Без головного тренера виходить краще

09.06.2005
Без головного тренера виходить краще

Шість очок у двох матчах дозволили «молодіжці» піднятися на друге місце у групі. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Ми вже якось почали звикати, що наша молодіжна збірна виступає досить посередньо, принаймні за результатами, і, на відміну від головної команди країни, не потрапляє навіть до «плей-оф» європейської кваліфікації. Подібне ставлення до «молодіжки» відчувалося й на початку відбіркового циклу чемпіонату Європи-2006. Проте коли вже справді втрачати було нічого, команда несподівано здобула дві перемоги поспіль і піднялася на другий рядок у групі, що дає право посперечатися за путівку до фінальної частини у стикових матчах.

      Щоправда, в зустрічах зі збірними Казахстану й Греції на полі перебували зовсім різні гравці у синьо-жовтій формі. Відомо, що 20-річні юнаки разом із головним тренером обох колективів (U-20 і U-21) Олексієм Михайличенком уже вирушили до Голландії на фінальну частину чемпіонату світу. Побачення зі старшими на рік азіатами для них стало своєрідним спарингом напередодні відповідального вояжу, хоча й прийнятний результат у Києві був забезпечений. На поле ж стадіону в Афінах позавчора вийшла команда під керівництвом Литовченка та Калитвинцева, яка відповідає назві саме молодіжної, а не юніорської. Щоправда, більшість гравців нинішього призову в поточному відборі «світилися» не надто часто, бо Михайличенко віддавав перевагу їхнім молодшим на рік-два товаришам.

      Iз перших хвилин поєдинку з греками було навіть незрозуміло, хто ж на полі господар, — настільки впевнено почували себе наші хлопці. Перші скрипки позавчора грали захисник «Іллічівця» Іван Кривошеєнко та його одноклубник Адріан Пуканич, який уже відзначався голом і в «націоналці». Кривошеєнко за перші 10 хвилин зробив небезпечний простріл, влучив у штангу і віддав чудовий пас на Чеберячка, але харківського «каноніра» випередив голкіпер греків. При цьому не надто вписувався у командні дії форвард «Шахтаря-2» Сергій Півненко, через що півзахисникам доводилося не тільки організовувати атаки, але й завершувати їх.

      Єдиний і переможний гол українців вийшов дещо курйозним, але на той час став логічним завершенням атакуючих дій гостей. М'яч після удару Пуканича з лівого флангу зрикошетив від ноги захисника й опустився за спиною Сіракіса, котрий задалеко вийшов із воріт. Ведучи у рахунку, «синьо-жовті» трохи скинули оберти і стали більше сподіватися на контратаки. Господарі скористалися відданою їм територіальною перевагою й кілька разів були близькими до взяття воріт Андрія Пятова. Особливо небезпечним був форвард Самарас, але голкіпер із «Ворскли» зіграв відмінно, двічі ліквідувавши виходи сам на сам. А одного разу запорізький «металург» Дмитро Невмивака виніс шкіряний снаряд з лінії своїх воріт. Коли ж греки спробували вчинити останній штурм, результат ледь не виявився протилежним — «таврієць» Олександр Ковпак та Олег Гуменюк (єдиний наш «легіонер» — представник молдавського «Шерифа») могли збільшити рахунок. Однак еллінів рятував Сіракіс.

ТАБЛО

Відбірковий турнір молодіжних збірних до ЧЄ-2006 (U-21)

Греція — Україна — 0:1

      7 червня. Афіни, стадіон «Апостолос Ніколаїдіс». 4 000 глядачів

      Суддя — Танович (Сербія і Чорногорія)

      Україна: Пятов, Романчук, Іщенко, Невмивака, Півненко (Ковпак, 70), Гуменюк, Пуканич (Гришко, 89), Кривошеєнко, Чеберячко, Годін (Шевчук, 76), Оберемко

      Гол: Пуканич, 29

      Попередження: Торосідіс, 46 — Невмивака, 19; Годін, 63; Чеберячко, 69

Казахстан — Туреччина — 2:1 (Шакін, 12; Яковлєв, 90 — Татан, 31 (пен.); молодіжна збірна Казахстану здобула першу перемогу в когорті європейських команд)

Данія — Албанія — 7:0 (Педерсен, 23; Кампер, 44; Соренсен, 49; Расмуссен, 51; Андреасен, 63, 87; Брамер, 85)

 

Турнірне становище в групі 2:

 

                          І     В     Н     П     М     О

1. Данія             8     7     1     0     24-7  22

2. Україна         9     5     1     3     14-7  16

3. Греція           9     4     2     3     12-6  14

4. Туреччина    9     4     2     3     11-6  14

5. Грузія            7     2     2     3     6-14  8

6. Албанія         9     1     2     6     5-20  5

7. Казахстан     7     1     0     6     4-16  3

ПІСЛЯМОВА

Геннадій Литовченко, тренер молодіжної збірної України:

      — Ми переглядали запис матчу Греція—Туреччина, у якому суперники витратили багато сил. Україна сьогодні грала не тим складом, що проти Казахстану, тому у фізичному плані була в кращих кондиціях, ніж збірна Греції, хоча це справді технічна й грамотна команда.

      Ми побудували гру від оборони, оскільки в такому складі виступали вперше. І хлопці повністю виконали установку на матч. Крім того, у нас була низка нереалізованих вигідних моментів для взяття воріт — якби ми забили другий гол, набагато простіше було б довести поєдинок до переможного кінця. Дії команди в першому таймі нас повністю влаштовували, але після перерви хлопці трохи «підсіли», оскільки грати доводилося за спекотної погоди.

      Зауважу, що наші підопічні були здивовані, коли почули висновки деяких вітчизняних каналів про відсутність шансів на вихід із групи. Насправді зараз у нас є реальна нагода виконати це завдання, посівши друге місце. Все залежить від нас самих, а від себе залежати завжди краще, ніж розраховувати, що хтось десь втратить очки.