«Жовтенятка»

09.06.2005
«Жовтенятка»

У таких палатах по двоє мешкають «оздоровлювані» дівчата. (Юрiя САПОЖНИКОВА.)

      «Дівчатка, на психотерапію!» — лагідно гукає майбутніх мам нянечка. Кімната для психотерапії відділення обладнана напрочуд зручними зеленими кріслами, з яких, якщо всядешся, і вставати не хочеться. Тут із жінками працює психолог, онде стоять телевізор і відеомагнітофон. У наступній кімнаті — сучасний кардіомонітор. Палати комфортабельні і симпатичні. Щоправда, «дівчата» казали, годують пріснувато, але на те й лікарняна їжа, щоб нічого гострого і нікому не зашкодити. «Я коли була вагітна, ладна була їсти навіть табуретки, — зітхає колега по перу. — А на манну кашу з тих пір узагалі не можу дивитись».

      «У нас тут чудова кліматотерапія, ви можете відчути це самі, — розповідає акушер-гінеколог відділення Алла Гончарова. — Колись це були монастирські землі, а монахи, як відомо, поганого не вибирали».

      Повітря справді напоєне пахощами лісу. Неподалік від корпусів тече річка Козинка. На одному з дубів видно обличчя монаха. Інша цікавинка — дуб і сосна, які виросли поруч і наче обіймаються.

      У цей дубово-сосновий рай у Кончі-Заспі, що під Києвом, під назвою клінічний санаторій «Жовтень» приймають далеко не всіх. Беруть жінок, які дійсно мають проблеми зі здоров'ям, та все ж не такі, щоб перебувати у стаціонарi.

      На безкоштовну путівку можуть розраховувати жінки з 8 до 32 тижнів вагітності, які мають екстрагенітальну або акушерську патологію, які працюють і чия організація відраховує внески до Фонду соціального страхування. Після того на спеціальній комісії вирішують, наскільки потребує пацієнтка оздоровлення.

      У «своїй» жіночій консультації вагітна жінка має отримати направлення на цю спеціальну комісію, яка зазвичай засідає у п'ятому пологовому будинку Києва, свою обмінну карту і взяти довідку з місця роботи, де вказують назву організації, де вона працює, код її соціального страхування. З цими документами і паспортом вона потрапляє на відбіркову комісію до п'ятого пологового будинку. Звичайно комісія засідає у перший вівторок кожного місяця. Там присутні головний акушер-гінеколог міста, представник соцстраху і представник спеціалізованого відділення для оздоровлення жінок клінічного санаторію «Жовтень». Комісія засідає з 9-ї ранку і до вирішення всіх питань.

      «Виникла загроза переривання вагітності або плацентарна недостатність, багатопліддя, екстрагенітальна патологія — серцево-судинні захворювання, ниркова, печінкова недостатність, вегето-судинна дистонія, — перераховує численні показання для отримання путівки Алла Гончарова. — Часто сьогодні зустрічається анемія вагітних, причому з дуже низьким рівнем гемоглобіну. Взагалi таких показань чимало, всiх не перелiчити».

      Вагітним пропонують дозовану ходьбу, бальнеотерапію, фітотерапію, спелеотерапію (дихання повітрям гірської печери, для чого є спеціально обладнане приміщення. — Авт. ), дієтичне харчування і багато, багато іншого.

      «Мабуть, і масаж п'ят робите?» — запитую.

      «Ви маєте знати, що масаж п'ят вагітній жінці протипоказаний, оскільки стимулює матку. Але їм можна робити масаж шийно-грудного відділу, що ми і робимо», — відповідає Алла Василівна.

      Курс оздоровлення — 24 дні. А от місць усього 60. Тому черги за безкоштовними путівками до відділення великі.

      «Ми маємо великі плани, зупиняє нас тільки нестача коштів, — каже головний лікар санаторію «Жовтень» Олександр Владимиров. — Ми б і хотіли, щоб цих черг не було. Відділення, однозначно, треба розширювати, думати про сучасне обладнання, про майбутнє».

      Надії з Переяслава-Хмельницького (Київська область) про можливість оздоровитись у санаторії розповів її місцевий лікар. «Я не очікувала цієї третьої вагітності, це такий сюрприз був», — всміхається 23-річна жінка, яка в рідному місті працює на хлібзаводі і вже має двох дітей.

      «Усі 17 років існування спеціалізованого відділення ми співпрацюємо з Інститутом педіатрії, акушерства і гінекології АМН України. На основі цієї співпраці видано 4 колективні монографії, 3 методичні рекомендації, більше 100 наукових статей», — розповідає головний лікар санаторію «Жовтень» Олександр Владимиров.

      За його словами, хоча такого рівня, як у санаторії «Жовтень», який є клінічною базою не для одного, а кількох наукових  інститутів, немає ніде в Україні, все ж подібні спеціалізовані відділення є у Запорізькій, Дніпропетровській, Миколаївській, Закарпатській областях.

      А у світі, за словами  того ж Владимирова, взагалі немає клінічних спеціалізованих курортів для вагітних.

      «Ми зі своїм унікальним досвідом санаторно-курортного оздоровлення вагітних жінок виступаємо на багатьох міжнародних конференціях. Тому що вони там, за кордоном, давно все втратили. У нас, щоправда, теж роблять чимало спроб розтягнути курортну систему, віддати її приватним власникам», — додає Олександр Аркадійович.

      За рік відділення «приймає» до 900 жінок. Усього за часи свого існування тут оздоровилось близько 15 тисяч майбутніх мам.

      Були і народження. Так, у 1989 році тут вперше завчасно народилось дитя. «Зараз цей хлопчик має отримувати атестат зрілості, — усміхається завідуюча відділенням Наталя Тофан. — Отже, і ми можемо себе вважати такими, що отримали цей атестат».