Чоловік, жінка і наручники в ліжку

24.05.2005
Чоловік, жінка і наручники в ліжку

«Скованные одной цепью...».

      Ніч. З-під бруднуватої казенної штори до лікарняної палати пробивається скупе місячне сяйво. Промінчик нічного світла вихоплює з темряви змарнілі від неспання й пережитих пристрастей обличчя чоловіка й жінки, які лежать під картатою інвентарною ковдрою, тісно притулившись одне до одного. У напруженій тиші чути приглушене биття їхніх сердець (в аритмічний перестук одного з них час від часу вриваються якісь постінфарктні шуми). Жінка тремтить. Очікування стає нестерпним. Аж ось воно: гуп! гуп! гуп! Від голих стін шпитального коридору відлунює пронизливо-фатальне гупотіння п'ятнадцяти пар «омонівських» чобіт...

      Так і хочеться додати: пронизливо-еротичний, захоплююче-психологічний детективний трилер «Об'єднані одними наручниками» — дивіться тільки на ліцензійному відео! Але це не кіно, хоча за деким з фігурантів «закарпатської драми», без сумніву, плаче театральний інститут. Цілком реальними персонажами цієї «трагікомедії», яка «розігрувалася» (дієслово вжите в суто фігуральному значенні й аж ніяк не свідчить про сумніви автора в реальності й життєвому драматизмі описуваних подій) близько опівночі 20 травня в палаті однієї з ужгородських лікарень, були народний депутат від фракції СДПУ(о), заслужена вчителька України, Герой України Тамара Прошкуратова і колишній голова Закарпатської обласної державної адміністрації, секретар Закарпатської обласної організації СДПУ(о) Іван Різак. Перебування цих двох в одному ліжку, та ще й посеред ночі, означає зовсім не те, про що ви подумали. Річ у тім, що Тамара Сергіївна прикувала себе до Івана Михайловича наручниками. Ну от, ви, мабуть, знову не те подумали... А насправді ця мужня жінка просто захищала свого соратника по партії від «політичного гоніння». І, до речі, пообіцяла захищати від політичного переслідування кожного, кого воно торкнеться. «Я оголошую голодування. Нехай про це довідається Президент. Подібний «бєспрєдєл» з боку влади повинен, нарешті, припинитися!» — сказала також Прошкуратова у відповідь на прохання пояснити свій вчинок. У даному випадку «гнаному», себто Різакові, загрожувало ув'язнення в СІЗО, куди його, як твердять однопартійці, правоохоронні органи намагалися забрати, незважаючи на критичний стан (нагадаємо, у Івана Михайловича не все гаразд із серцем). Для повноти картини додамо слова самої пані Прошкуратової про те, де вона взяла «реквізит»: «Наручники я попросила у хлопцiв-мiлiцiонерiв. Я вiдчувала, що таке буде. Як я могла (вочевидь, стерпіти таку наругу над хворим Різаком. — Авт.), я ж жiнка. Я не проти, щоб затримували злочинцiв...».

      Надалі події розвивалися точно як у детективному кіно. Як розповідали згодом учасники цієї історії з боку СДПУ(о), «20 травня 2005 року, близько 24-ї години, у палату до Різака, де перебували народні депутати Володимир Воюш, Нестор Шуфрич, Тамара Прошкуратова, увірвалися близько 15 «омоновців» у масках. «Правоохоронці» брутально і цинічно побили народних депутатів України, серед них — жінку, Героя України Прошкуратову. Били по-звірячому, кийками по голові, ногами та головою об підлогу. Шуфрич отримав тяжкий струс мозку».

      З розповіді Тамари Сергіївни, вона бачила, як Шуфрича, котрий кинувся її захищати від «омонівців» (ті попрямували до ліжка з твердим наміром від'єднати недоторканну народну депутатку від доторканного екс-«губернатора»), кілька разів стукнули головою об підлогу. У цей час Воюша «затиснули тумбочкою» й перегородили йому доступ до інших постраждалих. Побачене так вразило Прошкуратову, що вона, «мабуть, знепритомніла» бо отямилася вже тоді, коли наручники таки «перекусили», і «колишнього народного депутата, голову комітету Верховної Ради, екс-«губернатора» Різака з кров’яним тиском 180/90 із приниженням людської честі й гідності «виволокли» з лікарняної палати, кинули у багажник «джипа» і повезли у невідомому напрямку» (цитата з прес-релізу СДПУ(о). У Прошкуратової тепер синець на носі і припухла рука, яка перебувала в наручнику, а Шуфрич «відбувся» струсом мозку.

      Природно, після такої наруги Соціал-демократична партія України (об'єднана) вимагає відставки міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. До того ж есдеки планували звернутися до Ради Європи з проханням направити в Україну комісію з прав людини і розглянути це питання на найближчому засіданні ПАРЄ. А ще поскаржилися Уповноваженій Верховної Ради з прав людини Ніні Карпачовій, попросивши захистити конституційні права і свободи Івана Різака, якого «теперішня влада», «враховуючи кризовий стан здоров’я і ставлення до нього з боку «правоохоронних» органів», на думку «об'єднаних» партійців, напевно прагне довести до могили ще до судового процесу.

      Карпачова правами скривджених справді одразу перейнялася. Побалакавши з Тамарою Прошкуратовою (яку у викладеній омбудсману версії вже «придушували до втрати свідомості»), Ніна Іванівна переконалася, що події в Ужгороді «не можна оцінити інакше, як порушення Конституції і законів України, «Загальної декларації прав людини», «Конвенції про захист прав і основних свобод людини». І вельми обурилася перетворенням нашої держави на «поліцейську»: «Застосування сили до народних обранців — це реальна ознака поліцейської держави, в якій брутально нехтуються права людини та жоден громадянин не може відчувати себе захищеним», — сказано у відповідній заяві Уповноваженої. Там же повідомляється, що, отримавши інформацію про побиття нардепів, Карпачова негайно зв’язалась по телефону з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином, а згодом і з Генеральним прокурором Святославом Піскуном, який повідомив, що для проведення службового розслідування до Ужгорода виїхав його заступник Олександр Медведько, а також заступник міністра внутрішніх справ.

      До слова, як зауважила пильна «Українська правда», за два останні місяці президентської кампанії на сайті Уповноваженої ВР з прав людини є лише три повідомлення, які стосуються виборів, у першому з яких Карпачова просить не порушувати права виборців, у другому йдеться про роботу «гарячої лінії», а в третій заяві, датованій 29-м листопада, омбудсман вимагає від Віктора Ющенка «негайно розблокувати центральні та регіональні органи виконавчої влади». Водночас, дивується «УП», про отруєння Ющенка на сайті немає жодної заяви, так само як і про побиття 23 жовтня людей під ЦВК.

      Що ж до драми в ужгородській лікарні, то вона була б неповною без версії другої сторони. По-перше, як сказано в повідомленні департаменту зв’язків із громадськістю МВС, «згідно з висновком комісійної експертизи Закарпатського обласного бюро судово-медичної експертизи, виявлені в Різака хвороби не входять у перелік захворювань, які є підставою звільнення заарештованих з-під варти». По-друге, міліція, звісно, заперечує факт побиття народних депутатів. «З метою конвоювання заарештованого Різака до ізолятора тимчасового утримання 20 травня близько 22.00 години до кардіологічного центру прибули працівники спецпідрозділу «Сокіл» УБОЗ УМВС України в Закарпатській області й оголосили висновок комісійної експертизи та постанову суду, — стверджується в заяві ДЗГ МВС. — У цей час у лікарні перебували народні депутати Шуфрич та Прошкуратова, які почали перешкоджати законним діям працівників міліції, висловлюючи погрози на їх адресу та незгоду з рішенням суду, а Прошкуратова прикувала себе власними наручниками до Різака. Правоохоронці спеціальним інструментом розрізали наручники, відтіснили народних депутатів від затриманого й доставили його до ІТТ Ужгородського міськвідділу УМВС в області. При цьому працівниками міліції жодних тілесних ушкоджень вказаним народним депутатам не завдано», — наголошують правоохоронці. І повідомляють: «через кілька годин після цієї події Шуфрич та Прошкуратова звернулися до приймального відділення обласної клінічної лікарні й заявили, що близько 23 години 45 хвилин в приміщенні обласного кардіологічного центру невідомі (! — Авт.) завдали їм незначних тілесних ушкоджень». Як стверджує міліція, писати заяви з цього приводу постраждалі відмовилися й «відбули з лікарні».

 

ДО РЕЧІ

      Учора у Верховній Раді на вимогу кількох фракцій була скликана нарада керівників депутатських груп і фракцій, на якій розглядалося питання побиття народних депутатів в Ужгороді. Як повідомив журналістам прес-секретар спікера парламенту Володимира Литвина Ігор Сторожук, станом на вчора для проведення позачергового засідання ВР, чого вимагала, зокрема, фракція СДПУ(о), не було зібрано 150 необхідних підписів народних депутатів.

      На погоджувальну раду були запрошені Генеральний прокурор Святослав Піскун і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Піскун, зокрема, заявив, що сам поїде до Ужгорода, аби на місці вивчити ситуацію, запропонував провести додаткову медичну експертизу стану здоров'я Івана Різака і запевнив, що він «Генпрокурор України, а не якоїсь політичної сили», тому в разі, якщо факти, викладені в заяві народних депутатів, підтвердяться, винних буде покарано.

      Луценко, у свою чергу, повідомив, що шістьох правоохоронців, які брали участь у затриманні Різака, наразі відсторонено від роботи, ведеться розслідування по цій справі. Керівник МВС підкреслив, що міліція в лікарні стала заручником ситуації, коли депутати перешкоджали виконанню рішення суду щодо перевезення Різака з лікарні до СІЗО. За словами Луценка, «торкатись до недоторканного народного депутата — це, можливо, і перевищення повноважень, але перешкоджати рішенню суду не має права навіть народний депутат». Міністр передав Володимирові Литвину відеокасету із зйомкою затримання Різака, запис на якій нібито доводить, що слова Тамари Прошкуратової про побиття народних депутатів міліціонерами не має підтвердження. Водночас, як запевняє Прошкуратова, в розпорядженні СДПУ(о) є зйомка, яка свідчить про протилежне.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>