Далека і близька: благодійники з Японії активно допомагають друкованим медіа в Україні

03.04.2024
Далека і близька: благодійники з Японії активно допомагають друкованим медіа в Україні

У корпорації Green coop пишаються відзнакою Національної спілки журналістів України (м. Фукуока, Японія, 2022).

Громадський діяч і редактор Джунічі Ковака та його однодумці з Японського фонду майбутніх поколінь (Japan Offspring Fund), чий офіс розташований у Токійській агломерації, ніколи не бували в редакції газети «Україна молода».
 
Так само й жителі південних префектур Країни Сходу Сонця — працівники корпорації Green coop — не зустрічалися раніше з газетярами в київських редакціях. Але після війни, вірять столичні медійники, — неодмінно буде така можливість в іноземних партнерів.
 
Коли друзі України з міст Сайтама, Фукуока, Хіросіма, Нагасакі, Кумамото зможуть завітати до Києва, їх чекатимуть тут як бажаних гостей.
 
Журналісти з творчої спілки, ветерани преси, газетярі з Овруча на Житомирщині, інші колеги з низки областей вдячні японцям, які серед перших із 2022 року підтримали українську пресу й далі їй допомагають. 
 
У час агресивної війни, яку розпалила московія, чимало друкованих видань опинилися у скруті через економічні труднощі. Тоді на допомогу прийшли не лише колеги з європейських організацій інформаційної сфери, а й друзі-японці, яких згуртував Джунічі Ковака.
 
Саме завдяки міжнародній співпраці більш як три десятки редакцій на прифронтових і деокупованих територіях України відновили випуски своєї періодики. 
 
— Спільним рішенням партнерів — Національної спілки журналістів України і Всеукраїнського благодійного фонду «Журналістська ініціатива» — частина японських фінансових пожертв надійшла насамперед редакціям у Донецькій, Харківській, Херсонській, Запорізькій та деяких інших областях, — зазначила Людмила Мех, засновниця й президентка ВБФ «Журналістська ініціатива». — Особисті зусилля пана Коваки гідно оцінили: за нашим поданням він став учасником національного конкурсу «Благодійна Україна-2022» й переміг у спеціальній номінації «Медіа і доброчинність». 
 
                                      Джунічі Ковака в офісі Японського фонду майбутніх поколінь (м. Сайтама, 2022).
 
— Днями з японських пожертв надано підтримку також і авторитетній газеті «Україна молода», — повідомив голова НСЖУ Сергій Томіленко. — За цю допомогу журналістські об’єднання вдячні насамперед корпорації Green coop. Триває також наша співпраця і з основними — європейськими — донорами. Загалом упродовж двох останніх років спрямовано фінансування на понад 400 зарплат медійникам — учасникам творчих проєктів спілки. Також нині в Україні загальний щомісячний тираж прифронтових медіа становить 350 тисяч примірників. Це означає, що наші спільні зусилля дієві і що партнерська співпраця та міжнародна солідарність дуже важливі, як важлива сама журналістська професія. 
 
Сергій ШЕВЧЕНКО