Американська мрія: Марта Костюк вийшла до найбільшого фіналу в кар’єрі

13.03.2024
Американська мрія: Марта Костюк вийшла до найбільшого фіналу в кар’єрі

Марта Костюк у Сан-Дієго вперше обіграла представницю топ-5 світового рейтингу. (Фото: meta.ua.)

Після не надто вдалих «тисячників» у Досі та Дубаї українські тенісистки переїхали до США, де протягом березня проходять два хардові турніри серії WTA 1000 в Індіан-Веллсі та Маямі, які вважають чи не найпрестижнішими після загальновизнаних «шоломів».
 
Високі рейтингові позиції дозволили одразу чотирьом нашим тенісисткам потрапити до посіву та розпочати змагання в Індіан-Веллсі безпосередньо з другого кола.
 
17-та ракетка планети Еліна Світоліна, яка поступово відновлюється від травми спини, отриманої під час австралійського «шолома», у другому раунді не без проблем обіграла одну з кращих парниць світу, чешку Катержину Синякову — 6:3, 2:6, 6:1. 
 
До речі, перемога над Синяковою стала для Еліни 100-ю на турнірах серії WTA 1000. Далі на першу ракетку України чекає протистояння з американкою Еммою Наварро.
 
«Зараз я почуваюся нормально. Ми йдемо вперед день за днем, дивимося, як спина реагує на матчі, на тренування. Звісно, дуже непросто зараз, тому що я не можу тренуватися на корті, як раніше, по три години. Зараз максимум годину-півтори. Потрібно підлаштовуватися під стан здоров’я і намагатися викладатися на всі сто відсотків на кожному тренуванні, коли є така можливість», — оцінила свою форму Еліна.
 
Вдало розпочала американську серію і Марта Костюк, яка перед стартом змагань в Індіан-Веллсі встигла вперше в кар’єрі стати фіналісткою турніру серії WTA 500 — у Сан-Дієго. Обігравши на шляху до вирішального матчу представницю топ-5 рейтингу — господарку кортів Джессіку Пегулу (7:6, 6:1), Марта не змогла у фіналі обіграти британку Кеті Бултер (7:5, 2:6, 2:6).
 
На церемонії нагородження Костюк згадала про триваючу війну в Україні та чергову атаку по Одесі, унаслідок якої загинули 12 людей.
 
«Останні кілька ночей були дуже важкими для всієї України. Моя сім’я зараз перебуває в Україні, і я не знаю, що буде завтра, але немає нікого, хто пожертвував більшим заради моєї кар’єри, ніж вони. І я хочу присвятити цей маленький трофей їм і хочу, щоб вони бачили, як я перемагаю, якомога частіше. Ось цей трофей — для них. Звичайно, я засмучена поразкою у фіналі, але це був чудовий тиждень для мене», — сказала Марта.
 
Уже в Індіан-Веллсі українка стартувала з перемоги над японкою Хонтамою — 6:4, 6:2. А до 1/8 фіналу Костюк пробилась без боротьби, адже її суперниця, чинна чемпіонка Вімблдона Маркета Вондроушова, не вийшла на корт через проблеми зі здоров’ям. За вихід до чвертьфіналу Марта знову (вже втретє в сезоні) зіграє проти росіянки Павлюченкової.
 
Натомість не змогла дограти свій матч на Індіан-Веллсі півфіналістка цьогорічного Australian Open Даяна Ястремська, яка через сильний біль у животі достроково припинила гру проти британки Емми Радукану (0:4).
 
Завершила виступи на першому з двох американських «тисячників» й Ангеліна Калініна, яка програла італійці Бронцетті (3:6, 4:6). Перед цим 27-річна тенісистка дійшла до півфіналу турніру WTA 250 в Остіні.