладається на активну співпрацю з Народним рухом України. Наскільки тісною буде їхня взаємодія — покаже час.

      Окрім підготовки до парламентських виборів, на наступний з'їзд НСНУ готується винести ще три питання: підсумки побудови партії (у всіх областях та Криму проведено установчі конференції, вже діє 418 осередків); внесення змін до статуту партії на основі тих пропозицій, які з'явилися протягом першого «будівничого» періоду; розширення політради (у першу чергу — за рахунок збільшення представництва регіонів).

      З-поміж новин-цікавинок, що трапилися з НСНУ останнім часом, варто розповісти ще й про таку: до політради партії ввели Ярослава Лесюка, якого вважають автором помаранчевого стилю минулорічної кампанії Ющенка. Йому вирішили доручити й підготовку кампанії-2006.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>