Трансформація для іміджу: рестарт футбольного сезону виявив слабкі місця «Шахтаря»

28.02.2024
Трансформація для іміджу: рестарт футбольного сезону виявив слабкі місця «Шахтаря»

Владислав Ванат «дублем» відзначився за «Динамо» в умовно гостьовій грі проти «Металіста-1925». (Фото пресслужби fcdynamo.com.)

Перезимувавши, перепочивши та набравшись сил, команди УПЛ повернулися до баталій у національному чемпіонаті.
 
У нинішньому сезоні в «золотій» групі незвично висока щільність: одразу п’ять команд претендують на першість.
 
А щільність у чемпіонській зоні і справді абсолютно не характерна для українського чемпіонату, де традиційно за чемпіонський титул ведуть боротьбу не більше двох клубів.
 
А тут — одразу п’ять реальних претендентів на чемпіонство.
 

Уроки на майбутнє

Ніхто не приховує, що рівень чемпіонату України серйозно впав. Через очевидні об’єктивні причини низька конкурентоспроможність вітчизняного чемпіонату позначилася й на єврокубкових досягненнях українських клубів.
 
Залікових очок у клубному рейтингу УЄФА настільки мало, що вперше з 1999 року буде скорочено українське представництво в Лізі чемпіонів і в сезоні 2025/2026 років наша країна матиме лише одного повпреда в Суперлізі. 
 
Здобутки українських клубів у поточному єврокубковому сезоні так само не радують. Із двох колективів, які змагалися в основних раундах Ліги чемпіонів та Ліги конференцій, лише «Шахтар» зумів пробитися до весняної фази єврокубків.
 
Однак і він не зміг довго протриматися в боротьбі, вилетівши вже на першій стадії весняного «плей-оф» Ліги Європи.
 
Після нічиєї з «Марселем» у першому матчі «гірники» зазнали поразки в матчі-відповіді — 1:3 і розпрощалися з надіями на трофей. 
 
«Футбол — гра, що залежить від помилок. На жаль, ми їх припустилися тричі, що занадто з таким суперником на такому стадіоні. Загалом, думаю, «Марсель» заслужив цю перемогу», — визнав очільник «Шахтаря» Марино Пушич.
 
Зазначимо, що на гру проти українського чемпіона марсельський колектив вивів новий наставник — Жан Луї Гассе, котрий замінив відставленого Дженнаро Гаттузо. І, як видно, його прихід став для бронзового призера попереднього чемпіонату Франції справжньою живильною силою.
 
Маріно Пушич — також нещодавно в «Шахтарі», і з його появою на тренерському містку гірницького клубу також пов’язували великі сподівання. Проте однієї лише його появи для швидкої трансформації замало. Швидкого дива не сталося. І для підкорення єврокубкових вершин «гірники» потребують значної модернізації. 
 
Під час зимової паузи «Шахтар» витратив на двох новачків понад 20 млн євро, і це викликало в українському суспільстві неоднозначну реакцію.
 
Генеральний директор «помаранчево-чорних» Сергій Палкін щодо великих витрат клубом під час війни відповів: «Наша мета — перемагати та зміцнювати імідж України. Сьогодні це як ніколи важливо, бо перемоги в Європі — це імідж не лише українського футболу, а й «Шахтаря». А для того, щоб перемагати та радувати вболівальників, необхідно мати конкурентну команду: сильних кваліфікованих тренерів і футболістів».
 

Прихований потенціал

Змістивши фокус уваги на внутрішній чемпіонат, у «Шахтарі» знову виникли проблеми. У першому після тривалої перерви поєдинку ЧУ підопічні Пушича зіграли внічию з «Олександрією».
 
«Отримали не той результат, який хотіли, вийшла нічия. Ми постійно намагалися показувати свою гру, проте це було не завжди легко з огляду на умови, я маю на увазі поле. Було важко грати швидко та знаходити правильні рішення через такі обставини. Це був складний матч», — заявив боснійський спеціаліст.
 
Утім Пушич закликав команду не падати духом і продовжувати рух уперед. Після втрати очок «Шахтар» — вже не прихований лідер чемпіонату.
 
Цей статус тепер одноосібно утримує «Динамо», хоча й перебуває наразі лише на п’ятому місці в турнірній таблиці.
 
Із п’яти претендентів на золоті нагороди найпереконливіше розпочали другу частину сезону саме динамівці та «Кривбас».
 
Команда Юрія Вернидуба, котра відчутно оновилася в зимове трансферне вікно, в гостях розгромила ЛНЗ, а «Динамо» на власному полі, забивши чотири м’ячі, переграло «Металіст-1925».
 
Другу частину чемпіонату харківський клуб розпочав під орудою Віктора Скрипника, котрий під час зимової паузи залишив «Ворсклу».
 
«Ми акцентували увагу на своїх діях, уже знаючи стиль, у якому грають команди Віктора Скрипника. Вважаю, що ми підготувалися досить непогано», — зазначив головний тренер «біло-синіх» Олександр Шовковський.
 
Прикметно, що у грі проти харків’ян стартовий склад «Динамо» був повністю українським. А до послуг легіонерів Шовковський звернувся лише на заключних хвилинах матчу.
 
Динамівські футболісти добре виглядали фізично і, що головне, на високому рівні провели другу половину гри, коли забили три зі своїх чотирьох м’ячів у матчі.
 
До слова, на окремих поєдинках 18-го туру вже можна було побачити глядачів. Клуби отримали інструкції від центральної влади й після узгодження з місцевими ВЦА допускають обмежену кількість глядачів на трибуни.
 
«Це зовсім інші емоції. Я бачив, що йдеться про маленьку квоту, але це добре, що хоч небагато людей зможуть приходити та дивитися футбол. Це добре і для нас, і для них», — поділився очікуваннями від майбутніх нововведень форвард «Динамо» Владислав Кабаєв.
 
Під час поєдинку «Металіста-1925» й «Динамо», який проходив на клубній арені столичного клубу, глядачів не було, проте Олександр Шовковський сподівається, що найближчим часом ситуація зміниться й керівництво клубу узгодить з ВЦА міста всі необхідні деталі. 
 
ТАБЛО
Чемпіонат України. 18-й тур. ЛНЗ — «Кривбас» — 0:3, «Дніпро-1» — «Минай» — 1:1, «Верес» — «Колос» — 0:2, «Металіст-1925» — «Динамо» — 2:4, «Рух» — «Полісся» — 1:1, «Олександрія» — «Шахтар» — 0:0, «Зоря» — «Ворскла» — 1:0, «Оболонь» — «Чорноморець» — 1:1.
Турнірне становище: «Кривбас» — 37, «Дніпро-1» — 35, «Полісся» — 33, «Шахтар» — 32 (16), «Динамо» — 31 (15), «Рух» — 27, «Колос» — 24 (17), «Ворскла» — 23, ЛНЗ — 20 (17), «Олександрія» — 17 (17), «Зоря» — 15 (15), «Металіст-1925» — 15 (18), «Оболонь» — 15 (17), «Верес» — 12 (17), «Минай» — 7 (16).
Бомбардир: Ванат («Динамо») — 9.