Від Волині до Ліона

01.06.2005
Від Волині до Ліона

Переможців «Шкіряного м'яча» вшанували по-дорослому. (Фото Василя ГРИБА.)

      Від вересня минулого року близько двох із половиною мільйонів підлітків (54 тисячі шкільних команд) боролися за право участі у фіналі змагань юних футболістів «Шкіряний м'яч» — Кубок націй-«Данон». Ідеться про відновлення традицій старого доброго дитячого турніру, і оцініть розмах! Наприкінці весни чемпіонати  «Шкіряних м'ячів» добігають завершення. У середній групі (вік до 12 років) вісім команд-фіналісток — із Білої Церкви, Володимира-Волинського, Запоріжжя, Макіївки, Судака, Сум, Тульчина та Ужгорода — визначили кращих на вирішальному турнірі в Києві.

      Нагородження призерів відбулося перед 62-тисячною аудиторією НСК «Олімпійський» в перерві кубкового двобою «Динамо» й «Шахтаря», і діти були просто у захваті від урочистості моменту. Цінні призи, дощ із блискіток — вшанування не гірше ніж у «дорослій» Лізі чемпіонів! Отже, третю сходинку посіла команда «Донбас» (Макіївка), друге місце дісталося закарпатському  «Ужгороду», а «золото» отримала волинська команда «BRW-ВІК» — вихованці тренера Віктора Сквири. Саме волиняни поїдуть восени цього року до Франції, в Ліон, щоб захищати честь України  на міжнародному турнірі «Кубок націй-«Данон».

      Як розповів пан Сквира, його діти подолали нелегкий шлях, перш ніж стали переможцями: спочатку міський відбір, далі — зональні змагання в області, обласний фінал, зональний турнір по Україні й головний фінал. Тепер — курс на Ліон, де зберуться найсильніші дитячі команди з 32 країн світу, щоб уже вшосте розіграти головний кубок. Вручатиме його сам Зінедін Зідан — «хрещений батько» дитячого чемпіонату світу, і ця деталь неабияк стимулює 12-річних дітлахів до наполегливої тренувальної роботи. За словами вихованців Сквири, вони готові зустрітися з суперниками у футбольній столиці Франції й робитимуть усе, щоб перемогти.  До речі, маленькі футболісти з України братимуть участь у головному «Кубку націй-«Данон» не вперше — в 2000 році команда з Кременчука привезла додому почесну «бронзу».

      Поїде до Ліона восени й найкращий бомбардир українського фіналу  — Сергій Шпаківський. Цей представник команди «Інтер» (школа-інтернат для дітей-сиріт із міста Тульчин Вінницької області) став автором 5 голів у ворота суперників. Запрошують до Франції і «юну журналістку» Тетяну, яка, за оцінками журі, написала найкращий репортаж про футбольний турнір і перемогла у творчому конкурсі. Щоправда, сама дівчинка досить скептично ставиться до поїздки з суто хлопчачою компанією, мовляв, Франція — це добре, але якби дівчат було хоча б двоє...