Друга «п'ятирічка» «вовків»

14.05.2005

      В ігрових видах спорту ціннішою завжди вважалася перемога в чемпіонаті, а не розіграші кубка. І не треба бути фахівцем, щоб зрозуміти: першою тривалу турнірну дистанцію долає більш стабільна й класна команда, створити яку значно складніше, ніж колектив із славнозвісним «кубковим» характером. У поточній баскетбольній першості України (йдеться лише про чоловічий чемпіонат — у жіночому ситуація протилежна) сенсацій вистачало.  Так, справді, завдяки прогресу «хімічних» команд із Південного та Сум у суперлізі з'явилася чи не найбільша інтрига за останнє десятиріччя. Утім варто нагадати, що визнані лідери попередніх сезонів — БК «Київ» та «Азовмаш» — не просто вели перед удома, хай навіть допускаючи іноді збої, а й паралельно досить успішно виступали в Євролізі ФІБА, і в потрібний момент кияни та маріупольці перервали безпрограшні серії «Хіміка» та «Сумихімпрому». Переможні «спалахи» цінні своєю тривалістю, тож навряд чи можна вважати справедливим той факт, що клуб, який набрав у виснажливій гострій боротьбі найбільше очок, офіційно стає лише переможцем регулярної першості, а не чемпіоном.

      За два тури до фінішу «попередньої» частини чемпіонату в нас усе знову звелося до питання: БК «Київ» чи «Азовмаш» буде нагорі перед початком «плей-оф» (зрештою, це означає перевагу свого майданчика у вирішальних матчах фінальної серії). Шанс достроково посісти почесніший рядок у таблиці «вовки» одержали після поразки приазовців у Одесі. І кияни блискуче впоралися з цим завданням, хоча протистояв їм «Хімік», який також не приховує «золотих» амбіцій. Команда з Одещини прибула в столицю без трьох провідних виконавців — Ліщука, Варнеліса і Радовановича (до речі, без свого лідера — Лонга — напередодні грав з одеситами й «Азовмаш»). І навіть в ослабленому складі підопічні Звездана Мітровича спромоглися виграти у «беків» першу чверть iз різницею у 8 очок — тон задавав американський легіонер Джеральд Фітч. Але наприкінці другої 10-хвилинки господарі відновили рівновагу і домінували на майданчику спорткомплексу «Меридіан» до кінця зустрічі.

      Таким чином, «Київ» фінішує першим, чого не траплялося останні п'ять років. Логічно, якщо врахувати, що «жовто-зелені» цього року вперше в історії України зіграли у «фіналі чотирьох» Євроліги ФІБА, де ще й здобули перемогу над «Фенербахче». Мабуть, саме команда Ренато Паскуале й повинна була б отримати «золото» України. На думку автора цих рядків, підсумки серії «плей-оф», яка стартує наступного тижня, хай би визначили, скажімо, володаря Кубка суперліги. Повне ж копіювання моделі НБА в нас недоречне хоча б тому, що в США упродовж сезону кожен може виграти в кожного, тоді як в Україні трапляється чимало прохідних матчів.

 

ТАБЕЛЬ ПРО РАНГИ

      Становище команд першої «шістки» (зіграно по 33 матчі): БК «Київ» — 62, «Азовмаш» — 60, «Хімік» — 58, «Сумихімпром» — 53, МБК «Одеса» — 50, МБК «Миколаїв» — 47.

      Турнір за 7—13-те місця (визначає двох учасників «плей-оф»): «Будівельник» — 55 (36), «Кривбасбаскет» — 53 (36), ВОЗКО — 51 (36), «Пульсар» — 46 (35), «Політехнік» — 46 (36), «Дніпро» — 44 (33), «Львівська політехніка» — 39 (34).

      Чвертьфінали (до двох перемог; 21, 24, 26 травня): БК «Київ» — «Кривбасбаскет-Люкс», «Азовмаш» — «Будівельник», «Хімік» — МБК «Миколаїв», «Сумихімпром» — МБК «Одеса».

      Півфінали (до трьох перемог) — 29, 30 травня та 3, 4, 7 червня.

      Фінал і матчі за третє місце — 11, 12, 16, 17, 20 червня.