Вітрила пам'яті

09.06.2005
Вітрила пам'яті

      15—20 червня відбудеться шоста щорічна регата крейсерських яхт «Кубок Вадима Гетьмана». Ці найпрестижніші вітрильницькі змагання в країні започаткували у 2000 році учні та шанувальники видатного фінансиста й політика, «батька» української національної валюти. Нагадаємо, Вадим Петрович пішов із життя після трагічного розстрілу 22 квітня 1998 року. Замовники тієї розправи не названі й досі.

      Присвята змагань пам'яті Гетьмана об'єднує навколо Кубка лідерів ділової спільноти України, які підтримують принципи, закладені свого часу Вадимом Петровичем, — професіоналізм та чесну гру за правилами. І, слід відзначити, вперше за останні шість років регата відбуватиметься при владі, яка згадані принципи поклала в основу своєї політики. Оргкомітет Кубка з першого дня очолює майстер спорту Юрій Власенко — один із тих молодих спеціалістів банківської справи, яким Вадим Гетьман пророкував успішне майбутнє. Саме Власенко об'єднав спільною ідеєю людей, які, можливо, й далекі від спорту, але розуміють, що елітні змагання під вітрилами — гідна данина пам'яті шанованої людини. Найвідоміший з учнів Гетьмана, сьогодні — Президент України Віктор Ющенко, ще на першій регаті з болем казав, що його вчитель був людиною майбутнього, сили якої, на жаль, не до кінця були використані нашим суспільством.

      До речі, Вадим Гетьман дуже цікавився спортом, сам був майстром спорту з гандболу, деякий час очолював національну гандбольну федерацію. А в 1996-му за його сприяння було збудовано яхту «Гетьман», яка посіла шосте місце на чемпіонаті світу. Одна з найкращих яхт України виграла під керівництвом Юрія Семенюка і першу регату імені Гетьмана.

      «Кубок Гетьмана» і надалі збирав та збирає найкращі вітчизняні екіпажі, які виступають у 4-тонному класі. Традицією змагань на Київському водосховищі стали стандарти найвищого гатунку: судна учасників проходять однаковий обмір, як на провідних регатах у світі. Спеціальний перехідний приз із кубинського мармуру, який виготовили українські митці, має паспорт, куди вписується назва яхти, імена членів екіпажу, а також вміщується фото переможців.

      Найголовніша мета «Кубка Гетьмана», на думку автора цих рядків, — ще раз нагадати суспільству, яких чеснот стало менше по смерті Вадима Петровича. І вельми прикро, що ім'я та заслуги Вадима Петровича в Україні згадують нечасто, а «провідники громадської думки» у вигляді електронних ЗМІ чомусь «замовчали» першу прес-конференцію перед регатою. Не було на ній і представників спортивних видань...

      У цьому сезоні титульним спонсором «Кубка Гетьмана» виступила металотрейдерська компанія «Hares Group». Її виконавчий директор Місбах Аль-Друбі пояснив, що «Hares Group» підтримує регату, виходячи з глибокого переконання: мистецтво, культура, спорт та єдність людей є великою зброєю проти невігластва, шовінізму, екстремізму й насильства, які руйнують суспільство.

ДОВІДКА «УМ»

Вадим Гетьман

      Його вважає своїм учителем Віктор Ющенко. У 1992—1993 рр. Вадим Гетьман був головою правління Національного банку України, саме він заклав підгрунтя для запровадження національної валюти — гривні. Свого часу Гетьман перший запропонував вихід із союзної банківської структури після прийняття Декларації про суверенітет України. Завдяки Вадиму Петровичу запрацювала Державна скарбниця, Україна вступила до Міжнародного валютного Фонду та ЄБРР, було розпочато торги на Міжбанківській валютній фондовій біржі. Наступного дня після його смерті було урочисто відкрито Монетний двір.

      Як депутат І-ІІ скликань Верховної Ради Гетьман став автором багатьох важливих економічно-фінансових законів, був активним учасником конституційного процесу. У 1996-му написав книгу «Як приймалася Конституція України». У програмі «Людина року» перемагав у номінаціях «Парламентарій-96» та «Фінансист-97».