Перемога на характері: у матчі проти Боснії та Герцеговини збірна України не показала своєї найкращої гри

27.03.2024
Перемога на характері: у матчі проти Боснії та Герцеговини збірна України не показала своєї найкращої гри

У матчі проти Боснії та Герцеговини команда Сергія Реброва не показала своєї найкращої гри.

18 років тому в Німеччині національна збірна України єдиний раз у своїй історії грала у фінальній частині чемпіонату світу.
 
Цього ж літа десять німецьких міст прийматимуть матчі континентального форуму, й туди хорошу можливість потрапити мала також й українська команда. 
 
Організатори майбутнього Євро вже навіть окреслили чіткий контур групи, в котрій за успішного проходження кваліфікації може грати синьо-жовта збірна.
 
Згідно з жеребом, для команди Реброва (чи її опонента) заброньовано місце в квартеті Е, куди потрапили команди Бельгії, Словаччини та Румунії.

«Головне, що грали до кінця»

Попри те, що «синьо-жовтим» не вдалося напряму пробитися на турнір, перед ними відкрився не надто складний альтернативний шлях добору.
 
Якщо в минулі часи, змагаючись у кваліфікаційних «плей-оф», нашим збірникам випадали вельми маститі колективи, пройти які було не надто просто, то за нинішніх правил відбору заключна стадія кваліфікації ЧЄ зібрала прохідних для колективу Сергія Реброва конкурентів.
 
Загалом, саме збірна України вважалася головним фаворитом на здобуття європутівки у своїй «мініпульці». Що команда Боснії та Герцеговини, що збірні Ісландії чи Ізраїлю, — всі вони у рейтингу ФІФА перебувають майже на 50 позицій нижче за «синьо-жовтих».
 
У півфіналі «плей-оф» українським футболістам вдалося підтвердити свій значно вищий за суперника — Боснію та Герцеговину — клас.
 
І коли в ендшпілі матчу, маючи мінімальну перевагу, опонент уже подумки готувався до участі у фінальному двобої, українському колективу з інтервалом у три хвилини вдалося провести дві разючі контратаки, поклавши опонента на лопатки.
 
На думку Реброва, у Зениці його підопічні зіграли, відверто кажучи, погано. Пройти непоступливого суперника вдалося на характері. Певною мірою допоміг українцям пробитися до фіналу й їхній вищий за суперника клас, адже, як зізнався очільник збірної Боснії та Герцеговини Саво Мілошевич, кінцівку матчу його підопічні провели не так, як роблять це досвідчені колективи.
 
«До 85-ї хвилини ми повністю контролювати гру. В суперника не було й напівмоментів, а це значить, що ми добре виконували свою роботу. Загалом, мені немає за що картати своїх підопічних — можна говорити тільки про мою відповідальність. Серйозні команди в таких ситуаціях «сушать» гру і створюють у ній безліч пауз. Однак ми цього не зробили. Ми продовжували грати так, як грали з першої хвилини. У нас був шанс збільшити рахунок, але, на жаль, ми втратили цю можливість», — визнав Мілошевич.
 
На думку голкіпера «синьо-жовтих» та мадридського «Реала» Андрія Луніна, для української збірної це дуже гарний досвід.
 
«Це був однозначно важкий матч зі складним неприємним суперником, який намагався нав’язати нам свою гру через довгі передачі. Було багато боротьби, підборів, стандартів. Добре, що ми не поступилися. Головне, що не здалися, грали до кінця, проявили характер», — наголосив Лунін.
 
Після матчу з Боснією та Герцеговиною наставник української команди провів серйозну розмову з підопічними й пообіцяв, що на фінал «плей-оф» проти команди Ісландії його підопічні вийдуть з іншим настроєм.
 
«Потрібно менше розмовляти й більше працювати на полі», — заявив форвард «синьо-жовтих» та іспанської «Валенсії» Роман Яремчук, який у матчі з боснійцями відзначився голом та результативною передачею на Артема Довбика.

Підтримка, як удома

Що казати, до української збірної й справді прикуто особливу увагу вболівальників та преси. Всі розуміють, що від вітчизняних збірників на батьківщині, де триває війна з росією, чекають позитивного результату, котрий подарує українцям порцію добрих емоцій.
 
Яремчук визнає, що гравці дещо відволікаються від тренувального процесу, коли спілкуються з пресою, й порадив колегам замість словесних обіцянок пробитися на Євро і довести перевагу на футбольному полі.
Щоправда, відкритість української збірної — це вимога часу.
 
«Ми повинні бути відкритими в цей важкий для України історичний момент. Усі повинні розуміти, що думають футболісти, що відбувається в збірній. Я вдячний президенту УАФ Андрію Шевченку, який запитав у мене, чи можна це робити. Це його ідея — дати більше інформації для вболівальників», — розповів Ребров.
 
За підготовкою до матчу Україна — Ісландія дуже активно слідкували польські ЗМІ, адже свій умовно домашній поєдинок проти острів’ян «синьо-жовті» вирішили проводити у добре знайомому Вроцлаві, де мешкає дуже велика українська громада.
Українські футболісти святкують переможний гол Артема Довбика у грі з боснійцями.
Фото з сайта uaf.ua. 
 
Усі квитки на «Тарчинськи Арену», котра вміщує 45 тисяч глядачів, було продано заздалегідь. Тож домашня атмосфера для українських футболістів на Міському стадіоні у Вроцлаві була гарантована.
 
Нагадаємо, що тут під час групового раунду відбору на ЧЄ-2024 команда Сергія Реброва зіграла внічию з англійцями. І то був єдиний у відбірковому циклі матч «левів», де їм не вдалося досягти переможного результату.
 
У поєдинку з ісландцями збірна України потребувала лише перемоги. Власне, нічийного результату в українсько-ісландському протистоянні бути й не могло. На кону стояла путівка на Євро. 
 
«Я думаю, що не тільки гравці збірної відчувають тиск, а й уся Україна. Щодня країна зазнає ракетних обстрілів. Футболісти розуміють, для кого вони грають. Ця гра дуже важлива для нас усіх, аби допомогти нашим людям, надати їм якісь позитивні емоції», — зауважив Ребров.

Гра без фаворитів

Для українських збірників було неймовірно важливо впоратися з емоційною напругою. Нехай це лише кваліфікація Євро. Але це її фінал. А в таких матчах важливою є кожна деталь. І психологічна готовність та стійкість відіграє в таких ситуаціях чи не вирішальну роль.
 
«Це фінал, а у таких поєдинках фаворитів немає. Гадаю, шанси 50 на 50. Але якщо всі вважають Україну фаворитом, це може тиснути на нашого суперника. Можливо, це зіграє Ісландії на руку», — сказав на передматчевій пресконференції головний тренер збірної Ісландії Оге Гарейде.
 
Неабиякий успіх Ісландії 2016 року, коли на дебютному для себе Євро ця скромна за футбольними мірками збірна дісталася чвертьфіналу, запам’ятали всі шанувальники футболу.
 
При цьому збірна України завершила те Євро без єдиного очка та забитого гола. Однак відтоді спливло чимало часу. Збірна Ісландії й сьогодні — міцний горішок. У своєму півфіналі «плей-оф» вони за рахунком легко розібралися з Ізраїлем (4:1). 
 
А збірна України своєю чергою опинилася за один крок до участі на четвертому поспіль чемпіонаті Європи. За словами Романа Яремчука, рівень української збірної серйозно виріс. Чимало вітчизняних збірників представляють найсильніші клубні чемпіонати Європи.
 
Представники англійської прем’єр-ліги з «Арсеналу», «Челсі» та «Евертона», іспанської примери — з «Реала», «Валенсії» та «Жирони», італійської Серії А (з «Дженоа») в поєднанні з найсильнішими гравцями вітчизняного чемпіонату у вівторок увечері мали сказати своє вагоме слово.
 
У тренерському таборі української команди неабияк чекали на відновлення лідера «Жирони» Віктора Циганкова. Саме його креативних дій відверто не вистачало «синьо-жовтим» у матчі проти Боснії та Герцеговини.
 
Проте у розпорядженні Сергія Реброва були й інші висококласні виконавці, котрі, як показав півфінал «плей-оф», теж можуть забезпечити потрібний команді результат.
 
«Для вас дуже важливо зробити те, що ви любите й можете робити, зробити це якісно на полі. Тому ви повинні зосередитися на грі й не думати про інші справи», — надихав своїх підопічних перед вирішальним поєдинком Сергій Ребров.