«Мавпочка» — столиця Азанії

25.05.2005

      Тшване — «Мавпочка» — саме так може називатися столиця найрозвинутішої в Африці і не останньої в капіталістичному світі країни, Південно-Африканської Республіки. Не смійтеся: Тшване — це якраз «мавпочка» в перекладі з мови ндебеле, і йдеться про наміри з перейменуванням. Зараз, нагадаємо, столиця ПАР має назву Преторія — на честь ватажка білих африканерів, котрий є символом бурської антиколоніальної боротьби проти Британської імперії. Однак в останнє десятиліття, після значного розширення прав чорного населення Південної Африки, «більш корінні» мешканці ПАР вирішили, що головне місто країни має називатися на їхній копил.

      Як повідомляє Бі-Бі-Сі, це викликало значний спротив світлошкірої меншості, і не лише її. Кілька сотень активістів, переважно африканерів (нащадків білих колоністів) зібралися на демонстрацію, вимагаючи від мерії скасувати «топонімічне» рішення. Колишній президент ПАР, лауреат Нобелівської премії миру Фредерік де Клерк, виступаючи на мітингу, заявив, що «чорний» муніципалітет має залишити столиці назву Преторія. «Дух компромісу, який від певного часу враховував різні думки при ухваленні рішень у ПАР, тепер поступається іншим настроям — упровадженню в усі сфери життя побажань лише більшості».

      Демонстранти пройшли по місту маршем, тримаючи плакати «Тшване — не мій батько» і «Преторія залишиться Преторією».

      Таку назву це поселення отримало в 1855 році на честь Мартінуса та Андреаса Преторіусів, лідерів руху білих фермерів-колоністів. А в березні 2005-го нова мерія на чолі зі Смангалізо Мкатшвою вирішила вдатися до перейменування, аби «провести «чітку межу між старим і новим, між минулим і майбутнім». Тшване («Мавпочка») — так плем'я ндебеле називало річку, на берегах якої мешкало неподалік сучасної Преторії.

      Найближчими днями Південно-Африканська географічна рада має схвалити або заперечити перейменування. Мабуть, таки бути столиці ПАР Тшване. І взагалі, у країні очікується ціла лавина перейменувань. Та й саму державу панівний Африканський національний конгрес пропонує перейменувати на Азанію.