Медальні старти: на чемпіонаті світу в приміщенні Ярослава Магучіх здобула «срібло» в стрибках у висоту

13.03.2024
Медальні старти: на чемпіонаті світу в приміщенні Ярослава Магучіх здобула «срібло» в стрибках у висоту

На чемпіонаті світу в приміщенні Ярослава Магучіх (ліворуч) здобула «срібло» в стрибках у висоту. (Фото з сайту uaf.org.ua.)

Що менше часу залишається до старту Олімпіади-2024, то більшою стає призма, через котру спортсмени, тренери та функціонери вдивляються в найближче майбутнє.
 
Кожен з них відчуває всередині себе, як наростає відчуття відповідальності за результат.
 
І тут, залежно від внутрішніх налаштувань, в одних з’являється приплив додаткових сил, інші ж відчувають непотрібне хвилювання.
 
На Кубку Європи з метань, котрий днями відбувся в Португалії, збірна України здобула дві золоті нагороди. Високими результатами відзначилися молотобоєць Михайло Кохан та метальник списа Артур Фельфнер. 
 
Погодні умови в португальській Лейрії були далеко не ідеальними. Дощ, блискавка й холодний вітер не надто сприяли тому, аби спортсмени показували свої максимальні результати.
 
Певною мірою атлети змагалися в ощадливому режимі. Приміром, Фельфнер, відправивши в другій спробі спис на пристойні для себе 81,89 м, далі, остерігаючись розтягнення м’язів, вирішив не ризикувати й, міцно утримуючи статус лідера, просто спостерігав за суперниками, жодного разу так більше й не вийшовши у сектор.
 
Кохан уже в першій своїй спробі показав результат (76,46 м), котрий від самого початку забезпечив йому лідерство в змаганнях. Зрештою, жодному супернику так і не вдалося перекрити досягнення українця, натомість сам Михайло в заключній шостій спробі додав до свого результату кілька метрів — 78,13 м.
 
А от беззаперечна лідерка сезону в стрибках у висоту Ярослава Магучіх на важливому контрольному старті, котрим був чемпіонат світу-2024 в приміщенні, не змогла підтвердити свій високий статус. 
 
Попри те, що вона стала єдиною, хто з української збірної в Шотландії піднявся на п’єдестал, до очікуваного «золота» вихованка Тетяни Степанової не дострибнула.
 
Уже двічі в 2024 році Магучіх брала планку на висоті 2 метри й вище. І з таким результатом вона б обов’язково виграла цьогорічний ЧС «під дахом», однак турнір у Глазго Ярослава закінчила зі скромним здобутком — 1,97 м — і в підсумку обмежилася «сріблом».
 
«Початок зимового сезону був кращим, ніж його завершення. Обидва старти взимку показували, що я була готова на більше, ніж стрибнула в Глазго.
 
Але на 1,99 з розбігом щось пішло не так», — пояснила свою турнірну невдачу Магучіх. У боротьбі за «золото» вона поступилася австралійці Ніколі Оліслагерс, якій підкорилися 1,99 м.
 
«Відчуття змішані, але я задоволена тим, що у мене «срібло». Потрібно цінувати те, що маємо, адже для нашої країни зараз важлива кожна нагорода. Я стояла на п’єдесталі, бачила, як підіймається наш прапор, і це мене робило щасливою. Звісно, я очікувала кращого виступу й вищих стрибків, але не сьогодні», — резюмувала Магучіх.
 
За словами 22-річної уродженки Дніпра, вона вже давно змагається на найвищому рівні й про психологічний тиск за результат навчилася не думати. «Стрибки у висоту — це моя пристрасть. Як каже мій тренер, я справді люблю те, чим займаюсь, тому просто насолоджуюсь своєю роботою».
 
Уже найближчим часом Ярослава розпочне безпосередню підготовку до літньої частини сезону й перед поїздкою в серпні на літні Ігри до Парижа планує також виступити на червневому чемпіонаті Європи в Римі.
 
До того часу, варто сподіватися, бронзовій призерці Олімпіади-2020 вдасться виправити всі недоліки в своєму розбігу й у Франції вона зможе дострибнути до омріяного олімпійського «золота».