Фараона вбила гангрена

14.05.2005
Фараона вбила гангрена

Таким був Тутанхамон за життя.

      Таємниці Давнього Єгипту тануть просто на очах. У тому сенсі, що наука розкриває все більше загадок цієї дивовижної цивілізації. Спершу спала завіса таємничості з так званого «прокляття Тутанхамона» — виявилося, що насправді вчені, які розкрили гробницю цього досить бідного й «зачуханого» фараона, повмирали зовсім не від магії, а через якийсь смертоносний грибок. Потім науковці висунули нібито найімовірнішу теорію будівництва єгипетських пірамід (щоправда, остаточною її назвати складно) за допомогою вигадливого, але дуже простого механізму. Словом, нерозгаданою залишається хіба що таємниця екстракту для бальзамування, але й до неї вчені явно докопаються, бо вже давно розпатрали ті нещасні мумії до останнього клаптика бинта й «добивають» їх різноманітними аналізами. А принагідно досліджують причини смерті найвідоміших фараонів і намагаються відновити їхнє «живе» обличчя.

      Саме цим займалася міжнародна команда науковців США, Франції та Єгипту, завдяки яким ми тепер достеменно знаємо, як насправді виглядав Тутанхамон — не в тій золотій масці, зображення якої вже «залізно» асоціюється з Єгиптом, а «вживу». До речі, вчені чомусь здивувалися, коли виявилось, що реконструйований у результаті численних сканувань мумії молодого фараона образ дуже схожий на його посмертну маску. Втім, скажімо, таких подробиць, як надмірний прикус, за маскою не роздивишся.

      Принагідно вчені розкрили ще одну таємницю: причину смерті фараона, чия гробниця дійшла до наших часів у найкращому стані. Раніше вважалося, що Тутанхамон, який помер у 18-річному віці близько 1323 року до нашої ери, був убитий або просто загинув внаслідок удару по голові. Тепер же з'ясувалося, що бідолаху вбила гангрена. Зараження крові почалося після відкритого перелому лівої гомілки, і врятувати Тутанхамона тогочасним лікарям не вдалося.