Неймовірна робота: збірна України вчетверте поспіль гратиме у фіналі Євро

03.04.2024
Неймовірна робота: збірна України вчетверте поспіль гратиме у фіналі Євро

Відновившись після травми, у фіналі «плей-оф» відбору ЧЄ-2024 проти Ісландії Віктор Циганков сказав своє вагоме слово, зрівнявши рахунок у матчі. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Збірна України їде на чемпіонат Європи-2024 до Німеччини.
 
Пробитися на Євро виявилося справою непростою, утім одну з трьох путівок, яку УЄФА в березні розігрувало в «плей-оф» між рейтинговими командами Ліги націй, що не потрапили на ЧЄ через основний раунд відбору, дісталася Україні. Тож «синьо-жовті» вчетверте поспіль гратимуть у фінальній частині континентального форуму.
 
А в обох матчах «плей-оф» відбору ЧЄ-2024 українська команда добряче полоскотала нерви своїм шанувальникам, адже кожного разу (і у півфіналі, й у фіналі) їй доводилося наздоганяти суперника й рятуватися від футбольних ускладнень (як-то додатковий час чи серія післяматчевих пенальті) під завісу поєдинків.
 
Свої переможні м’ячі у ворота Боснії та Герцеговини, а також Ісландії підопічні Сергія Реброва забили в останні десять хвилин основного часу. При цьо­му обидва матчі завершилися з однаковим рахунком — 2:1 — на користь українських футболістів.
 
«Я не буду здивований, якщо виявиться, що в аптеках зник валідол. Звичайно, хочеться здобувати результат якомога швидше і спокійніше, але що маємо, те маємо», — одразу після успішного проходження відбору заявив півзахисник української збірної та лондонського «Арсеналу» Олександр Зінченко.
 
Головний тренер «синьо-жовтих» Сергій Ребров зазначив, що його підопічні, подолавши два бар’єри в «плей-оф», здобули дуже важливу перемогу для всього українського народу: «І до фіналу, і після ми говорили, що ці здобутки — для нашої країни, людей, захисників, які відстоюють нашу свободу».
 
«Дякую, збірна, за надважливі емоції для всієї країни!» — відзначив вагомість успіху українських футболістів президент України Володимир Зеленський.
 
Україну звідусіль вітають з виходом на Євро. Одним із перших добрі слова українській команді надіслав президент Ісландії Гвюдні Йоуганнессон: «Вітаю, Україно. Це був гарний матч і заслужена перемога. Удачі на Євро-2024!».
 
Новоспечений очільник УАФ Андрій Шевченко повідомив, що одразу після вирішальної перемоги над Ісландією отримав велику кількість дзвінків та повідомлень з привітаннями.
 
«Це були дуже складні для нашої збірної матчі. Ми розуміємо, що в таких поєдинках, коли ти припускаєшся якоїсь помилки, вона може коштувати дуже дорого. Тому в зустрічі з Ісландією була помітна певна нервовість. А от у другому таймі, коли ми вже почали добре контролювати м’яч, хлопці знайшли свою гру», — зауважив Шевченко.
 
У вирішальному матчі з Ісландією українська команда мала неймовірну підтримку. На «Міському стадіоні» у Вроцлаві, де, як відомо, мешкає величезна українська громада, підопічні Реброва перебували в комфортній і надихаючій атмосфері.
 
«Можна сказати, що в цьому поєдинку ми грали, як удома, при своїх трибунах, коли 30 тисяч фанатів тебе женуть уперед. І це додає неймовірної впевненості, якщо тебе так підтримують. На виїзді з Боснією і Герцеговиною було важче. Я можу лише подякувати вболівальникам за таку атмосферу. Сьогодні ми реально показали, напевно, не в першому таймі, а в другому, на що ми здатні й що таке збірна України», — заявив автор двох результативних передач у грі з ісландцями, півзахисник «Шахтаря» Георгій Судаков.
 
Водночас емоції потроху стихають, і після шалених березневих пригод, як охарактеризували в УАФ «плей-оф», національна збірна вже фокусується на європейському форумі.
 
Як повідомила пресслужба УАФ, на початку червня національна збірна України в темпі «три матчі за дев’ять днів» проведе на полях суперників товариські матчі з командами Німеччини, Польщі та Молдови.
 
А згодом, вже в офіційному режимі, на українських футболістів чекатимуть матчі групового етапу ЧЄ — проти Румунії (17 червня, в Мюнхені), Словаччини (21 червня, в Дюссельдорфі) та Бельгії (26 червня, в Штутгарті). І там вітчизняні збірники готуються показати хороший футбол.
 
«Я думаю, що в нас є всі шанси вийти з групи. Ми вже знаємо наших суперників і будемо готуватися», — каже Судаков.
 
Перед стартом Євро українська команда отримала прекрасний ігровий досвід, який, без сумніву, додасть їй упевненості на німецьких аренах.
 
«Сергій Ребров виконав просто неймовірну роботу, адже він узяв команду в дуже складний момент. Він повністю змінив її, у збірної з’явився напрочуд міцний характер. Навіть коли ми поступалися 0:1, було зрозуміло, що команда не зламається, а буде боротися до кінця. У цьому сезоні ми побачили дуже багато «камбеків», і це хороший момент», — визнав Андрій Шевченко. 
 
ТАБЛО
Чемпіонат Європи. Кваліфікація. «Плей-оф». Шлях В. Фінал. 
Україна — Ісландія — 2:1 (Циганков, 54; Мудрик, 84 — А. Гудмундссон, 30; У: Лунін, Конопля, Забарний, Матвієнко, Миколенко, Маліновський (Зінченко, 64), Бражко, Циганков (Таловєров, 88), Судаков, Мудрик, Яремчук (Довбик, 72)).