Від семи недуг

19.05.2005

      Моя вже давно доросла донька, як колись її прабабуся Горпина, ніколи не сідає обідати без цибулі: взимку ріпчастої, а з весни і до пізньої осені — зеленої. В ній, кажуть люди, найбільше корисних, цілющих речовин. Напевно, кожен iз нас мав нагоду в цьому переконатися.

      У цибулі — цілий букет вітамінів: А, В1, В2, В9, С, РР... Її успішно вживають як протицинготний та сечогінний засіб. Фітонциди, які містяться в цьому овочі, здатні вбивати хвороботворні мікроби. Тому він такий ефективний при лікуванні грипу, застуди.

      Народна медицина радить при грипі тампони, просочені цибулиним соком, вкладати в ніздрі на 15 хвилин тричi —уранці, вдень і ввечері.

      Нав'язливий кашель, бронхіт і навіть кашлюк лікують у такий спосіб: 500 грамів обчищеної і подрібненої цибулі, 50 грамів меду, 400 грамів цукру варять в 1 літрі води на слабкому вогні протягом трьох годин. Потім охолоджують і вживають щодня 4—6 столових ложок суміші. Запалення горла усувають за допомогою кашки: натерти цибулю і яблуко в рівних пропорціях, мед за смаком. 2—3 чайних ложки на день.

      При атеросклерозі судин головного мозку також варто з'їдати суміш із свіжого цибулиного соку з медом — одну чайну ложку щогодини. Таку ж суміш іноді рекомендують лікарі хворим на діабет як підтримуючий засіб.

      Старі люди кажуть, що цибулю, запечену в тісті чи зварену в молоці, добре використовувати як компрес при наривах, фурункулах. Свіжою натертою цибулею не зайве змастити свіжі синці, забиті місця. Пам'ятайте: велику кількість цибулі не можна їсти тим, хто має хронічні хвороби нирок та печінки. Будьте здорові і не хворійте!

Василь ГАЙДУК.