Скандальна «Гризельда»: Netflix викликають до суду через мінісеріал

28.02.2024
Скандальна «Гризельда»: Netflix викликають до суду через мінісеріал

Роль Гризельди зіграла Софія Вергара.

Родичі колумбійської наркокоролеви Гризельди Бланко подали позов проти американської стрімінгової платформи Netflix за використання образу їхньої сім’ї без дозволу.
 
Про це пишуть у виданні Business Insider. 
 
Прем’єра серіалу «Гризельда» відбулася 25 січня 2024 року та одразу увійшла в десятку найкращих стрічок Netflix.
 
Картина, «натхненна життям горезвісної керівниці картелю Гризельди Бланко», набрала 20,6 мільйона переглядів з 22 по 28 січня та очолила перше рейтингове місце у 89 країнах.
 
Ця художня інтерпретація реальних подій розповідає історію Гризельди Бланко, яка переїхала з Медельїна до Маямі й стала «хрещеною матір’ю» місцевої наркоімперії.
 
Головну роль зіграла акторка Софія Вергара, а режисером став Андрес Байз. 
 
Спадкоємці колумбійської наркокоролеви Гризельди Бланко обурилися використанням зображень їхньої сім’ї та образів без належного дозволу.
 
Син Гризельди Майкл та його дружина Марі Бланко подали позов проти Netflix і акторки Софії Вергари в січні, намагаючись заблокувати показ серіалу.
 
Як зазначає Business Insider, адвокат родини упереджено відхилив скаргу, тобто зробив її повторну подачу неможливою. У першому позові, поданому 17 січня до суду округу Маямі-Дейд, Майкл Бланко сказав, що творці шоу використали приватні подробиці його родини без дозволу та завдали «непоправної шкоди».
 
Він попросив тимчасову заборону від суду на стрімінг «Гризельди» та запросив щонайменше 50 тисяч доларів відшкодування збитків. 
 
Невдовзі після подання позову продюсер серіалу Ерік Ньюмен заявив в інтерв’ю програмі Entertainment Tonight, що сім’я Ескобара (подібного колумбійського наркобарона) також «висловлювала подібні претензії», коли він продюсував свій попередній серіал «Наркос».
 
«Це вже не вперше», — сказав він. — До того ж, це конкретна історія, яку ми хотіли розповісти. Я вважаю, у нас вийшло, і не думаю, що серіал якимось чином заважає комусь іншому розповісти свою власну версію». Усе ж Майкл Бланко відповів, що вважає серіал «надто емоційним».
 
Виступаючи в подкасті «Справжня Гризельда», він додав: «Це сплеск емоцій. Це дуже сюрреалістично. Однак не буду брехати: це дуже емоційно. Був момент, коли я був розчарований. Історія заслуговує на більше».
 
На думку Майкла, всесвіт сім’ї Бланко настільки складний і легендарний, що потребує поваги, коли справа доходить до оповідання.
 
69-річну Гризельду Бланко, відому як «Хрещена кокаїну» або «Чорна вдова» серед торговців наркотиками, 2012 року застрелив убивця на мотоциклі біля м’ясної крамниці в Медельїні штату Колумбія.
Бланко народилася в околичних нетрях північного колумбійського міста Картахена.
 
Як пише Time, свою кримінальну діяльність вона почала в 11 років, коли викрала та вбила сина заможної родини. До 14 років виживала завдяки вуличним крадіжкам.
 
Також припускають, що в цей час вона займалася проституцією, щоб підтримати себе фінансово, хоча сама Бланко це заперечувала. 
 
Бланко стала однією з ключових гравчинь вибуху наркотичної торгівлі в Маямі в 1970-х і на початку 1980-х років.
 
У галузі, якою керували переважно чоловіки, вона мала сильну репутацію жорстокої лідерки. Багато хто вважав її творчинею найсуворішої та найгеніальнішої тактики торгівлі наркотиками завдяки використанню магазинів спідньої білизни для контрабанди кокаїну в таємних відсіках.
 
За словами колишнього агента американського Управління боротьби з наркотиками (DEA) Боба Паломбо, Гризельда «зачаровувала людей» і легко робила з них вірних прибічників. 
 
Лада ОСА