Жовтогаряча жіночність Австралії

13.05.2005
Жовтогаряча жіночність Австралії

Легким порухом руки сукня перетворюється ... на купальник. (Фото РЕЙТЕР.)

      Ювілеї або «круглі дати» — це завжди щось святкове й особливе. І хоча 10-річчя австралійського Тижня моди в Сіднеї порівняно з досвідом усіляких Парижів-Міланів — це просто тьху, для модельєрів Зеленого Континенту та навколишніх територій і то свято. Недарма ж до показу колекцій сезону весна-літо (так-так, австралійці чомусь вирішили відстати від модного життя й продемонструвати нам «старий мотлох» тоді, коли у вищезгаданих модних столицях панянки вже підбирають собі гардероб на осінь-зиму. Мабуть, усе через те, що в «країні кенгуру» зараз кінець осені — початок зими і до літа ще ой як далеко...) вони готувалися так ретельно й, варто зазначити, не без успіху.

      Тепер навіть не віриться, що у «далекому» 1996-му на розсуд сіднейської публіки та заїжджих модних критиків свої творіння представили всього лиш якихось 17 дизайнерів. Цього разу до Сіднею з'їхалися більше 40 модельєрів, які розробляють колекції для понад сотні торгових марок. До речі, загальна сума угод, укладених під час австралійського Тижня моди, становила понад мільярд (!) доларів.

      Варто зазначити, що в Австралії до цієї події була прикута значна увага: церемонію відкриття Тижня транслювали всі основні телеканали країни, а різні дефіле — значна їх частина. Щодо основних модних тенденцій, то вони були відзначені романтичним стилем. Кольори — переважно білий, насичений жовтогарячий (привіт українській революції), яскраво-блакитний і кричуще-червоний, плюс різноманітні квіткові візерунки. При цьому — підкреслена жіночність, м'які лінії, асиметричні силуети й трохи пишності (останнє стосується переважно спідниць та нижньої частини суконь). Серед тканин найпопулярнішими були легкі — шовк, шифон тощо — та еластичні, насамперед натуральна шкіра (а це вже привіт захисникам тварин).

      Словом, свято вдалося. І начхати, що більшість талановитих дизайнерів, «засвічених» на попередніх «модних тижнях» у Сіднеї, вже давно перебралися до Нью-Йорка, Токіо й Лондона. Зате отримали достатньо простору для дій молоді модельєри, які довели, що анітрохи не гірші за метрів. І навряд чи хтось наважиться стверджувати, що років так через -дцять австралійська мода не утре носа італійській, а то й французькій...