Проти самотності: у Києві відбулася прем’єра вистави «Надвечір’я з рок-н-ролом»

24.04.2024
Проти самотності: у Києві відбулася прем’єра вистави «Надвечір’я з рок-н-ролом»

Вистава «Надвечір’я з рок-н-ролом». (Фото Херсонського театру імені Миколи Куліша.)

У квітні у столиці відбулася прем’єра спільного проєкту Херсонського обласного драматичного театру імені Миколи Куліша та Київського академічного театру «Колесо» — вистави про замасковані надії позбутися самотності «Надвечір’я з рок-н-ролом».
 
Зініціювала співпрацю директорка-художня керівниця знаного глядачами театрального закладу на Андріївському узвозі, народна артистка України Ірина Кліщевська.
 
На сцені дуетом грають Вона — заслужена артистка України Олександра Тарновська, у реальному житті внутрішньо переміщена під час війни з Херсона, та Він — київський актор В’ячеслав Шеховцов.
 
Уже в перші хвилини виконавець чоловічої ролі виходить на сцену в брендованій футболці відомого Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії», який чверть століття проводить Херсонський театр імені Миколи Куліша.
 
У 2021 році його слоганом були слова «Театр — це моє». І ця деталь у виставі для театралів задає тон і підтексти для всього перегляду.
 
Акторка Олександра Тарновська на сцені свого театру (який за повномасштабний період російсько-української війни пережив тимчасову окупацію, а після деокупації вже кілька разів зазнавав пошкоджень від ворожої зброї) чотири роки тому грала у виставі «Осінній рок-н-рол» за п’єсою Міхаїла Хейфеца «Рок-н-рол на заході».
 
Спілкування героїв, вік яких, за текстом, якщо не 31 грудня, то вересень або жовтень, — починається на заняттях танцями. А потім Вона, не побачивши партнера кілька разів у студії, вирушає до Нього додому. Діалоги спочатку досить обережні, навіть з легкими образами за відвертості, — для глядачів вони створюють іронічну атмосферу. (Переклад Олександра Литовченка).
 
Бо десь кожен згадує свої самооцінку і реакцію на погляди зі сторони.
 
Врешті-решт рок-н-рол Він і Вона станцюють — запальний і синхронний. Бо коли люди самотні і відчувають поряд споріднену душу — готові позбутися страху бути смішним чи недосконалим. 
 
Виставу створили: режисерка-постановниця Тетяна Аркушенко (Київ), художниця-постановниця Ольга Гоноболіна (Херсон), балетмейстер Валентин Васяк (Херсон), начальниця костюмерного цеху Лариса Тетруєва (Київ) та інші. Олександра Тарновська та В’ячеслав Шеховцов створили образи, яким не більше, ніж «вересень-жовтень».