У збірній — знайомі всі обличчя,

25.05.2005
У збірній — знайомі всі обличчя,

Воронiн «полiтає» i в Грецiї. (Фото з архiву «УМ».)

Збірні

      За десять днів збірна України проведе восьмий у цьому відбірковому циклі кваліфікаційний матч світової першості. Головний тренер Олег Блохін оголосив список із 22 гравців, котрі готуватимуться до поєдинків проти Казахстану й Греції. Серед кандидатів до головної команди країни не з’явилося жодного нового обличчя.

      Воротарі: Олександр Шовковський («Динамо»), В’ячеслав Кернозенко («Дніпро»); захисники: Андрій Несмачний, Сергій Федоров («Динамо»), Олександр Радченко, Володимир Єзерський, Андрій Русол (усі — «Дніпро»), В’ячеслав Свідерський («Сатурн» (Раменське, Росія)); півзахисники: Руслан Бідненко, Сергій Назаренко, Олександр Рикун, Руслан Ротань, Олег Шелаєв (усі — «Дніпро»), Андрій Гусин («Крилья совєтов» (Самара, Росія)), Анатолій Тимощук («Шахтар»), Максим Білецький (ФК «Москва» (Росія)), Олег Гусєв («Динамо»); нападаючі: Андрій Шевченко («Мілан» (Італія)), Андрій Воробей, Олексій Белік (обидва — «Шахтар»), Олександр Косирін («Чорноморець»), Андрій Воронін («Байєр» (Леверкузен, Німеччина)).

      Оприлюднив список своїх сил і керманич збірної Казахстану — Сергій Тимофєєв. Переважають у ньому футболісти місцевих клубів, лише троє представляють російські команди. Це хавбек Балтієв із команди-лідера першості Росії — «Москви», захисники Фамільцев із «Томі» й Дубинський із «Шинника».

      Нагадаємо, що матч з азіатами відбудеться на столичному НСК «Олімпійський» 4 червня, а зустріч із греками — 8 червня у Піреї. Перший двобій судитиме австрійська бригада рефері на чолі з Геральдом Лехнером, а головним на полі в Греції буде англієць Грем Пол, котрий працював на фіналі Кубка УЄФА цього сезону.

* * *

      Олексій Михайличенко, який очолює дві молодіжні команди України, викликав на тренувальний збір відразу 46 футболістів, серед них — шестеро новачків. Ті, хто підпадає під планку 20-річного віку, претендують на поїздку до Голландії на фінальний турнір чемпіонату світу (U-20). Доросліші хлопці (U-21) готуватимуться боротися за путівку на Євро-2006.

Ліцензії

      У понеділок на засіданні Атестаційної комісії ФФУ розглядали заявки клубів на видачу ліцензії, що надає право брати участь у змаганнях чемпіонату України та під егідою УЄФА. Як виявилося, мінімальним вимогам відповідають 14 клубів вищої ліги — всі, крім «Закарпаття» й «Борисфена». Крім того, жоден із клубів-претендентів на підвищенні у класі з першої ліги не зміг підтвердити свою відповідність умовам ліцензування. Однак Атестаційна комісія продовжила термін подання відповідних документів до 10 червня, давши клубам-бідолахам надію на порятунок. Якщо змін не станеться, то в наступному чемпіонаті України вищої ліги можуть виступати не 16, а, наприклад, 13 чи 14 команд. Проблеми «Закарпаття» і «Борисфена» згадувалися вище, «Оболонь» натомість мала б залишити «вишку» за спортивним принципом.

Відмова

      Австрійська газета «Kрoнeн цaйтунг» повідомила, що президент київського «Динамо» Ігор Суркіс облишив наміри стати власником австрійського клубу «Вакер Тіроль». «З Укрaїни — вiдмoвa» — так названа стаття у газеті, де йдеться про втрату інтересу Суркіса інвестувати гроші в команду з Інсбрука. За повідомленням «Kрoнeн цaйтунг», Суркіс не забажав стати власником клубу через те, що знайшов «забагато проблем» у команді. Водночас газета повідомляє, що Суркіс-молодший переключив свою увагу на одну з команд Баварії.