Ортопедія душі

14.06.2005
Ортопедія душі

      Цю операцію — видалення молочної залози — переживає кожна десята жінка планети. Радикальний спосіб лікування раку неминуче позначається на психологічному стані жінки, її самопочутті. «Після операції я почувалася викинутою з життя. Я дивилась на людей, які сміються, ідуть у кіно, в театр, і мені здавалось, що я вже ніколи не зможу жити так, як ці звичайні київські перехожі», — розповідає президент громадської організації «Амазонки» Лариса Лопата.
      Уперше в Україні для жінок, які перенесли цю серйозну операцію, в Києві відкрився реабілітаційний центр.

      На урочистому відкритті Людмила Козак, генеральний директор ортопедичного науково-виробничого реабілітаційного центру «Ортес», де й розташований унікальний поки що центр, сказала: «Ми хотіли зробити такий центр, щоб у ньому було красиво, жiнки почували себе зручно і добре. А взагалі, це такий міні-центр, тому що ми хочемо далі продовжити цю роботу».

      Справді, кімнати не дуже великі, так звана «конференц-зала» — всього на шість-сім осіб. За ідеєю, тут жінки мають ділитися досвідом. Кажуть, найбільший психологічний вплив на жінку, яка щойно пiсля операції, справляє вигляд людини, яка перенесла її давно, при цьому «квітне і пахне». Тоді у недавньої пацієнтки хірурга зароджується надія, що й вона зможе успішно повернутись до активного життя... «Це надає їй сил, і це для неї великий стимул», — говорить Людмила Степанівна.

      «Центр вирішуватиме багато проблем жінок, що лежать у психологічній площині, — заявив начальник Головного управління соціального захисту Сергій Бичков, який був почесним гостем свята, адже також доклав чимало зусиль для створення такого центру. — Бо перенiсши таку операцію і таку хворобу, жінки стають беззахисними в нашому суспільстві. Творчий колектив центру підходить до вирішення проблем жінок професійно, йдеться не тільки про протезування, а й конкретно про реабілітацію. Це дійсно вперше в Україні вирішуються подібні проблеми».

      «Жінкам, які перенесли мастектомію, ми безкоштовно видаємо протез і можливість реабілітації, — розповідає Людмила Козак. — Протезів, які виробляють із високоякісних силіконів західноєвропейських фірм, чотири різновиди за формою і до десяти типорозмірів за вагою і повнотою. Протез враховує специфіку операції, тому жінки, як правило, задоволені, вони мають можливість повноцінно виглядати і вести активний спосіб життя».

      «Які документи треба мати, щоб потрапити до вас?» — запитую. «Довідку лікаря, паспорт, якщо є — пенсійне свідоцтво», — відповідає директор центру.

      Протез необхідний жінці не тільки з естетичної точки зору, а й з ортопедичної. Через відсутність звичної ваги на місці видаленої залози починає боліти спина, нерідко розвивається остеохондроз, втрачається рівновага. Ось чому жінкам, які перенесли цю операцію, вельми рекомендують плавати, плавати і ще раз плавати. Плавання зміцнює м'язи спини і покращує стан руки, яка іноді страждає від операції (залежно від ступеня її складності). В «Ортесі» протезами забезпечують близько двох тисяч жінок на рік.

      На жаль, водних процедур у центрі поки що не передбачили. Не вистачає коштів. Зате тут є кабінет східної медицини, приймає мамолог, психолог, масажист. Є зал лікувальної фізкультури, тренажери, отже, жінка проходить не тільки курс психологічного розвантаження, а й розробляє м'язи.

      Як сказала одна з учасниць урочистого відкриття центру, «суспільна думка, на жаль, така, що лікувати таких хворих неперспективно. І ми поповнюємо ряди інвалідів. Тим часом при іншому підході життя жінки, яка перенесла операцію, могло б бути наповненішим».

      В Україні більше ста тисяч жінок, які потребують протезування, в Києві — 6,5 тисячі. Кожного року в країні проводять близько 15 тисяч операцій з ампутації молочної залози.

КОРИСНО ВМІТИ

 

Самообстеження молочних залоз

      Станьте перед дзеркалом і уважно огляньте груди. Потім підніміть руки. Зверніть увагу на такі ознаки:

— втягнення або випинання ділянки шкіри;

— зміна звичної форми або розміру однієї з молочних залоз;

— наявність жовтуватих або кров'янистих виділень із соска;

— почервоніння або припухлість ділянок шкіри молочної залози.

      Наступний етап — прощупування. Ляжте на спину, підкладіть під лопатку з того боку, який прощупуєте, валик з рушника. Грудна клітка має бути трохи піднята.

      Прощупують або коловими рухами, або вгору — вниз. Не забирайте пальцями одразу велику ділянку шкіри, оскільки це може створити враження ущільнення, якого насправді немає.

      Окремо обстежте сосок: його стискають між пальцями, аби перевірити, чи не з'являються виділення.

      Так само обстежують іншу молочну залозу.

      Процедура обстеження, послідовність рухів мають бути щоразу однаковими, щоб ви могли спостерігати якісь зміни, якщо вони з'являться.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ КОДЕКС ПРОТИ РАКУ

      — Не паліть! Якщо ви маєте цю шкідливу звичку, позбудьтеся її якомога швидше. Уникайте оточення людей, що палять.

      — Не зловживайте алкогольними напоями.

      — Уникайте тривалого впливу сонячного проміння. Захищайте відкриті ділянки шкіри кремами та лосьйонами із сонцезахисним ефектом.

      — Стежте за інструкціями з безпеки праці. Ваше робоче місце повинно бути захищене від чинників, що шкідливо впливають на ваше здоров'я і можуть стимулювати розвиток онкологічних захворювань.

      — Дотримуйтесь рекомендацій щодо раціонального харчування. Уникайте надмірної ваги, обмежуйте вживання жирної їжі.

      — Негайно звертайтесь до лікаря у випадках:

кровотечі, не зв'язаної з менструацією або під час менопаузи;

якщо ви виявили ущільнення в молочних залозах;

якщо вас мучить постійний кашель і сиплість;

безпричинної втрати ваги;

зміни випорожнення;

зміни родимок.