«Дитинство» за часів Великого вибуху

09.06.2005

            У Німеччині астрофізики здійснили наймасштабніший експеримент з математичного моделювання Всесвіту. На суперкомп'ютері було запущено програму, яка відтворює поведінку 20 мільйонів галактик, взятих у куб зі стороною 2 мільярди світлових років, від моменту Великого вибуху і до сьогодні. Перші результати оприлюднено в журналі «Нейче», переказує Lenta.ru.

      За словами Фрезера Пірса, астронома з Ноттінгема, проект, названий Millenium Run, за складністю перевершує спробу одночасно відстежити переміщення кожного з людей, які мешкають на Землі. Вчені переконані, що їм вдалося відтворити в загальних рисах картину «дитинства» Всесвіту. Суперкомп'ютер видобув інформацію про це із зібраних радіоастрономами даних про реліктове випромінення — радіохвилі, згенеровані невдовзі після Великого вибуху.

      Розрахунки підтверджують, що видима частина Всесвіту — галактики, квазари та інші об'єкти — становить не більш як 5 відсотків його маси. Решта припадає на «темну матерію» і «темну енергію», про які відомо мало. Припущення про особливу роль чорних дір у формуванні галактик також пройшло «обчислювальну» перевірку.

      Професор Карлос Френк повідомив, що для здійснення експерименту були припинені всі інші обчислення на одному з найбільших суперкомп'ютерів, «натомість ми напевне отримали копію космосу».