ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

13.05.2005

Покарання

      Черговий «перл» Віталія Кварцяного на прес-конференції (минулих вихідних, після виїзної гри з донецьким «Металургом») не залишився не поміченим бюро Професійної футбольної ліги. Тренера «Волині», який назвав своїх сербських легіонерів безвольними й непатріотичними та закликав американців «добомбити Балканський півострів», вирішили відсторонити від виконання службових обов'язків до кінця сезону-2004/05, а сам луцький клуб оштрафували на 7 тисяч у.о. Це найжорсткіші санкції ПФЛ за останній час (хоча дане рішення повинен ще затвердити контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ). У випадку повторних «аналогічних висловлень» бюро ПФЛ залишає за собою право розглянути питання про дискваліфікацію Кварцяного на 12 місяців.

Зміна

      Юніорська збірна України (U-19) під керівництвом Юрія Калитвинцева виграла стартовий матч останнього відбіркового раунду до чемпіонату Європи. В Москві наші хлопці обіграли команду Росії — 1:0 (Зарицький, 57). Окрім росіян, суперниками збірної України є також Норвегія та Литва.

* * *

      У Києві завершився ІV Міжнародний турнір юніорських збірних (U-16) пам’яті першого президента ФФУ Віктора Банникова. У групі А збірна України під керівництвом Вадима Дьордя виявилася сильнішою за ровесників із Литви, Словаччини та Бельгії, у групі Б турки випередили росіян, поляків та болгар. Фінальний двобій Україна — Туреччина виявився дуже напруженим, багатим на фоли, «гірчичники», була навіть червона картка та масова бійка після фінального свистка. Незадовго до цього єдиний гол зі штрафного забив Павло Рибковський. 1:0 — наші підлітки перемогли, реваншувавшись за минулорічну поразку в фіналі турніру тій самій збірній Туреччини.

Європа

      Чемпіонат Англії. Матч 33-го туру: «Арсенал» — «Евертон» — 7:0 (ван Персі, 8; Пірес, 12, 50; Вієйра, 37; Еду, 70 (пен.); Бергкамп, 77; Фламіні, 85).

* * *

      Кубок Італії. Півфінал (перший матч): «Рома» — «Удінезе» — 1:1 (Мексес, 37 — Бертотто, 85).

* * *

      Кубок Іспанії. Півфінал. «Атлетик» — «Бетіс» — 0:0 (перший матч — 0:0, пен. — 4:5).

* * *

      Кубок Франції. Півфінал: «Монако» — «Седан» — 0:1. У вирішальному поєдинку зійдуться «Осер» та другодивізійний «Седан».

* * *

      Кубок Туреччини. Фінал: «Фенербахче» — «Галатасарай» — 1:5.

* * *

      Англійський «Вест Хем», за який виступає українець Сергій Ребров, закінчив чемпіонат ліги (серед команд першого дивізіону) на шостому місці. Це дозволило «молотобійцям» потрапити до турніру «плей-оф», де Ребров і компанія зможуть поборотися за путівку до прем'єр-ліги. У заключному турі «Вест Хем» обіграв на виїзді «Уотфорд» — 2:1 (Ребров вийшов на заміну на 83-й хвилині й нічим не відзначився).

* * *

      У чемпіонаті Латвії продовжує програвати «Вента», яку через фінансові проблеми залишили провідні легіонери, і серед них — граючий тренер Олег Лужний та ще екс-динамівець Києва, білорус Олександр Хацкевич. У завершальній грі першого кола «Вента» поступилася «Вентспілсу» — 0:1.

Дублери

      В українському турнірі дублерів зафіксовано результат 9:0 — так «Чорноморець» обіграв удома «Металіст» («покер» на рахунку Косиріна). Турнірну таблицю очолює дубль «Динамо» — 62 очки, далі — «Іллічівець» — 47, «Металіст» — 45, «Ворскла» — 43, «Чорноморець» — 39. Останні — «Закарпаття» — 21, «Арсенал» — 17.