Таки піде

03.06.2005
Таки піде

А як красиво Віктор Федорович тримав олімпійський вогонь... (Фото з архiву «УМ».)

      Позавчора президент Національного олімпійського комітету Віктор Янукович заявив, що має намір залишити цю свою посаду. У заяві голови Партії регіонів на його офіційному сайті зазначено, що «в нинішніх умовах працювати на результат так, як ми працювали попередні два роки, не буде можливості». Колишній кандидат у президенти держави свідчить: «Я не зможу зараз зробити все, що потрібно для перемог наших спортсменів на зимових Олімпійських іграх-2006. Тому я маю намір скласти повноваження президента НОК. Пропоную розглянути це питання на наступній генеральній асамблеї організації».

      Зазначимо, що Янукович очолював НОК з грудня 2002 року,  на цю посаду він прийшов «на зорі» свого прем'єрства, використовував її для заробляння додаткових балів перед президентськими виборами-2004. Усі пам'ятають прямі включення глави уряду з Олімпіади в Афінах. Однак після програшу головного — полiтичного — змагання й зміни влади в країні все частіше стали лунати думки, що Янукович має залишити свій громадський пост у НОК. Однак Я. все ще ніби переймається майбутнім спорту та олімпійського руху в Україні й обіцяє залишатися «прихильником олімпійських ідеалів» та завжди відстоювати «принципи чесної боротьби, рівних можливостей та здорового способу життя».

      Крім іншого, Янукович дякує олімпійцям «за теплі слова і високу оцінку» його праці, висловлені у відкритому листі до влади. Як відомо, група спортсменів стала на бік Януковича, захищаючи його від порушеної прокуратурою справи про використання бюджетних коштів на підготовку олімпійців у 2004 році.

      «Якби сьогодні знову треба було вирішувати, чи нагороджувати грошовими преміями наших переможців, чи ні, я зробив би, як і тоді, усе можливе, щоб матеріально підтримати молодих талановитих людей, які примножують славу нашої Вітчизни», — заявляє Віктор Федорович. Виходить, він не погоджується з оцінкою, ніби величезні премії спортсменам за здобуті медалі працювали не лише на них, а й на його політичний імідж. Для Януковича зараз лист олімпійців до Президента, Голови парламенту та Прем'єр-міністра — «це серйозна моральна компенсація... за ті цькування, яким мене пробують піддавати».