Реванш Ягра, розпач Шатана

14.05.2005
Реванш Ягра, розпач Шатана

Ягр булiт не забив, але Чехiя виграла. (Фото РЕЙТЕР.)

      Четвер для Інсбрука став останнім днем світової першості. На зустрічі у чвертьфіналах із двома кращими командами «місцевої» групи F до Тіроля прибули третій і четвертий колективи віденської шістки Е. Наче прощаючись з учасниками турніру, центр регіону нарешті обдарував усіх гарною погодою — сонце й +23. Водночас день перших матчів «плей-оф» не приніс очікуваної виручки спекулянтам — вони так і не змогли реалізувати всі скуплені заздалегідь квитки. Найбільші групи прихильників команд-учасниць чемпіонату (латвійці й словенці) вже роз'їхалися, фанатів інших збірних в Інсбруку на 7-тисячний стадіон ніяк не набиралось, а місцеві мешканці після «вильоту» австрійців до нижчого дивізіону втратили інтерес до хокею. До речі, головний тренер господарів Пьок вже подав у відставку.

      Найбільш інтригуючим поєдинком вважалася зустріч команд Чехії й США. Рік тому у Празі на цій же стадії після нічиєї в основний і додатковий час (2:2) штрафний кидок захисника Енді Роача приніс американцям перемогу, завдяки якій вони здобули пізніше бронзові медалі. Зрозуміло, чехи горіли бажанням реваншуватися, але це зіграло з ними злий жарт. Переграючи суперника після двох періодів за кидками по воротах 31:16, Ягр і компанія поступалися — 0:2. Але в третій 20-хвилинці вони змогли відновити рівновагу, в овертаймі, що грається чотири на чотири, — вистояти в меншості, а потім і «поховати» «янкі» в серії штрафних кидків. Реалізованим виявився лише один із десяти булітів — Мартін Ручинськи, пробивши воротаря команди США Діп'єтро, вивів колектив Владимира Ружички у півфінал. Причому завершував серію знову Роач, але голкіпер чехів Вокоун його спробу нейтралізував.

      Не менш інтригуюче шоу очікувало у Відні і глядачів другого матчу дня — між збірними Росії й Фінляндії. У першому періоді трапився справжній парад помилок. Фін Бекстрем пропустив одну шайбу після дального кидка поміж щитків, а другу — не зумівши впіймати гумовий диск у пастку. Росіянину Соколову теж «пощастило» — шайбу за його спину рукою спрямував власний захисник. Як і рік тому, «трикольорові» добре виглядають фізично, ковзають на високих швидкостях, поміж них присутні яскраві особистості, але нині тренеру чемпіонського «Динамо» (Москва) Володимиру Крикунову вдалося трохи налагодити командні взаємодії, чого так бракувало раніше. Хоча переможці групи Е долю протистояння на свою користь вирішили також лише в серії штрафних кидків. Не схибили Дацюк, Яшин, Афіногенов, тоді як капітан Суомі Оллі Йокінен у вирішальній спробі з нервами не впорався.

      Словаки й канадці в Інсбруку подарували вболівальникам справжнє свято атакуючого хокею. Але відомо, що команда Фратішка Госси не надто полюбляє захищатися, у той час як хокеїсти Країни Кленового Листя у вирішальний момент змогли зіграти на результат, до того ж наші сусіди «підсіли» фізично. При цьому за рахунку 3:3 у ворота канадців був призначений буліт, але Мартін Бродо в останній момент рукою зупинив шлях шайби в сітку після кидка Жигмунда Палффі. Чемпіонам світу-2002 — Шатану, Демітрі, Госсі, Габорику — перед телекамерами не вдалося приховати своє розчарування результатом (4:5).

      Шведи ж ледь не поплатилися за те, що намагалися здолати збірну Швейцарії малою кров'ю. Лише у другому періоді вони змогли вийти вперед після пропущеного на самому початку матчу голу. Заміна воротаря шостим польовим гравцем швейцарцям не допомогла, але вони залишають турнір, піднявшись з 10-го на 8-ме місце рейтингу Міжнародної федерації хокею.

      Сьогодні у столиці Австрії у півфіналах цілком заслужено зустрінуться кращі команди турніру, які у своїх кваліфікаційних групах посіли перші дві позиції. Матчі за третє місце й фінал відбудуться у неділю.

 

ТАБЛО

      Чвертьфінали. Відень. Чехія — США — 2:2, буліти — 1:0 (0:1, 0:1, 2:0, 0:0, 1:0; Жидліцьки, 42; Шпачек, 50 — Модано, 10; Перріш, 26 (більш.)), Росія — Фінляндія — 3:3, буліти — 3:2 (2:3, 1:0, 0:0, 0:0, 1:0; Овечкін, 17; Гусєв, 18 (більш.); Дацюк, 33 (більш.) — Пакаслахті, 8; Хентунен, 13 (більш.); Тімонен, 19 (більш.)). Інсбрук. Канада — Словаччина — 5:4 (2:2, 1:1, 2:1; Хітлі, 6 (більш.); Сміт, 17 (більш.); Жаньє, 25, 49; Торнтон, 56 — Габорик, 1; Гандзуш, 9; Демітра, 35 (більш.), 44 (менш.)), Швеція — Швейцарія — 2:1 (1:1, 1:0, 0:0; Кронвал, 7; Д. Седін, 25 — Плюсс, 2 (більш.)).

Півфінали: Росія — Канада, Чехія — Швеція.