Розплата за гостинність

13.05.2005
Розплата за гостинність

Словенцi впали, але вiдскочили. (Фото РЕЙТЕР.)

      Позавчора хокеїстів збірної України в «Борисполі» зустрічали як переможців. Щоправда, очікуваного віце-прем'єра з гуманітарних питань не було, тож хлопці мали підстави робити відповідні висновки про ступінь уваги до «найшвидшої у світі гри» та її українських звитяжців з боку державної влади. Утім картину «Зустріч Сеуканда та компанії в аеропорту» прикрасили букети квітів, численна преса та юні хокеїсти у формених синьо-жовтих светрах, які начебто символізували надію. У тому числі й на те, що принаймні за цей чемпіонат, який наші завершили на поважному одинадцятому місці, преміальні команді таки виплатять...

 

Через німецьке горе — шнапсу всім!

      А в Австрії тим часом завершилися останні матчі всіх можливих групових турнірів. Столиця цієї країни — Відень — востаннє приймала кращі збірні планети дев'ять років тому. Тоді господарі ювілейного, 60-го, чемпіонату світу вибули з елітної компанії. Як відомо, історія має властивість повторюватися. Повернувшись до групи А й знову отримавши право провести першість світу, австрійці знову не принесли радощів своїм уболівальникам. У шести матчах у рідних стінах вони лише одного разу зіграли внічию, в інших випадках залишали лід на щиті. Треба було чути, які вислови начебто спокійні тірольці, котрі вітаються «Грюс Год» («Хвала Богові» — нім.), адресували на адресу своєї збірної... Австрія знову опускається до нижчої ліги — виходить, їй краще не влаштовувати в себе міжнародні турніри. Згадаємо, крім іншого, також невдачу австріяків («дякувати» українцям) у лютневій кваліфікації Олімпійських ігор-2006. Хоча при цьому всі в Інсбруку підкреслюють високий рівень організації чемпіонату світу.

      У день останнього матчу «на виживання» мер Інсбрука й губернатор землі Тіроль влаштували прийом для журналістів. За іронією долі, найбільше зібралося преси з країн-опонентів по вирішальній грі — Австрії та Словенії. Віддавши шану кожному з гостей у вигляді фляги тірольського шнапсу, високоповажні особи висловили фантастичне припущення у вигляді перемоги своєї команди з різницею у вісім шайб (саме такий результат улаштовував господарів). Але привід для позитивних емоцій позавчора випав не їм, а словенцям, котрі змогли зберегти прописку серед кращих збірних світу. А за компанію з німецькомовними австрійцями скуштувати смак нижчого дивізіону відправилися й німці. Керівництву хокею Німеччини гра команди тренера Цаха, попри добрі результати, здавалася невидовищною. Навряд чи канадець Посс, котрий змінив фахівця з «Кельна», покращив візуальне враження від дій бундестіму на льоду, а от із результатами трапився повний провал...

«Але вся Америка й Канада поважають Костю Симчука...»

      Напередодні поєдинків «плей-оф», коли зіграно 48 із 56 матчів першості, можна відзначити лідерів за статистичними показниками.

      Після гри збірних України й Канади на вустах північноамериканських журналістів було прізвище нашого воротаря Симчука. Канадці цікавилися, чи розмовляє Костя англійською, й дуже дивувалися, дізнавшись, що він відіграв уже кілька сезонів на їхньому континенті. І хоча перший номер «синьо-жовтих» за процентом відбитих кидків посідає лише сьому позицію (94%), за кількістю «сейвів» рівних воротареві магнітогорського «Металурга» в Австрії немає — 218. Причому другий показник — білоруса Андрія Мезіна — значно поступається цьому числу — лише 170. Проте саме «кіпер» пітерського СКА лідирує за відсотком «сейвів» — 97,14%, далі йде казахстанець Віталій Колесник (95,24%).

      Лідером серед бомбардирів є 20-річний канадець Рік Неш — 11 очок (9 голів + 2 передачі). Далі розташувалися його партнер по збірній Джо Торнтон (5+6), швед Даніель Альфредссон (3+6) і словак Жигмунд Палффі (5+3). Серед українців по дві шайби закинули Богдан Савенко й Сергій Варламов, а три гольові паси зробив Василь Бобровников.

      Найбільше кидків по воротах суперників серед «синьо-жовтих» завдали Варламов (17), Климентьєв (10), Завальнюк (10), Сальников (9). Більше 71% виграних вкидань мають Марло (Канада), Галперн (США), Пухер (Словаччина). До матчу з канадцями Артем Гніденко перебував на четвертій позиції (68,75%), але потім опустився на 22-гу (56%). Кращий серед наших — Шахрайчук, котрий провів у Інсбруку чотири матчі (62,79%).

      За показником корисності «плюс-мінус» («плюс» за перебування на майданчику в рівних складах під час закинутої шайби, «мінус» — під час пропущеної) лідирують шведський захисник Кронвал і російський центрфорвард Дацюк — «+8». У нашій команді позитивний баланс мають Бобровников і Савенко (+2), Касянчук, Гніденко, Семенченко (+1), а найгірший — у Сальникова (-5) та Варламова (-3).

      Найбільше штрафних хвилин в Австрії здобули німець Бенда (27), словенець Цигленецьки й австрієць Лакос (по 16). Українці Ісаєнко та Цируль назбирали шість 2-хвилинних штрафів, Матвійчук — п'ять.

 

ТАБЛО

      Група G («за виживання»): Австрія — Словенія — 2:6 (1:0, 0:3, 1:3; Каспіц, 5; Унтерлуггауер, 42 (більш.) — Ян, 26 (більш.), 46, 50; Родман, 35; Разінгар, 37; Дерварич, 52).

Підсумкове турнірне становище в групі G:

            І     В     Н     П     Ш     О

1. Словенія 3     2     0     1     11 — 14     4

2. Данія    3     2     0     1     10 — 9      4

3. Німеччина      3     1     1     1     13 — 6      3

4. Австрія  3     0     1     2     7 — 12      1

      Наступного сезону замість двох невдах в еліті гратимуть збірні Норвегії та Італії.

 

НАШ  ГЕРОЙ 

Костянтин Симчук

      Народився 26 лютого 1974 року в Києві.

      Вихованець СДЮСШ «Сокіл».

      Воротар. У збірній Україні дебютував у сезоні-1995/06; до ЧС-2005 провів 42 матчі, пропустив 108 шайб.

      Виступав за команди: ШВСМ, «Сокіл» (обидві — Київ), «Такома сайберкетс», «Лас-Вегас тандер», «Бейкерсфілд кондорз», «Порт-Гурон бордер кетс», «Ноксвілл спід», «Сан-Дієго галз», «Лас-Вегас койотіс», «Форт-Уейн кометс» (усі — Північна Америка), «Спартак» (Москва, Росія), «Салават Юлаєв» (Уфа, Росія). Зараз захищає кольори клубу російської суперліги «Металург» (Магнітогорськ).

      Особливість амуніції — зображення церкви на шоломі.