Сто днів — очима самих міністрів

14.05.2005
Сто днів — очима самих міністрів

Для них усе почалося 4 лютого. (Фото УНІАН.)

Перший віце-прем'єр-міністр Анатолій Кінах

      відзначив, що за 100 днів своєї діяльності уряд не допустив розбалансування макроекономічної та фінансової стабільності в країні, розпочав активну і жорстку боротьбу з контрабандою та корупцією, завдяки чому та за рахунок ухвалення соціально спрямованого бюджету підвищив рівень життя громадян. Перший віце-прем'єр відзначив також зростання реальних доходів населення — за чотири місяці поточного року на 29%, що є одним із доказів підвищення соціальних стандартів в Україні та рівня життя громадян. При цьому Кінах констатував зниження темпів росту ВВП та обсягів виробництва. За три місяці обсяг виробництва зріс на 6,7%, а валовий внутрішній продукт країни — на 5,4% проти 12,4% у минулому році. «На сьогодні вкрай важливо на тлі високих соціальних зобов'язань не допустити зниження темпів розвитку економіки, скорочення робочих місць», — вважає перший заступник Юлії Тимошенко.

Міністр фінансів Віктор Пинзеник

      вважає найважливішим досягненням перших 100 днів своєї роботи в уряді прийняття збалансованого державного бюджету на 2005 рік. «Сьогодні можна спокійно говорити про те, що вдалося уникнути серйозних фінансових потрясінь, пов'язаних зі страшним дефіцитом бюджету», — сказав глава Мінфіну. За його словами, за 4 місяці зведений бюджет став бездефіцитним, крім того, серйозно збільшені доходи бюджету, що дало можливість почати реалізацію програми Президента Ющенка зі встановлення нових стандартів життя. Міністр також вважає своїми досягненнями зменшення навантаження на Пенсійний фонд, відновлення посадових співвідношень в окладах працівників бюджетної сфери та припинення збільшення державного боргу: «Ми реструктуруємо борги з великою вартістю і заміняємо більш дешевими запозиченнями. Ця операція міністерства дозволила зекономити бюджету, громадянам України суму понад 320 млн. грн.»

Міністр економіки Сергій Терьохін,

      як і колега Пинзеник, вважає найбільшим досягненням своєї роботи прийняття збалансованого бюджету: «Бюджет. Усе інше незрівнянне». Глава Мінекономіки зазначив, що за цей період міністерство також розпочало виконання багатьох програм: інфраструктурних, структурних, адміністративних, проте віддача від них не відчувається відразу. Бо «100 днів — це дуже умовна дата. Було б правильніше говорити: хлопці, найбільший успіх 100 днів будь-якого уряду — те, що за ці 100 днів не встигли напороти дурниць».

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко

      позитивно оцінює зміни в МВС за період свого керівництва. Правоохоронне відомство виконує два головних завдання Президента: деполітизація та декриміналізація правоохоронної системи. За перші 100 днів роботи «оновленого МВС» за корупційні дії було притягнуто до відповідальності 127 керівників міських та обласних відділів міліції, щодо співробітників міліції порушено 253 кримінальні справи, 83 особи засуджено, із загальної кількості порушених кримінальних справ стосовно співробітників міліції 37% — щодо старшого офіцерського складу. Міністр також зазначив, що для поліпшення рівня соціальних гарантій співробітникам міліції МВС підвищило заробітну плату особовому складу на 75—80%. Крім того, Луценко зауважив, що за підзвітні 100 днів органами внутрішніх справ було розкрито 19 тис. злочинів у сфері економіки; 1700 — у сфері приватизації; 1900 — у паливно-енергетичному комплексі; 2,5 тис. — в АПК. Говорячи про «наближення міліції до народу», мінiстр навів цифри, які стосуються звернень громадян до органів правопорядку. Так, зокрема, з початку року безпосередньо до МВС України звернулися 4 тис. 368 громадян, тоді як за цей же період минулого року — 1,5 тис.

Міністр закордонних справ Борис Тарасюк

      оцінює свою роботу з початку лютого на «4» за 5-бальною шкалою. За його словами, в зовнішній політиці з'явився новий елемент — наголос на забезпечення прав і свобод людини не лише в Україні, а й нагадування партнерам України і всім учасникам міжнародної спільноти про зобов'язання дотримуватися забезпечення прав людини згідно зі Статутом ООН та документами ОБСЄ і Ради Європи. Тарасюк повідомив, що на завершальному етапі перебуває нова структура МЗС, яка передбачає зменшення майже вдвічі кількості підрозділів міністерства, а також дозволить більш ефективно ухвалювати рішення. Новою філософією має бути демонтаж радянських методів дипломатії та зникнення словосполучення «пострадянський простір».

Міністр агрополітики Олександр Баранівський

      вважає найбільшим досягненням перших 100 днів своєї роботи в уряді налагодження прозорого розподілу бюджетних коштів. «Ми виробили прозорі правила гри, що стосується бюджетних коштів», — сказав «сільський» міністр від Соцпартії. Іншим позитивним досягненням міністр називає стабілізацію ситуації в тваринництві. Крім того, Баранівський зазначив, що за цей час вдалося напрацювати велику кількість проектів нормативних актів, спрямованих на розвиток села, створення аграрної біржі, банку, фонду страхових субсидій. І, попри пізню весну, вдалося провести на високому рівні посівну кампанію з темпами, вищими, ніж минулого року.

Міністр транспорту і зв'язку Євген Червоненко

      вважає, що «краща оцінка — це цифри надходжень до бюджету, це наша принципова позиція з багатьох питань». Глава Мінтрансзв'язку зазначив, що тільки в першому кварталі, ще до підвищення тарифів на перевезення, залізниця збільшила платежі до бюджету на 20 млн. доларів порівняно з аналогічним періодом минулого року. Червоненко особливо виділяє боротьбу з корупцією у відомстві й наголошує: «Очі Майдану були, є і будуть нашим інспектором і суддею».

Міністр юстиції Роман Зварич

      вважає найбільшим досягненням за 100 днів своєї роботи в уряді підвищення ефективності Державної виконавчої служби. «Чому це було важливим для нас? Всього 55% рішень в Україні виконуються, за даними минулого року. Якщо перевести це в грошовий вимір — це є 39% судових рішень», — сказав Зварич.

Міністр освіти та науки Станіслав Ніколаєнко

      фіксує як найбільше досягнення своїх 100 днів започаткування структурних реформ у галузі освіти та науки. «Перша задача була не допустити, щоб був втрачений ритм. Друге — набрати нову якість», — сказав міністр від Соцпартії.

Міністр у справах молоді і спорту Юрій Павленко

      називає поки що найбільшим досягненням реорганізацію свого міністерства. Повністю оновлено штат, у роботі використовується досвід європейських міністерств, ведеться боротьба з корупцією.

За матеріалами УНІАН.

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>