«СОС...» Андрія Шевченка

08.06.2005
«СОС...» Андрія Шевченка

Юрій Павленко, Андрій Шевченко й Ганна Купцова. (Мінмолодьспорту.)

      Андрій Шевченко, який начебто й не оголошував про вихід з СДПУ(о) (куди свого часу гамузом записали всіх динамівців Києва), потроху звикає до нової ролі — громадського діяча, який активно співпрацює з новою владою. Позавчора в Міністерстві у справах молоді й спорту відбулася прес-конференція, в якій взяли участь глава цього відомства і найкращий футболіст Європи минулого року. Розповідали Андрій Шевченко і Юрій Павленко про спільні кроки в напрямі подолання дитячої безпритульності.

      Користуючись нагодою, нападаючий збірної України подякував Президентові Віктору Ющенку за можливість стати його радником. «Я завжди вболіваю за Україну, навіть попри те, що працюю зараз в Італії. У моїх найближчих планах — за участю Мінмолодьспорту допомагати проектам розвитку дитячого футболу в нашій країні й спорту взагалі», — заявив Шева. Цікаво, що 28-річний спортсмен, який народився і провів дитинство в Яготинському районі, спробував розмовляти українською, але потім знову заговорив російською. Так зручніше.

      Андрій розповів, що зараз за підтримки Міжнародної федерації футболу (ФІФА) створена організація «СОС-Дитячі містечка», «послом» якої в Україні Шевченко погодився стати. Проектом передбачено побудувати будинки для сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування і безпритульних. Першими країнами, де з'являться такі «містечка» сімейного типу, стали Україна, Бразилія, В'єтнам, Нігерія, Південна Африка й Мексика.

      Керівник українського представництва організації «СОС-Дитячі містечка» Ганна Купцова додала, що в Україні планується побудувати п'ять таких будинків, у кожному з яких запроваджуватимуться сімейні форми виховання сиріт. Закладення в Броварах першого каменя відбудеться у День незалежності України. Будівництво планується завершити до кінця наступного року. Під опікою матерів-вихователів тут житимуть 120 дітлахів.

      У свою чергу, міністр Юрій Павленко відзначив, що подолання дитячої безпритульності та бездоглядності є пріоритетом державної політики України та одним із найголовніших завдань уряду. Його міністерство виступає ініціатором мобілізації ресурсів державних та громадських організацій, а також залучення до програми видатних постатей України, зокрема, відомих у всьому світі спортсменів. Мінмолодьспорт допоміг вирішити питання з виділенням земельної ділянки у Броварах, бо за неї довго сперечалися міська й обласна київські адміністрації. Юрій сказав, що зараз визначаються міста, де з'являться інші такі будинки, причому, можливо, їх буде не п'ять, а шість чи навіть сім. Зараз у держбюджеті закладена стаття у 70 мільйонів гривень на допомогу дітям, і ця сума надалі тільки збільшуватиметься.

      Андрій Шевченко додав, що «послами» програми ФІФА «СОС-Дитячі містечка» вже стали 50 видатних футболістів, які підтримують благодійну діяльність на користь дітей в усьому світі. Серед них — Вієрі (Італія), Пірес (Франція), Хелмер (Німеччина), ван Ністелрой (Голландія). Шева говорив справді відверто й щиро: «Мій імідж не має для мене жодного значення, головна моя мета — покращити життя для інших людей. Тільки вдумайтеся: у нас в державі 100—150 тисяч дітей без опіки батьків. Створюється чимало проектів допомоги, але головний з них — у нас у душі».

      Нагадавши про організований ним на користь дітей України благодійний матч у Мілані за участю зірок італійської естради, Андрій пообіцяв привести апеннінців до України, потрібно лише знайти прийнятну для всіх дату.

      На особисте питання, яку ж родину хоче мати кращий український футболіст сучасності, Шева відповів, що планує аж п'ятьох дітей. Але все залежатиме від дружини й Бога.